Jednom kad se pojave, više nikad nećemo biti mirni. Kvržice na anusu veoma su bolne. Ipak, postoje mnogi prirodni lekovi i metode za borbu s ovom neprijatnom tegobom. U pitanju je jedno od najneprijatnijih oboljenja, pritom vrlo bolno, o kom se malo priča (mnogi se srame i prećutkuju problem). Hemoroidi nisu ništa drugo nego proširene vene na analnom otvoru i zadnjem delu debelog creva (rektumu). Ipak, to je veoma podmukla bolest, jer kako se kaže: “Sam je ne vidim, a ni drugome da je pokažem — ne mogu”. Prema procenama, do 85% stanovništva, i muškaraca i žena, i mlađih i starijih, muku muče s hemoroidima (u narodu poznatijim kao “šuljevi”). Bolest napreduje postepeno, a ako se ne leči, može zahtevati hitnu hiruršku intervenciju.

Zašto nastaju hemoroidi ?

Hemoroidi se pojavljuju usled povećanog pritiska u krvnim sudovima u karlici i nastaju slično kao proširene vene na nogama. On su zapravo obični, normalni krvni sudovi koji se pod dejstvom prevelikog pritiska istežu, šire, otiču, upale, i počinju da ispadaju. U ranim fazama bolesti spoljašnji hemoroidi (oni koji su izašli iz rektuma) mogu da se vrate u normalan položaj, ali ako ih zapustite (četvrta faza), više ne mogu da se povuku, već samo da se odstrane. Kada jednom oslabe, uvek preti opasnost od njihovog pojavljivanja. Pod prstima se osećaju kao kvržice i to je u stvari deo ispale vene. Naravno, upala hemoroida može da se smiri, cirkulacija krvi da se popravi, a natečena krvžica da se povuče. Ipak, osobe koje su sklone hemoroidima moraju obratiti pažnju na ishranu, unositi dovoljno tečnosti i boriti se protiv zatvora i proliva.

hemoroidi

Simptomi bolesti

Često je prvi i jedini simptom hemoroida pojava krvi posle pražnjenja creva, odnosno stolice. Ozbiljnost može da varira – od blagog otiska na toalet-papiru do mlaznog krvarenja (jer, u pitanju je vena). Drugi simptom hemoroida jeste pojava kvržica širom anusa tokom i nakon pražnjenja creva. Oseća se bol u anusu, pogotovo prilikim vršenja nužde, a to ukazuje na razvoj komplikacija: tromboze i upale. U ovoj situaciji reč je o akutnim hemoroidima, a i oni su takođe podeljeni u faze:

1. hemoroidi bez upale – mali gusti čvorovi, umereno su bolni;
2. hemoroidi s razvojem inflamatornog (upalnog) procesa – postoji otok, crvenilo, bol na dodir, oštre čvorove osećate i prilikom hodanja;
3. upala hemoroida koja može da se širi na kožu i na potkožno tkivo.

Lečenje i previncija

Najbolji lek za hemoroide jeste prevencija, odnosno, da pazite da se nikad i ne pojave. Postoje izvesni faktori koji dovode do razvoja bolesti:

nepravilna stolica (tendencija ka zatvoru ili prolivu), navika da se dugo boravi u toaletu, težak fizički rad, nedostatak kretanja, duži boravak u sedećem položaju, trudnoća i porođaj, zloupotreba alkohola… Dobra stvar je to što korekcija načina života može pomoći da se ublaži bolest. Preporučljivo je da se razmotri dijeta, tačnije, reč je o restrikciji namirnica koje izazivaju hemoroide: izbacite iz ishrane ugljene hidrate (kolače, bombone) u korist kompleksa vitamina i minerala (povrće, voće, zeleniš i salate, hleb od celih žitarica), umesto čaja i kafe bolje je piti negaziranu vodu – to će pomoći da se normalizuje stolica. Izbegavajte alkohol, uključujući i pivo. Ako ste gojazni, smršajte, jer kilogrami takođe vrše pritisak na celo telo, pa tako i na hemoroide.

Hladne obloge

Ako se uprkos svim preventivnim merama stanje nije popravilo i hemoroidi rastu, ne brinite se, nije još ništa izgubljeno. Preporučljivo je da, kad god možete, sedeći položaj zamenite ležećim, na ugrožena područja stavljajte hladne obloge natopljene u slab rastvor kalijum-permanganata, ili praktikujte kupke u čaju od kamilice (ne vruće!). Takođe, jedna od efikasnih metoda kada su hemoroidi još u početnoj fazi jeste da se banjate u mlakoj ili toplijo) vodi, masirajući tušem predeo oko anusa. Hemoroidi će omekšati pa pokušajte da ih vratite nazad u anus. Procedura je prilično bolna, ali malo stisnite zube jer će vam posle biti znatno lakše.

Bez zadržavanja u toaletu

Nikako nemojte dugo da sedite na vece šolji (zaboravite na čitanje novina i upotrebu mobilnih telefona dok vršite veliku nuždu) jer ćete tako samo doprineti pojavljivanju hemoroida. Higijena anusa je jedna od klljučnih stvari u borbi s hemoroidima. Preporučljivo je da se nakon svake velike nužde operete toplom vodom.

Sportovi: za i protiv

Hemoroidi ne podnose jahanje, dizanje tegova i vožnju biciklom, a, s druge strane, protiv bola prijaće vam obična šetnja ili plivanje.To su sportovi od suštinskog značaja jer ojačavaju stomačne mišiće i zadnjicu. Takođe, vrlo je važno da izbegavate dugotrajno sedenje, a posebno sedenje na hladnoj površini.

Uspešno lečenje hemoroida bez operacije

Prokuvati u šerpi 2 l vode i rastvoriti u njoj 400 g kvasca. Zatvoriti šerpu ili činiju drvenim poklopcem s rupom u sredini i pariti anus. Nakon toga anus obavezno namazati vazelinom spolja i iznutra i uzeti laksativ. Drugi način jeste da se u glinenu činiju sipa 1/2 l mleka, 4 velike glavice crnog luka i stavi se u rernu da se greje na niskoj temperaturi.
Činija mora biti zatvorena. Postupak za parenje i čišćenje ausa je isti. Grejanje sprovoditi jednom nedeljno.

Kavkaski način lečenja hemoroida

Pre svakog pražnjenja trebalo bi vršiti hladna ispiranja. Zatim na hemoroide treba postaviti hladnu oblogu, koja se pravi od meke krpice. U početku držati oblogu tri puta dnevno po minut. Lečenje traje oko mesec dana, a zavisi od niza faktora – u tom periodu treba se kloniti alkohola, intimnih odnosa i dugotrajnog stajanja. Mirovanje i odmaranjg znatno doprinosi lečenju.

Saniranje zapušenih hemoroida

Na Kavkazu se koriste ledene sveće koje mogu da izleče i do jedne decenije stare šuljeve (uglavnom unutrašnje). Sveće se oblikuju pomoću papira, cilindričnog su oblika kako bi se što bezbolnije stavile u anus. Papirne fišeke u obliku sveće napuniti vodom, zamrznuti a zatim skinuti papir. Pre stavljanja ledene sveće, vrh se stavlja u toplu vodu da ne bi povredio sluznicu anusa. Na početku, prvih tri do pet dana sveće se drže u anusu do pola minuta. Zatim se na svakih pet dana dodaje još pola minuta, u zavisnosti od zdravstvenog stanja obolelog. Važno je da ne držite ledenu sveću dugo u anusu jer može doći do upale. Paralelno vršite hladna ispiranja.

Hrana koja pomaže:

• Obavezno unosite dovoljno dijetnih vlakana kako bi se sprečio zatvor.
• Redovno jedite supu ili čorbu da bi vam stolica bila mekša.
• Unosite dosta raznovrsnog svežeg povrća i voća, integralnih žitarica, semenki i koštunjičavog voća.
• Jedite namirnice bogate C-vitaminom (citrusno voće, kupus, paprika, paradajz, brokoli).
• Konzumirajte heljdu, trešnje, višnje, jagode, maline i ostalo crveno bobičasto voće, koje povoljno utiče na zdravlje krvnih sudova.

Lečenje travama:

Kamilica – ekstrakt kamilice koristi se za spoljašnjuupotrebu.Za ispiranje hemoroida 3 kašike cveta kamilice preliti šoljom vrele vode. Dobro zatvoriti, ostaviti da stoji tako sat, pa procediti.

Ječam – ekstrakt ječmenog slada odličan je borac protiv hemoroida. Seme ječma stavi utoplu, vlažnu sredinu i kada proklija, izdanke skinuti i osušiti. Dve kašike isitnjenih izdanaka ječma preliti litrom vrele vode i ostaviti da odstoji četiri sata. Piti po 1/2 čaše pet puta dnevno sa šećerom.

Poljski rastavić – ovaj ekstrat primenjuje se u slučaju krvarenja koja izazivaju hemoroidi. Dve kašičice isitnjene trave preliti vrelom vodom, pustiti da odstoji, pa procediti, Pije se tokom celog dana po nekoliko gutljaja.
Izvor: Bloger.hr

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply