hibiskus-cvet

Hibiskus (Hibiscus) DRUGI NAZIVI: sirijska ruža, kineska ruža, afrička malva.

LEKOVITOST: U Egiptu je čaj od hibiskusa poznat već vekovima kao nacionalno piće i kao biljka koja leči mnoge bolesti, zbog visokog sadržaja vitamina i organskih kiselina.Čaj od hibiskusa se pije kao osvežavajući napitak u vrućim letnjim danima, bilo da je hladan ili topao. Prema nekim podacima, čaj od hibiskusa bio je omiljeno piće egipatskih farona. Prati sve veće proslave, gde se pije uz zdravicu. Čaj od hibiskusa bio je i omiljeno piće Kleopatre, koja ga je koristila za dušu i telo. Čak je od njega pripremala i balzam za telo, od kojeg je dobila lepu crvenkastu boju kože. Ta boja je u ondašnje vreme bila pojam ženske lepote. Od većine popularnih biljnih čajeva hibiskus se razlikuje prepoznatljivom crvenom bojom, kiselkastim ukusom i velikom količinom vitamina C. Bogat je flavonoidima i njegova uloga u oporavku organizma je velika. Nameće se intenzivnom aromom i podstiče budnost. Osim toga, sadrži izmedju 7,5% i 9,5% gvožda i 13 aminokiselina, od kojih je 6 izuzetno važno za organizam. Zbog velike prisutnosti flavonoida, čaj od hibiskusa pomaže u: detoksikaciji, ubrzavanju metabolizma, poboljšanju opšteg stanja organizma, snižavanju krvnog pritiska, deluje kao diuretik, poboljšava rad štitne žlezde, štiti jetru od otrova, izuzetno je dobar kod ljudi koji imaju bubrežna oboljenja i podiže imunitet, zbog velike količine C vitamina. Stručnjaci preporučuju da se pije kad su vrućine, jer osvežava organizam kiselkastim ukusom koji dolazi od limunske kiseline.

HIBISKUS ČAJ U TRUDNOĆI: Postoje slučajevi kada hibiskus utiče na izazivanje menstruacije, što može dovesti do spontanog pobačaja koo trudnica. Ne preporučuje se ni u trudnoći ni tokom dojenja.

U Kini je poznat kao kineska ruža i sinonim je za bogatstvo, dok je i Maleziji nacionalni cvet.

HIBISKUS ČAJ

Za pripremu čaja od hibiskusa treba nam ključala voda koju prelijemo preko listića hibiskusa i pustimo da stoji 3 do 5 minuta.

OPIS BILJKE: Postoji 130 do 150 vrsta hibiskusa, koji mogu biti divlji i kultivisani, jednogodišnji i višegodišnji, od svetloružičaste do tamnocrvene boje. Hibiskus je listopadni ukrasni žbun ili drvo, maksimalno do 5 m visine, sa dosta uspravnih grana. Bilo da je manjeg ili normalnog rasta (do 2,5 m), izgleda uvek elegantno.Izbojci su u početku dlakavi, kasnije goli. Listovi su sa peteljkom, naizmenični, sa tri manje-više naglašena režnja, po obodu krupno testerasti. Cvetovi hibiskusa su krupni, zvonasti, raznobojni, usamljeni u pazuhu listova. Hibiskus spada u najlepše i najegzotičnije cvetove tropskih zemalja. Verovatno je najsvestranija biljna vrsta na planeti. Mnoge bašte i dnevne sobe u Aziji ispunjene su cvetovima hibiskusa.

RASPROSTRANJENOST: Hibiskus je poreklom iz Kine i Indije, a ne iz Sirije, kako se ponekad misli. Odatle se raširio po svetu.

STANIŠTE I UZGOJ: Razmnožava se semenom, reznicama i kalemljenjem. Uzgaja se po parkovima i baštama, na sunčanim mestima. Dobro podnosi orezivanje, pa se često koristi za formiranje živih ograda.

VREME CVETANJA HIBISKUSA: Od juna do septembra.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply