Hijaluron je suppstanca koja se nalazi u našoj koži, njene funkcije su višestruke, pored toga što hidrira kožu i održava njen tonus, hijaluron isto tako ne dozvoljava štetnim slobodnim radikalima da se slobodno razvijaju.Veruje se da u jednom ljudskom telu ima oko 15 grama hijaluronske kiseline.

Često možete čuti da su na tržištu sve više prisutne kreme sa hijaluronskom kiselinom. Danas se smatra da su preparati koji sadrže ovaj dodatak najbezbedniji za korišćenje.

Hijaluronska kiselina koja utiče na starenje kože je u stvari po svojoj hemijskoj strukturi složeni šećer a nalazi se u organizmu skoro svake žive osobe, od životinja pa do čoveka. Njena višestruka primena otkrivena je početkom 50-tih godina i prvo je korišćena u očnoj hirurgiji. U estetskoj hirurgiji se koristi poslednjih 13 godina, utvrđeno je da hijaluronska kiselina koriguje bore i daje koži elastičnost koju ona sa godinama gubi.

Šta je hijaluronska kiselina

Hijaluronska kiselina za sebe vezuje molekule vode i na taj način ona ispunjava međućelijske prostore. Jednostavnije rečeno, ova koži pruža volumen, čvrstoću i glatkoću. Takođe predstavlja bitan deo vezivnog tkiva kože i kostiju, kao i tečnosti koja se nalazi u zglobovima.Hijaluronskom kiselinom se u stvari postiže unutrašnja hidratacija kože i isto tako može da se ubrizgava u zglobove radi veće i lakše pokretljivosti istih.

hijaluronska kiselina za lice

Hijaluronska kiselina za lice i kožu

Hijaluronska kiselina se najviše koristi u estetskoj hirurgiji, obično se inekcijama ubrizgava u lice. Ali nemojte se plašiti, jer to nije botoks već supstanca koju mi već, kao što smo pomenuli, imamo u svom organizmu i koja se sa godinama troši. Ukoliko hijaluronsku kiselinu ubrizgate u lice, primetićete kako će vam koža izgledati zategnutije i kako će mnoge bore nestati. To se dešava jer ona prikuplja vodu i na taj način zateže vašu kožu lica. Razni fileri ove široko primenljive kiseline se koriste i za rekonstrukciju jagodica kao i za povećanje obima usana. Pored toga što je prisutna u tečnom obliku, hijaluronska kiselina se može uzimati i kao tableta, a preporučena doza za odrasle osobe je od 20-80 mg dnevno.

Isto tako, hijaluronska kiselina je odlična i za zglobove ali o tome više u nekom od narednih pasusa.

Hijaluronska kiselina za usne

S obzirom da je hijaluronska kiselina dobra za kožu lica, ne postoji razlog zašto ovu kiselinu ne biste ubrizgali i u usne. Naravno, prepustite to profesionalcima i nemojte sami eksperimentisati. Ono što je najbitnije kada je u pitanju povećanje usana hijaluronskom kiselinom, ovo nije silikon i metoda je potpuno prirodna. Već smo pomenuli da hijaluronska kiselina vezuje vodu u vašem organizmu i na taj način popunjava pore na koži a tako i na usnama. S obzirom da se ova kiselina u telu troši, nemojte se začuditi ako vam u nekom periodu nakon povećanja usana iste splasnu i vrate se u prvobitni oblik, to je sve normalno.

Hijaluronska kiselina za zglobove

Svaki zglob u telu podmazan je tečnošću u kojoj se nalazi i hijaluronska kiselina. Hodom, pomeranjem ali i starenjem dolazi do trošenja ove tečnosti i samim tim iz vaših zglobova iščezava i hijaluronska kiselina.

Ipak, mnogim pacijentima kojima analgetici ne pomažu a nisu kandidati za operaciju se ubrizgava hijaluronska kiselina u zglobove. Prema rečima lekara, ova kiselina znatno olakšava tegobe u zglobovima.

Usled oboljenja hrskavice tzv artroze, pametno je primiti injekcije sa hijaluronom. Lekari tvrde da se pored standardnih lekova terapija hijaluronom do sada pokazala kao najefikasnija. Takođe, usled povrede zgloba, oštećenja šačice i slično, savetuje se terapija hijaluronom.

U kojoj se hrani nalazi hijaluronska kiselina

Ako vas inekcije plaše i ne želite da u svoje telo unosite naizgled veštačku supstancu, unesite onda hijaluronsku kiselinu putem hrane. Pa tako, obična pileća supa će dosta uraditi za vaš organizam, kao i životinjski delovi poput hrskavice, kožice, zglobova. Pod pilećom supom podrazumevamo pre svega domaću supu u koju ćete ubaciti koske i kožica pileta. Sva ova hrana bogata je hijaluronskom kiselinom zbog čega se preporučuje češće konzumiranje ako želite npr da oporavite zglobove ili pak prirodnim putem izbrišete bore sa lica.

Namirnice bogate hijaluronskom kiselinom

S obzirom da u svom sastavu hijaluronska kiselina ima vitamin C, cink i magnezijum lako je zaključiti da ako želite ovu kiselinu u svom organizmu treba da jedete namirnice koje u sebi sadrže ove elemente i vitamine. Pa tako, vitamin C je zaslužan za zategnutu kožu jer on vrši sintezu kolagena. On se može naći u paprici, citrusnom voću, kupusu, karfiolu.
Magnezijum, glavni je sastojak namirnica kao što su jabuke, banane, leblebije, u najvećem slučaju voće. On je čak bitniji od vitamina C jer da nema magnezijuma ne bi bilo ni hijaluronske kiseline. Mnogi lekari često savetuju veći unos magnezijuma pacijentima koji se žale na bolove u nogama.

I poslednji ali ne i ništa manje bitni cink takođe pomaže u formiranju hijaluronske kiseline.Cinkom su bogate namirnice poput semenki bundeve, krompir, pasulj…

Napominjemo, ukoliko ne želite da ubrizgavate hijaluronsku kiselinu, ili se jednostvano plašite igala, nabavite pomenute namirnice bogate hijaluronskom kiselinom i nemojte da brinete ni o zglobovima a još manje o borama na licu. Promenite ishranu i omogućite svojim koskama dobru potporu.

Kako deluju kreme sa hijaluronskom kiselinom

Kada je reč o estetskoj hirurgiji, mnogi hirurzi svojim pacijentkinjama preporučuju kreme sa hijaluronskom kiselinom kako bi održale mladolikost kože. Ova kiselina je jedna od najbezbednijih i najpriznatijih kada je podmlađivanje u pitanju.

Kreme obično sadrže hijaluronsku kiselinu tzv. kratkog lanca koji uspostavlja ravnotežu vode u koži lica i ova vrsta kreme daje dugoročne rezultate. Kraće rezultate daju hijaluronske kreme tzv. dužeg lanca i koje samo deluju na površini kože i čije dejstvo posle nekog perioda ispari.

Kreme sa hijaluronskom kiselinom obično sadrže oko 0,1% hijalurona, ali ono na šta posebno treba da obratite pažnju kada su ove kreme u pitanju je deklaracija. Ukoliko se hijaluron u kremu ubacuje u obliku rastvora , tada ga ima 100 puta manje nego što piše. Ako ima duplo više hijalurona, to isto mora i da piše i na deklaraciji.

Hijaluron pozitivno deluje na suvu kožu koja nije dovoljno hidrirana zbog čega se često pojavljuje crvenilo i zatezanje kože. Zato su ove kreme koje su obogaćene hijaluronom dobre i za suvu kožu sklonu perutanju.

Ne postoji donja granica kada bi trebalo da počnu da se koriste kreme sa hijaluronskom kiselinom. Recimo da je 25 rano dok bi oko 30. godine već trebalo da razmišljate o prvoj kremi ovog tipa. Preporučuje se da se kreme sa hijaluronskom kiselinom nabave čim primetite prve bore, oko očiju ili na čelu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply