U narodnoj medicini obloge se odavno koriste da olakšaju tegobe i ubrzaju oporavak. Pripremaju se na različite načine, a travari ih dele na biljne, hladne i tople. Biljni se spravljaju tako što se izgnječi sveza, a osušena lekovita trava pomeša s vodom, jabukovim sirćetom ili maslinovim uljem, u tečnost potopi tkanina, blago ocedi i privije na bolno mesto ili ranu. Hladne i tople obloge pripreme se ako se čist peškir potopi u hladan ili vruć biljni čaj, tkanina iscedi, stavi na oboleli deo tela i zavije suvim peškirom. Kada se temperatura obloga promeni, tkaninu ponovo potopite u čaj i ponovo privijte. Travari hladne obloge preporučuju protiv upala, otoka ili glavobolje, a tople protiv bolova u leđima ili zglobovima. Podsećamo vas na neke biljke koje se u našoj narodnoj medicini koriste vekovima.

Obloge od kupusa

Ovo povrće je bogato mineralima, posebno kalijumom i kalcijumom, kao i gvožđem, magnezijumom, sumporom, bakrom i fosforom. Vitamina C ima koliko limun ili pomorandža, a sadrži i vitamine U, B, BI, B6 i B12 kao i provitamin A. Pokazalo se da su posebno delotvorne obloge od listova kupusa.

Obloge od kupusa se koriste protiv:

– reume
– glavobolje
– upala
– išijasa
– opekotina
– rana

čireva uboda insekata

UBLAZITE REUMU

-listovi kupusa

U rerni kratko zagrejte listove kupusa i privijte na bolna mesta ili preko svežih listova belog kupusa pređite oklagijom (dok ne krene sok), stavite listove na bolno mesto i učvrstite zavojem.

Obloge od crnog gaveza

Lekoviti deo ove biljke je koren izvađen u jesen ili proleće, čim biljka počne da lista. Sadrži mnogo sluzi, smolu, tanin, etarsko ulje, purinski derivat alantoin… Zahvaljujući alantoinu gavez pomaže rast i razmnožavanje ćelija i obnavljanje tkiva.

Obloge se koriste:

– za lečenje preloma kostiju i uboja
– protiv čireva na koži
– da zacele stare, zagnojene rane

PRELOM KOSTI

– 100 g korena gaveza
– litar mleka
Koren istucajte u avanu, prelijte litrom vrelog mleka, vratite na šporet i na tihoj vatri kuvajte dok ne dobijete kašu. Sklonite sa vatre i malo prehlađenu smesu rasporedite po pamučnoj krpi i obložite mesto preloma.

Obloge od crnog luka

U narodnoj medicini se crni luk vekovima uspešno koristi a upotrebljava se i za pripremanje obloga. Ljutina mu potiče od sumpornih heterozida čiji proizvodi hidrolize povoljno utiču na obnavljanje tkiva, deluju rantibakterijski i olakšavaju iskašljavanje.

Obloge se koriste:
-za zarastanje rana
– protiv uboja
– za lečenje čireva

UBODI

– glavica luka
– maslinovo ulje
– hleb
– sapun
Luk sitno iseckajte, pomešajte sa malo ulja, hleba i sapuna. Smesu rasporedite na lanenu krpu, stavite na uboj i učvrstite zavojem.

Obloge od bokvice

Kod nas raste dvadesetak vrsta bokvica, a neke se od davnina koriste za lečenje. Lekovite osobine imaju svež i suv list, a rede se koristi koren. U listu ima tanina, pektina, limunove kiseline, vitamina C…

Obloge se koriste:

– protiv upala kože
– da zaustavi krvarenje i ubrza zarastanje rana
– za sprečavanje upala i ublažavanje bolova
– protiv ujeda insekata i zmija
– da hladi i odmara noge posle velikih napora

ZAUSTAVITE KRVARENJE

Sveži listovi uskolisne ili širokolisne bokvice
Oprane listove na dasci gnječite oklagijom i potom iscedite sok kroz gazu. Nekoliko kapi soka nakapajte na ranu. Brzo ćete zaustaviti krvarenje i ubrzati zarastanje.

Obloge od bršljana

Upotrebljavaju se sveži i osušeni listovi, a rede plod i tanke stabljike. Sadrži mnogo saponozida od kojih potiču i lekovitost i otrovnost bršljana. Ima i pektina i različitih kiselina.

Obloge se koriste:

– za lečenje kožnih bolesti
– protiv reume
– da odstrane bradavice

ZACELITE RANE

– 2-3 kašike iseckana lista bršljana
– borna kiselina (3%)
– litar vode
List bršljana prelijte vodom u koju ste dodali malo troprocentne borne kiseline. Posle 2-3 sata procedite pa listove privijajte na rane i zavijte pamučnim zavojem.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply