Loš holesterol koji ima povišene vrednosti je jedna od bolesti koja sve češće pogađa savremenog čoveka. A ako znate da su povišen holesterol i ishrana neraskidivo povezani, sasvim je jasno da svako ko želi može da pomogne svom organizmu i to jednostavnom korekcijom ishrane, te promenom životnih navika. A kada to kažemo, ne mislimo samo na holesterol dijetu, već i na činjenicu da na visok holesterol najviše utiču stresne situacije i nemogućnost organizma da se sa njima izbori.

Upravo iz tog razloga, uz promenu načina ishrane, te unos preporučenih namirnica, a izbegavanje onih koje utiču na povećavanje nivoa holesterola u organizmu, sebi možete da pomognete i aktiviranjem, kako u fizičkom tako i u psihičkom smislu. To ne znači da je dovoljno da počnete više da šetate ili provodite više vremena u prirodi baveći se nekom aktivnošću, već i da morate da naučite kako da reagujete kada se nađete u nekoj situaciji koja u vašem organizmu izaziva nervozu i teskobu.

holesterol ishrana

Ishrana kod povišenog holesterola

Ishrana kod povišenog holesterola podrazumeva manji unos onih namirnica koje u sebi sadrže zasićene masnoće, a povećan unos voća i povrća i to prvenstveno mahunarki i orašastih plodova.

Sa druge strane, iako se preporučuje da se koriguje ishrana da bi se smanjio nivo holesterola u krvi, ne treba izgubiti iz vida činjenicu da u slučaju njegove nedovoljne količine, organizam sam proizvodi holesterol. Upravo iz tog razloga je izbalansirana ishrana kod povišenog holesterola ključna za njegovo regulisanje, pa svakako treba unositi i jaja, mleko, mlečne proizvode i namirnice životinjskog porekla, ali u manjim količinama.

Podrazumeva se da treba maksimalno izbeći ili umanjiti negativno dejstvo koje stresne situacije i uznemirenost mogu da imaju na organizam, te povećati fizičku aktivnost i, uopšteno truditi se da veći deo dana bude proveden na svežem vazduhu, kad god je to moguće.

Holesterol ishrana primer jelovnika

Trebalo bi konzumirati ribu barem dva puta u toku sedmice, te u ishranu uvrstiti jabuke, beli luk, a obavezno i hladno ceđena ulja, prvenstveno maslinovo i suncokretovo. Često se može čuti i da je dobro konzumirati svakoga dana po manju čašu crnog vina, jer je ono odlično sredstvo protiv povišenog holesterola.

U zavisnosti od vašeg zdravstvenog stanja, dijetetičar, odnosno nutricionista će vam pripremiti najbolji primer jelovnika, koga bi trebalo da se pridržavate ukoliko želite da nivo holesterola dovedete u normalu.

Namirnice koje snižavaju loš holesterol

Namirnice za snižavanje holesterola u krvi su sve one koje mnogi od nas ne unose redovno, te osim jabuke, koja je odlična za to, preporučuje se unositi i crni i beli luk, ali i hladno ceđena ulja, ribu, grašak, ovsene pahuljice, šargarepu, kao i pasulj i kukuruz.

Loša hrana koja podiže loš holesterol

Iako postoje i mnogi drugi faktori koji nepovoljno utiču na nivo holesterola u krvi, činjenica je da postoji i loša hrana koja podiže loš holesterol. Tu se najpre misli na svu onu gotovu hranu koja je puna aditiva i jakih začina, a koju mnogi ljudi danas konzumiraju.

Apsolutno treba izbegavati margarin, majonez, kečap i slične namaze, te sve one namirnice koje sadrže rafinisane šećere.

Pa ipak, ma koliko postojala loša hrana koja podiže loš holesterol, činjenica je da je jedan od osnovnih okidača za pojavu povišeenog nivoa holesterola u krvi stres, te ga treba izbegavati u onoj meri u kojoj je to moguće ili, makar pronaći način da ga se relativno lako i bezbolno oslobodimo.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply