hondromalacija patele

Hondromalacija patele ili “trkačko koleno” predstavlja jedno od najčešćih bolesti kolena današnjice, i zahvata sve uzraste, od najstarije do najmlađe populacije, mada, posebno je interesantna lekarima jer se pretežno javlja kod adolescenata i mladih ljudi.

Iako je hondromalacija poznatija kao “trkačko koleno”, to ne znači da se ova bolest javlja samo kod sportista i rekreativaca, često i fizički neaktivne osobe mogu oboleti od hondromalacije.

Postoje različiti simptomi a glavna karakteristika trkačkog kolena jeste bol pozadi i oko čašice zgloba kolena (medicinski: patele) a razlog tome je razmekšavanje hrskavice kolena različitog stepena.

Zglob kolena je izuzetno značajan zglob za ravnotežu i funkcionisanje celog tela. Sastoji se od zglobnih površina 3 kosti: butne (femur), golenjače (tibia) i čašice kolena (patela), Sa jedne strane se zglobljavaju patela i femur a sa druge femur i tibija.

To mu daje osnovne uloge savijanja i opružanja potkolenica, rotiranja upolje i unutra, odvajanja i primicanja nogu od tela i davanje ravnoteže celom telu. Zbog prevelike upotrebe tokom dnevnih, a posebno, sportskih aktivnosti, zglob kolena je podložan povredama. Veliki broj tetiva i meniskusa čini zglob kolena još komplikovanijim i daje više prostora za povređivanje, tako da je potrebno voditi računa o zdravlju zglobova i preveniranju povreda.Fizička aktivnost jeste važna ali zbog preterivanja se može javiti hondromalacija patele.

trkacko koleno

 

Šta uzrokuje hondromalaciju kolena?

U normalnim uslovima, prilikom savijanja i istezanja noge, patela klizi vertikalnom putanjom dok prelazi preko femura. Slabost mišića nadkolenice (kvadriceps) može promeniti putanju, tako da patela krene da klizi levo – desno, te dolazi do pritiska na hrskavicu zgloba kolena, hrskavica se iritira, cepa, podlaže propadanju i na kraju se javlja hondromalacija patele.

Trkačko koleno može nastatiti kao posledica povrede zgloba kuka: ukoliko dođe do anatomskog disbalansa zgloba kuka, mišići zauzimaju patološke položaje i direktno utiču na zglob kolena.

Osim slabosti kvadricepsa, preterana fizička aktivnost, udarac u koleno i pad sa nenormalnim izvijanjem potkolenice mogu dovesti do hondromalacije patele. Na kondicionom treningu može doći i do povrede ligamenata koja može dovesti izazvati trkačko koleno.

Naravno hondromalacija patele može biti genetski predodređena.Često se govori i o nasleđu kao faktoru rizika i o starosti povezanoj sa generalnim smanjenjem pokretljivosti zglobova.

Od ostalih uzroka zbog kojih se javlja trkačko koleno, po svojoj učestalosti se izdvajaju nepravilno gaženje (ravna stopala), široka karlica žena (naročito posle porođaja) i X noge. Hondromalacija patele se češće javlja kod žena zbog nešto slabijih kvadricepsa.

Da li trkačko koleno može biti simptom neke ozbiljnije bolesti?

Trkačko koleno se može javiti kao simptom artritisa. Međutim, artritis se uspešno kontroliše i leči ukoliko se blagovremeno dijagnostikuje. Artritis predstavlja zapaljenje kolena koje može da spreči normalno funkcionisanje pokreta u zglobu.

Simptomi hondromalacije kolena

Osnovni simptom trkačkog kolena jeste izraženi bol, koji se javlja oko čašice zgloba kolena ili iza nje. Bol se pojačava nakon fizičke aktivnosti, npr., posle trčanja, skijanja, penjanja uz stepenice ili dugog hodanja. Međutim, bol nekada ume da bude jak čak i nakon par sekundi fizičke aktivnosti, tako da pacijent kod koga se javila hondromalacija patele često odustane od bilo kakvog fizičkog naprezanja. Predugo sedenje u bioskopu ili u kući takođe može provocirati bol. Bol se smanjuje za vreme odmora i ležanja, mada to ne znači da pacijent ne bi trebalo da vrši bilo kakvu aktivnost: duže neaktiviranje zgloba dovodi do oštećenja osnovnih funkcija.

Pacijenti često navode da imaju osećaj kao da im čašica klizi. To, zapravo, predstavlja refleksni odgovor na bol. Takođe, pacijenti prijavljuju i zvuk krckanja dok se, npr., penju i spuštaju niz stepenice.

Dijagnostika trkačkog kolena

Trkačko koleno je sigurno stanje gde će se pacijent javiti lekaru – bol je neizdrživ i pri smanjenoj fizičkoj aktivnosti. Rendgenom se može pravilno utvrditi razlika u uzroku nastanka: može se jasno uočiti nepravilna putanja kretanja patele ili znaci artritisa. Nekada se pacijent šalje na magnetnu rezonancu da bi se procenio oporavak oštećene hrskavice. Ali pre svega, iskusni fizijatar već pri položaju tela pacijenta može primetiti da zglob kolena ne funkcioniše kako treba.

Lečenje hodromalacije kolena

Neoperativno lečenje hondromalacije patele se najčešće primenjuje. Uklanjanje bola i zapaljenja je prvi korak u izlečenju. Dalji planovi za rehabilitaciju osoba kod kojih se javila hondromalacija patele jesu da se oporavi mišićna funkcija i pokretljivost u zglobu bez ikakvog osećaja bola.

Lekari uglavnom preporučuju odmor i antiinflamatorne lekove, kao što su aspirin ili brufen, posebno kada je sama hondromalacija nastala nakon učestalih treninga ili fizičke aktivnosti.

Ukoliko pacijent, iz bilo kog razloga, ne može da pije ove lekove, alternativni lek je Tilenol. Fizikalne metode pomažu u svim stadijuma oboljenja, a posebno na početku. Od metoda se primenjuje kriotrapija (terapija ledom) i ultrazvuk da bi se smanjili bol i otok zgloba.

Nakon redukovanja bola i otoka, fizikalna terapija se usmerava u cilju jačanja snage mišića i održavanja balansa.

Ukoliko je pacijent sportista, savetuje mu se nošenje učvršćivača koji se nose oko kolena za vreme utakmica i sportskih događaja. Učvršćivač će prilikom aktivacije mišića i pokreta u zglobu održavati anatomsku putanju klizanja patele duž butne kosti.

Sportistima se prepisuju stroge kontrole u kratkim vremenskim intervalima, zato što patela, ukoliko jednom ode na stranu, razvija tendenciju ponovnog skretanja. Nakon utakmice ili teškog kondicionog treninga, sportisti mogu sami uzimati nesteroidne antiupalne lekove i tako smanjivati bol.

Rekreativcima i ljudima koji boluju od hondromalacije a nisu sportisti, savetuju se postepene vežbe kako bi mišići polako vraćali tonus a patela ostajala u fiziološkom mestu. Takvim pacijentima se uglavnom prepisuju izometričke vežbe – pacijent legne, opruži nogu u zglobu kuka i kolena, onda podigne i drži u vazduhu oko 10 sekundi sa 10 ponavljanja, više puta u toku dana.

Kada se hondromalacija kolena rešava hirurški?

Ukoliko se bol ne smanjuje nakon određenog vremena metodama fizikalne medicine, savetuje se hirurško uklanjanje degenerisane hrskavice zgloba kolena.

Hirurška metoda lečenja trkačkog kolena se naziva artroskopija – uklanja se oštećena hrskavica, a u slučaju da se patela nije vratila na vertikalni put, vrši se njeno ispravljanje.

Operacija se primenjuje u jako malom broju slučajeva, uglavnom kod mlađih ljudi kojima je kvalitet života ozbiljnije narušen, ukoliko sportista treba brzo da se vrati na teren i ukoliko je proces artritisa ozbiljno narušio pokretljivost u zglobu kolena.

Prognoza oporavka je dobra i nakon same operacije, sledi program fizikalne medicine i rehabilitacije.

Iako se bol može okupirati antiupalnim lekovima, pri svakom većem bolu u kolenu, krckanju ili otoku, trebalo bi se obratiti lekaru  ili fizijatru zato što je kvalitet života oslabljen i sama bolest može progredirati i uticati na opšte stanje organizma.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply