namirnice izvori kalijuma

Nedostatak kalijuma u organizmu najčešće izaziva stalni umor.Ako dovoljno spavate, a stalno se osećate umorno i iscrpljeno, manjak kalijuma bi mogao biti jzrok za ovaj problem.

Da bi obezbedili dovoljno kalijuma najbolje je da više jedete namirnice koje su bogate kalijumom.U nastavku saznajte koje su…

Svako ko se bavi sportom odlično zna zbog čega su elektroliti neophodni za zdravlje i izdržljivost, ali sa druge strane, većina nas relativno retko (ili čak i nikada) razmišlja o tome šta je telu potrebno kako bi održavalo optimalan balans elektrolita, gde spada i kalijum.

Elektroliti su minerali prisutni u telesnim tečnostima i ćelijama u našem telu i veoma su važni za regulaciju sadržaja tečnosti u organizmu i druge funkcije. Kalijum je jedan od primarnih elektrolita u našem organizmu i veoma je važan za pravilno funkcionisanje električnih impulsa.

 

Važnost kalijuma

Gotovo sav kalijum u našem telu se nalazi u samim ćelijama. Tek dva procenta od te ukupne količine kalijuma se nalazi u krvotoku. Relativno male fluktuacije u sadržaju kalijuma mogu imati veoma teške posledice po vaše zdravlje.

Ljudskom telu su neophodni električni signali kako bi ono pravilno funkcionisalo. Kalijum igra veoma važnu ulogu u funkcionisanju i prenosu tih električnih signala. To znači da funkcija naših mišića u ogromnoj meri zavisi od sadržaja i bioraspoloživosti kalijuma, i ako u svom organizmu nemate dovoljno ovog minerala, on verovatno neće moći da funkcioniše kako treba.

Pošto je srce najvažniji mišić u telu, onda sigurno shvatate koliko je kalijum bitan.

Namirnice bogate kalijumom

Jedan od najboljih načina da sprečite manjak kalijuma jeste da jedete više hrane koja ga prirodno sadrži.

Najbolji izvori kalijuma su:

  • banana
  • cvekla
  • blitva
  • spanać
  • krompir
  • batat (slatki krompir)
  • lima, pinto i običan pasulj
  • sočivo
  • avokado

Ostali dobri izvori kalijuma su bok čoj, prokelj, repa, brokoli, dinja, paradajz, papaja, banana, bundeve i jezgrasto voće (brazilski orah, bademi i tako dalje).

Oko četrdeset grama cvekle će zadovoljiti 37 posto od ukupnih dnevnih potreba za kalijumom, a 30 grama spanaća gotovo četvrtinu od preporučenog dnevnog unosa.

Ipak, ne zaboravite da kuvanje i prženje može uništiti kalijum u ovim namirnicama, tako da je najbolje da ih jedete sirove (onda kada je to moguće).