Kupke i obloge od hrastove kore pomažu kod reumatizma, do se čaj od lista ovog drveta preporučuje oporavak posle svake bolesti i tuberkuloze i srčanim bolesnicima…

Činjenica da se koristi u obredima vezanim za Božić (badnjak) ukazuje da se hrast kao biljka poštuje od davnina, naročito u narodnoj medicini koja ga smatra „starim dobrim lekom”. Svi njegovi nadzemni delovi upotrebljavaju se za lečenje.

Hrastova kora sadrži

– najviše tanina
– galne i elagne kiseline
– floroglucinol
– gume
– masti
– smolu
– pektin
– šećer
– kvercitin
– gorki kvarcin

Zbog svih ovih sastojaka ima jaka skupljajuća (adstringentna) i antiseptička svojstva. Po potrebi, koristi se čak i kao protivotrov alkaloidima i teškim metalima.
Kora sa stabla skida se tako što se nožem naprave dva uzdužna reza na odstojanju od 20 centimetara. Komadi se potom isitne da bi se brže osušili na suncu, ili u sušari na oko 50 stepeni.

FITOTERAPIJA

Od hrastove kore se pripremaju kupke i obloge protiv reumatizma, dok se uvarak koristi za ispiranje grla, kod otečenih vratnih žlezda i promuklosti. Njime mogu da se ispiraju i rane nastale dugotrajnim ležanjem.
Rakija u kojoj je odstajala hrastova kora je takođe prirodan lek za bolesti jetre i kamena u žuči i bubregu.

Čaj od hrastovog lista preporučuje se rekonvalescentima, tuberkuloznim i srčanim bolesnicima, a pripremljen sa vinom i medom jača srce, zaustavlja krvarenja iz želuca, creva, pluća, materice, he-moroida i fistula. Pomaže i kod upala bešike i groznice.

Lišaj za lepotu

Raste na kori starijeg hrasta. Sa gornje strane je sivo-zelene boje, a sa donje (bliže kori) belo-ružičaste. Sakuplja se tokom cele godine i upotrebljava parfimerijsko -kozmetičkoj industriji.

RECEPTI
Stop krvarenju
♦ 2 kašićice hrastove kore prelijte sa 2 dl ključale vode, ostavite da odstoji oko Vi sata i pijte po potrebi
Melem za ranu
♦ u Vi litre vode kuvajte 1 kašiku hrastove kore najmanje 10 minuta, pa u prohlađenu smesu umočite pamučno platno, dobro ocedite i stavljajte na ranu, ili li-šaj na koži
lit
Caj sa vinom
♦ 1 kašika meda
♦ 1,25 dl crnog vina
♦ 25 g hrastovog lista
♦ 2 zrna belog tamjana Pomešajte med i vino i kuvajte dok ne provri, dodajte hrastovo lišće i ostavite da vri još 3 minuta. Poklopljeno ostavite Vi sata, dodajte tamjan i pijte pre spavanja.
Za jači želudac
♦ 20 g hrastovog lišća
♦ 3 g kantariona
♦ 2 g pelina
Sastojke sipajte u 6 dl ključale vode i kuvajte dok ne provri. Caj koristite 3 x dnevno po 2 dl posle jela.
Kafa od žira
♦ zreo hrastov žir ogulite, isecite na veličinu zrna kafe, dobro osušite na umerenoj temperaturi, uzmite nekoliko zrna, prepržite dok ne postanu smeđa, sameljite i 10 minuta kuvajte kao kat u, procedite, dodajte Vi ka-šičice šećera i mleka po že- . lji, pa pijte
2 šoljice dnevno

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply