Evropski misionari su pasifloru nazvali “hristov venac” pošto su ih izgled i građa cvetova asocirali na venac Hrista na krstu, a nauka danas otkriva da je Passiflora incrnata, inače jedina lekovita vrsta od oko 400 pasiflora – i mogući lek za epilepsiju…

Pradomovine su joj Brazil i Peru, a razneta je na druge kontinente tako da danas više od 400 vrsta biljke pasiflora raste u tropskim područjima Amerike, Afrike i Australije. Indijanci su mislili da je hristov venac jednogodišnja ili višegodišnja zeljasta biljka koja pripada rodu smokvi, eliksir života i stavljali su je u vodu za piće, a cele biljke, sa cvetovima i plodovima, upotrebljavali su za lečenje epilepsije.

Krajem 17. veka španski misionari su pasifloru iz Južne Amerike preneli u Evroou i nazvali je “hristov venac”. Jer, izgled i gradja cvetova asocirali su ih na venac Hrista na krstu tako da su je smatrali simbolom njegovih muka.
Kod velikog broja pasiflora, posle cvetanja razvijaju se plodovi -jajaste bobice u kojima su semenke. Kad sazru, najčešće su žućkaste. U Meksiku ih nazivaju grana-dillos mali mogranj, ili nar i suše ih i koriste kao zamenu za suvo grožđe. Plodovi “kraljevskog mogranja” ili grenadile (Passiflora Ijuadrangularis var. macrocarpa) veliki su, inače, kao dinje.

Za lekovitu upotrebu najčešće se koristi vrsta Passiflora incarnata, višegodišnja penjačica čija stabljika može da poraste do 8 metara. Iako je mnogima poznata samo kao ukrasna biljka, njeno lekovito delovanje priznala je i službena medicina tako da je hristov venac sastavni deo mnogih lekova.

Hristov venac sadrži i harmin, kojem se pripisuje umirujuće i uspavljujuće dejstvo, a njeni gorki sastojci ublažavaju bol i smiruju grčeve. Kako je količina harmina u pasiflori često vrlo mala, najčešće se koristi pomešana sa drugim biljkama. Čajna mešavina hristovog venca, matičnjaka, odoljena, hmelja i pljuskavice smatra se odličnim sredstvom za umirenje živaca i protiv nesanice.
Mnogi instituti ispitali su lekovito delovanje pasiflore i preporučuju je kao bezopasno i delotvorno lekovito sredstvo. Jer, čak i kod duže upotrebe štetne posledice se ne javljaju. Iako nijedna vrsta pasiflore nije otrovna, lekovita dejstva ima samo Passiflora incarnata.

Hristov venac protiv nesanice najbolje deluje u čajnoj mešavini zajedno sa matičnjakom, odoljenom, hmeljom i pljoskavcem, a treba ga uzimati na 1 sat pre spavanja.

Od osušene biljke (sa cvetovima i plodovima) pripremaju se najčešće čajevi, a od sveže, tinkture.
Najvažnije lekovite supstance pasiflore su:
flavonoidi s viteksinom
eterično ulje
kumarini
umbeliferon
maltol

Hristov venac čaj

1 kašičicu usitnjene suve pasiflore preliti sa 2,5 dl vrele vode i poklopljeno ostaviti 10-15 minuta
Procediti i piti 2-4 x dnevno.

HRISTOV VENAC SKUPLJANJE
Za lekovitu upotrebu koriste se nadzemni delovi biljke koji se skupljaju zajedno sa cvetovima i plodovima i pažljivo suše.
za jelo se plodovi beru u jesen i koriste svezi ili osušeni.

KUĆNA UPOTREBA
U kuhinji se koriste plodovi pasiflore za pripremu sokova, marmelada i poslastica.

HRISTOV VENAC DELOVANJE

Protiv:
-nesanice
-razdražljivosti
nervoze i psihičkog nemira
Pomaže kod:
epilepsije
tetanusa

Smanjuje:
srčanu i nervozu želuca i creva
visok pritisak
predmenstrualne tegobe
kašalj

Poboljšava:
cirkulaciju
disanje kod astme i bronhitisa

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply