Pupoljci visoke crne topole dejuju antibakterijski.

U narodnoj medicini koristili za viđanje ispucalih usana, opekotina, kod upale hemoroida za izlučivanje mokraće,

Crna topola (Populus nigra L., Sallcaceae ) je listopadno drvo visoko oko 35 metara sa širokom i granatom krošnjom. Rasprostranjena je u Evropi i Aziji gde raste na peskovitom zemljištu ravničarskih i nižih brdskih područja do 300 metara nadmorske visine, kao i po vlažnim šumama uz reke i potoke. Na mlađim stablima je kora sivobela, dok kod starijih postaje tamna (po tome je ova biljka i dobila ime). Krajem februara i početkom marta sakupljaju se mladi, sočni,lepljivi, mirisni i sjajni pupoljci koji se odmah prirodno suše.

Topola ima i veliki broj variteta, a kod nas se kao ukrasno drvo najčešće sadi jablan. Osim jablana rasprostranjeni su i brojni hibridi topole poznati pod zajedničkim imenom „kanadska topola”, nastali ukrštanjem crne (evropske) sa severnoameričkim crnim topolama.

Kao biljna lekovita sirovina upotrebljavaju se lisni pupoljci (Populi gemmae), posebno crne topole. Jajasto-šiljasti su, malo povijeni, svetlomrke boje i nejednake veličine. Imaju 4-8 priljubljenih listića od kojih se vide samo 3 spoljašnja debelo obložena lepljivom, smolastom materijom balzamičnog mirisa i aromatičnog ukusa. U nedostatku crne mogu da se upotrebljavaju i pupoljci drugih vrsta topole, kao i trepetljike ili jasike.

U pupoljcima crne topole ima smolastih materija, etarskog ulja, salicilnih glikozida (populin, salicin, salikortin…), flavonoida… Etarsko ulje je gusto, bledožute do svetlo-smeđe boje i miriše slično kamilici.

Pupoljci crne topole deluju antibakterijski, protiv upala i pospešuju zarastanje rana. U narodnoj medicini mast od crne topole koristi se za lečenje rana, ispucalih usana, opekotina i upale nemoroida, a, ako se pupoljci pripreme za unutrašnju upotrebu,protiv hroničnog poliartritisa (upa-e većeg broja zglobova), za izlučivanje mokraće, oboljenja mokraćnih organa i iskašljavanje.

Zvanične monografije koje se odnose na efikasnost i bezbednost biljnih lekovitih sirovina preporučuju njihovu upotrebu samo spolja – za ublažavanje tegoba kod površinskih oštećenja kože, hemoroida, promrzlina, opekotina od sunca…

Kora i list topole se u fitoterapiji ne upotrebljavaju kao pojedinačne biljne sirovine. Dobijene od nekih vrsta topole koje su bogate salicilatima (P.tremula L.), kombinuju se sa drugim biljkama i koriste za izradu nekoliko gotovih preparata koji mogu da se nadu na inostranom tržištu. U zavisnosti od sastava, preporučuju se za ublažavanje tegoba kod benigne hiperplazije (povećanje broja ćelija) prostate, teškoća sa mokrenjem, bolova ili reumatskih tegoba. Doprinos i efikasnost kore i lista topole – nije potvrđena.

RECEPT PLUS Napravite sami oblog

Za pripremu obloga koji se stavljaju nekoliko puta dnevno treba 3-6 g biljne sirovine da se prelije sa 300 ml hladne vode, kratko prokuva i procedi.

REAKCIJE Moguće alergije
Pupoljke topole ne smeju da upotrebljavaju alergični na topolu, propolis, salicilate… Jer, mogu da se jave alergijske reakcije na koži.
Preporučeni udeo biljne sirovine u polučvrstim farmaceutskim preparatima (masti, kremovi) iznosi 20-30 %.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply