Prema izjavi Kristofera Lojda, čija je Velika Diksterova bašta prepuna različitih sorti dalija, dalije su najlepše u kasno leto, kada „krase vrt koji bi lako mogao izgledati monotono, poput pene od lepih kata, a kada tamni zraci jesenjeg sunca daju najlepši izgled njihovim toplim bojama“.

Ovo je svakako istina, ali dalije su čak i više od toga. Po mišljenju mnogih ljubitelja cveća, ovo je jedan od najboljih cvetova koji se može uzgajati u bašti.

Tokom ’50ih i ’60ih godina su bile veoma popularne, da bi zatim izašle iz mode. Međutim, u poslednjih nekoliko godina, ponovo postaju jedna od omiljenih vrsta cveća koju baštovani uzgajaju.

Dalije potiču iz planinskih predela Meksika i Centralne amerike. Postoji oko 30 sorti i hiljade različitih podvrsta dalija.
Dalije su višegodišnje biljke koje se često uzgajaju u vrtovima zbog njihovih raskošnih cvetova koji opstaju od sredine leta do kasne jeseni.

dalija cvet

Većina sorti dalija ima umereno do tamno-zelenu boju lišća, iako neke nove sorte imaju i tamno crveno-crne listove.
Ovde opisujemo kako uzgajati dalije, od sađenja u proleće, preko nege tokom leta i čuvanja preko zime.

Uzgoj dalija

Dalije su odlične kao ivičnjak za baštu. Cvetovi i lišće se seku čim počnu prvi mrazevi, ali čvornovati koren može opstati na zimskim temperaturama i do -5°C ako klima nije previše vlažna i ako se na zemlju postavi deblji sloj nečega što će zemlju zaštititi od smrzavanja.

Kada zimska temperatura postane još manja, ili ukoliko to želite, možete izvaditi korenje iz zemlje.
Dobro očistite korenje kad ga izvadite iz zemlje i okrenite ga naopako kako bi voda iz svih šupljina iscurila napolje. Ovo smanjuje rizik da koren počne da truli dok ga ne posadite ponovo i veoma je važno ako želite da nastavite uzgoj dalija.

Kada se koren osuši, dobro je posuti ga praškom protiv gljivica. Najbolje je čuvati ga u suvom pesku, poželjno u daščanoj, drvenoj kutiji gde vazduh može da cirkuliše, na suvom i mračnom mestu gde temperatura ne pada ispod nule.

Ako nastavljate uzgoj dalija sadnja je jednostavna.Izvađen koren dalije ponovo možete posaditi na proleće, kada ste sigurni da više neće biti mrazeva.

Dalije najbolje uspevaju u plodnoj zemlji, punoj humusa, sa dobrim odvodnim sistemom i mnogo sunca. Najbolje je đubriti ih đubrivom bogatim azotom u rano leto, kako bi lišće bilo što bujnije.

Kada se pojave prvi pupoljci sredinom leta, đubrite ih đubrivom bogatim kalijumom kako bi cvetovi bili što lepši.

Mnoge sorte dalija, osim standardne nege, zahtevaju i dodatnu negu. Poželjno je da na početku sezone rasta postavite čvršći ram na mestu gde će rasti dalije kako biste ih bolje rasporedili onako kako želite.

Jedna od najlepših stvari kod dalije je to što mogu da cvetaju tokom dugog perioda od sredine leta do kraja jeseni. Svako ko je zainteresovan za uzgoj dalija trebalo bi da zna da je ključna stvar kod dužeg cvetanja u tome da na vreme odsečete uvele cvetove kako bi se pojavili novi.

Štetočine i bolesti

Dalije mogu napasti lisne vaši, crveni paučinari, gusenice, uholaže i puževi. Takođe su sklone pepelnici (gljivice koje napadaju biljke) i virus mozaika. Najveći problem je pepelnica i najteže je izlečiti biljku od toga.

Sve ovo se uglavnom javlja u toplim i suvim uslovima kada su stabljike biljaka gusto nabijene jedna uz drugu. Zato je najbolje često ih zalivati, pokrivati ih a sadnja treba da bude takva da među njima ostane više mesta.

dalije cvijece

Zaključak
Svakako ima malo više posla oko uzgoja dalija, ali je svakako vredno truda. Dalije su dovoljno velike da posluže kao „ivičnjak“ za baštu ili čak da je i same ispune. Mnoštvo različitih sorti ove biljke nude bezbroj različitih boja i oblika ovog cveća.

Ono što je najbolje od svega, dalije cvetaju tokom cele sezone cvetanja. Oduševiće vas dok gledate kako napreduju, kako postepeno rastu i pretvaraju se u grm cvetova na mestu gde ste ih posadili; zatim predivan izgled samog cveća i na kraju bujanje i orezivanje, jer ćete svakako želeti da ih održite lepim i svežim sve dok vremenski uslovi to dozvoljavaju.

Prodaja dalija
Najbolje je potražiti dalije na internetu i uporediti kvalitet i cenu na različitim sajtovima, a zatim se opredeliti za odgovarajuću opciju, takođe sve dobro snabdevene poljoprivredne apoteke pa i neki veliki supermarketi u proleće prodaju dalije za sadnju.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply