Šta je primarna hipotireoza i koji su simptomi ?

Štitna žlezda kontroliše metabolizam u svim našim ćelijama. Hipofiza oslobađa hormon poznat kao THS (tireostimulišući hormon) koji stimuliše rad štitne žlezde. Štitna žlezda oslobađa dva hormona, T3 i T4 koji regulišu rad metabolizma.

Kod poremećaja po imenu hipotireoza, štitna žlezda ne proizvodi dovoljnu količinu ovih hormona što dovodi do mnogih neprijatnih simptoma.

Postoje tri vrste hipotireoze: primarna, sekundarna i tercijarna. Kod sekundarne hipotireoze, hipofiza ne stimuliše dovoljno štitnu žlezdu kako bi ova lučila dovoljno hormona. Drugim rečima, problem nije u samoj štitnoj žlezdi. Slično je i kod tercijarne hipotireoze – hipotalamus ne proizvodi dovoljno TRH hormona (tireopin oslobađajući hormon). TRH igra važnu ulogu u stimulisanju hipofize da bi proizvodila TSH.

hipotireoza simptomi

Kod primarne hipotireoze, štitnom žleznom druge žlezde pravilno upravljaju. Ipak, ona nije u mogućnosti da proizvede dovoljno svojh hormona kako bi organizam pravilno funkcionisao. To znači da je problem u samoj štitnoj žlezdi.

Koji su uzroci primarne hipotireoze?

Najčešći uzrok primarne hipotireoze je Hašimotomova bolest. Ovo je automuna bolest koja navodi imuni sistem da „greškom“ napada i ometa rad štitne šlezde. Takođe, primarna hipotireoza se može razviti i zbog raznih drugih uzroka.

Ako ste imali hipertireozu, moguće je da ste i nakon tretmana opet imali hipotireozu. Tretman radioaktivnim jodom, najčešći tretman kad je u pitanju hipotireoza, uništava štitnu žlezdu. Nešto manje zastupljen tretman za hipotireozu podrazumeva hirurško uklanjanje dela ili cele štitne žlezde, ali kod oba postupka je rezultat opet hipotireoza.
Ako ste imali karcinom na štitnoj žlezdi, lekar će vam verovatno operisati i ukloniti celu štitnu žlezdu ili deo nje kako bi uklonio i tumor.

Drugi mogući uzroci hipotireoze uključuju:

– Nedovoljan unos joda
– Određeni lekovi
– Virusni tireiditis (upala štitne žlezde)

U nekim slučajevima se kod žena javlja hipotireoza nakon porođaja. Prema izveštaju Američkog nacionalnog institua za zdravlje, ovaj bolest je najčešća kod žena i ljudi starijih od 50 godina.

Koji su simptomi hipotireoze?

Simptomi hipotireoze mogu varirati u velikoj meri od osobe do osobe. Simptomi se po pravilu razvijaju sporije umesto da se iznenada pojave. Njihov oblik zavisi od težine oboljenje.

Isprva možete primetiti neke uopštene simptome poput:

– Zamora
– Letargije
– Osetljivosti na hladnoću
– Depresije
– Slabosti u mišićima

Pošto hormoni štitne žlezde kontrolišu metabolizam u ćelijama, takođe možete dobiti višak kilograma.

Drugi potencijalni simptomi hipotireoze uključuju:

– Bolove u zglobovima ili mišićima
– Zatvor
– Krtu kosu i/ili nokte
– Promuklost
– Nadutost lica

Kako bolest napreduje, ovi simptomi postepeno postaju sve teži.

Ako je hipotireoza veoma teška, obolela osoba može čak pasti i u komu, konkretno miksedemsku komu. Ovo stanje može biti opasno po život.

Kako se dijagnostikuje primarna hipotireoza?

Ako primetite fizičke simptome hipotireoze, lekar će odlučiti koje testove će uraditi da utvrdi da li imate ovaj poremećaj.

Lekari obično koriste testove krvi kako bi proverili nivo T4 i TSH hormona. Ako štitna žlezda ne funkcioniše dobro, onda hipofiza luči više TSH hormona kako bi stimulisala tiroidu da luči više T3 i T4 hormona. Povišeni nivo TSH hormona može biti znak da imate problem sa štitnom žlezdom.

Kako se leči primarna hipotireoza?

Lečenje hipotireoze uključuje uzimanje lekova odnosno suplemenata koji nadoknađuju manjak tiroidnih hormona. Lekar će verovatno početi sa manjom dozom i postepeno je povećavati. Cilj je da se ublaže simptomi i da se nivo tiroidnih hormona postepeno vrati u granice normale. Stanje kada štitna žlezda normalno funkcioniše se zove eutireoza.

Verovatno ćete nastaviti da uzimate lekove za štitnu žlezdu do kraja života. Ti lekovi zamenjuju tiroidne hormone koje štitna žlezda više ne proizvodi. Ovo neće izlečiti samu bolest štitne žlezde. To znači da će se, ako prestanete da ih uzimati, simptomi hipotireoze vratiti.

Određeni lekovi i hrana mogu imati loš efekat ako se uzimaju sa nekim drugim lekovima. Dobro proverite sa lekarom sve lekove koje pijete, čak i one koji se uzimaju bez recepta. Neki vitamini i suplementi, posebno oni na bazi gvožđa i kalcijuma, mogu takođe loše uticati na tretman i o tome obavezno popričajte sa lekarom. Možda ćete morati da izbacite iz ishrane proizvode od soje i neke namirnice sa visokim sadržajem vlakana.