Da li vas obično koža svrbi nakon tople kupke? Da li vas taj svrab izluđuje? Svrab nakon tuširanja se može javiti po celom telu ili na samo određenim delovima. Morate uvideti koji je uzrok tog svraba.Saznajte kako ga možete sprečiti i kako ga se rešiti ako se pojavi. Postoje određeni saveti i trikovi koji definitivno pomažu kod rešavanja problema svraba nakon tuširanja.

Svrab na koži nakon tuširanja ili kupanja u toploj vodi je vrlo iritantan i može stvoriti estetske probleme. Konstantno češanje može ostaviti trajne ožiljke na telu i tako oštetiti kožu. Pruritis je medicinski termin koji se koristi za fenomen osećaja svraba na koži.

Svrab koji se dešava nakon tuširanja se može javiti po čitavom telu ili samo po određenim delovima tela. Ovde navodimo neke korisne savete koji vam mogu pomoći da se zauvek rešite ovog problema.

svrab tela posle tusiranja

Mogući uzroci

Često menjanje sapuna i šampona
Ako često menjate sapun i šampone, to nije dobro za osetljivu kožu. Može još više iritirati osetljivu kožu. Najbolje je da ne poverujete u svaku reklamu i isprobavate nove vrste sapuna i šampona, koji god tip kože da imate. Ako imate problema sa kožom, trebalo bi da se držite proverenih, blagih kupki bez previše hemikalija.

Iritanti
Proverite sastav gela za tuširanje, sapuna, kreme za brijanje, šampona ili balzama koji koristite. Natrujum lauret sulfat, hemijska supstanca koja se dobija iz kokosa, se koristi u većini ovakvih proizvoda i izaziva svrab na koži nakon tuširanja. Ovaj sastojak služi tome da se stvori više pene. Hemikalije koje sadrže kozmetički proizvodi mogu kožu načiniti osetljivom na osip i izazvati svrab.

Previše topla voda
Vruća voda obično dovodi do preteranog isušivanja kože. Ovo je jedan od glavnih uzroka svraba nakon tuširanja toplom vodom.

Tvrda voda iz vodovoda
Tvrda voda može ostaviti tanak sloj sapunjave materije na koži, što izaziva svrab. Tvrda voda sadrži kalcijum, koji može vašu kožu načiniti suvom i izazvati svrab.

Nepravilna ishrana
Nepravilna ishrana, odnosno nedostatak vitalnih nutricionističkih elemenata dovodi do toga da koža ne može da zadrži vlagu. Kada je suva koža rezultat loše ishrane, obično se javlja i svrab.

Prevelika toplota
Ako uđete pod topao tuš nakon izlaganja sunčevim zracima, to može pojačati suvoću kožu. Ovo može rezultirati svrabom po celom telu koji je obično neverovatno iritantan.

Alergije
Moguće je da ste alergični na određene kozmetičke proizvode. Kada vaša koža dođe u kontakt sa alergenima, nastaje i svrab, koji može trajati od nekoliko minuta do nekoliko sati. Hemikalije koje se nalaze i u tekstilu u peškirima ili posteljini takođe može pojačati alergije, a samim tim i svrab.

Prevencija

Tuširanje mlakom vodom
Umesto da se tuširate toplom vodom, kupajte se ili se tuširajte u mlakoj vodi. Kad god ste u mogućnosti, tuširajte se hladnom vodom. Veoma topla voda uklanja sav loj koji koža prirodno luči. Nemojte preterivati sa „ribanjem“. Ako se tuširate više od jednom dnevno, nemojte koristiti previše sapuna. Ovo će sprečiti isušivanje kože.

Hidratacija kože
Koža koja svrbi nakon tuširanja toplom vodom je uglavnom rezultat isušivanja. Zato je hidrirajte esencijalnim uljima poput ulja lavande ili ruzmarina ili redovno koristite hidratantne losione, pre i posle tuširanja ili pre odlaska na spavanje kako bi vam koža uvek bila meka i sveža. Konsultujte se sa dermatologm oko toga kako da rešite problem sa suvom kožom i kako da prirodno hidrirate kožu.

posle tusiranja

Tuširajte se „mekom“ vodom
Testirajte vodu da vidite da li je tvrda. Postoje aparati koji „tvrdu“ vodu pretvaraju u normalnu. Kupite jedan za svoju kuću i sačuvajte kožu od tvrde vode.

Prirodna nega kože
Kad god ste u mogućnosti, izbegavajte predugo izlaganje velikoj hladnoći, toploti ili vlažnom vremenu. Previše vode ili presuv vazduh veoma loše utiču na zdravlje kože. Pokušajte da održite prirodnu vlagu u koži tako što ćete nositi odgovarajuću odeću. Nakon tuširanja nežno pokupite vodu sa sebe tako što ćete „tapkati“ peškirom, nikada se nemojte grubo trljati.

Izbegavajte natrijum lauret sulfat
Izbegavajte šampone i kreme za brijanje koje previše šene. Ovo će smanjiti rizik od pojave svraba na koži nakon tuširanja. Takođe, nemojte često menjati kozmetičke preparate koje koristite i uvek pažljivo čitajte deklaracije i sastav proizvoda.

Lečenje

Koristite sredstva za omekšavanje kože
Nikada nemojte češati ili trljati kožu koja vas svrbi. Redovno skraćujte nokte, jer češanjem možete samo pogoršati situaciju. Stavite led na deo kože koji vas svrbi i suzdržite se od češanja. Postoje mnogi kućni lekovi poput meda i krastavaca koji vam mogu pomoći da izlečite svrab.

Koristite biljke kao prevenciju
Postoji dosta biljaka koje mogu izlečiti svrab na koži. Stavite nekoliko listova neema u mlaku vodu i kupajte se u njoj. Mungo pasulj u prahu ili mleko sa kurkumom možete koristiti umesto sapuna. Ovo će vam pomoći da svrab nakon kupanja bude blaži.

Koristite antibiotike
Koristite antibiotike i antihistamine uz preporuku lekara. Oni mogu dosta pomoći da se brzo rešite simptoma alergija poput pojačanog svraba nakon tuširanja.

Zdrava ishrana i mnogo tešnosti
Hranite se zdravo kako bi vam koža uvek bila dobro nahranjena. Pijte mnogo vode i sokova od voća i povrća kako biste snabdeli kožu neophodnim nutrijentima. Izbegavajte gazirana pića, jer loše utiču na kožu. Konsultujte se sa svojim nutricionistom kako biste korigovali ishranu.

Kupka sa ovsenom kašom
Kupka sa ovsenom kašom jednom nedeljno pomaže da izbegnete svrab na koži i istovremeno hrani kožu. Kupka od ovsene kaše je izvrsna za kožu podložnu svrabu.

Trebalo bi da se konsultujete sa svojim lekarom ili dermatologom pre nego što primenite bilo koji od ovih kućnih lekova, jer nisu svi njihovi efekti klinički dokazani i verovatno nemaju isti efekat kod svakoga. Međutim, sve nabrojano može pomoći u poboljšavanju zdravlja vaše kože, potrebno je samo malo strpljenja. Svrab se može javljati još nekoliko dana, jer je koži toliko potrebno da povrati prvobitnu teksturu. Zato malo sačekajte i videćete rezultate.

Napomena: ovaj članak služi isključivo u informativne svrhe i nije niti može biti zamena za savet stručnjaka.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply