papv pav indijanska banana

Možete li navesti najveće drvenasto voće koje potiče iz Severne Amerike? Ako ste rekli pav pav, u pravu ste! Ovo jestivo voće se koristi ili se u poslasticama ili se jede sveže. Ako želite da posadite ovo egzotično drvo u svojoj bašti – čitajte dalje..

Naučni naziv za ovo zanimljivo voće jeste Asimina triloba (eng. pawpaw). Postoji sedam vrsta iz ovog roda. Postoji mnogo različitih uobičajenih imena za ovo drvo i nekoliko se odnose na teksturu, koja je slična banani. Pav pav listovi su veliki i mogu biti do 30 cm dugi. Oni pružaju tropski izgled. Listovi su neprijatnog mirisa ako ih pocepate.

Cvetovi na ovom stablu su intenzivne nijanse tamno crveno-braon i počinju cvetanje pre nego što se listovi razviju.

Indijanska banana je poreklom iz Severne Amerike i za razliku od prave banane moguć je uzgoj na otvorenom i kod nas.U zavisnosti od sorte može da izdrži zimske temperature od -15 do -20 stepeni.Postoje i veoma otporne sorte koje mogu da izdrže do -30 stepeni.Mnogi u kontinentalnom delu Balkana gaje smokve koje su mnogo nežnije kad su u pitanju niske temperature pa uzgoj pav pav banane ne bi trebalo da vas brine zbog hladnoća.Preporučije se sadnja indijanske banane u bašti između objekata ili pored nekog zida tako da bude malo zaklonjena.Sadnice indijske banane i mlade biljke tokom zime treba pokriti jer može da dođe do njihovog izmrzavanja.

indijanska banana uzgoj

Indijanska banana asimina triloba uzgoj

Indijansku bananu ili pav pav drvo ne treba mešati sa papajom, a ovaj plod ima ekskluzivan ukus sličan onome kao i vanilin krem. Sa pravom pažnjom, možete da uzgajate svoju indijansku bananu!

Za uzgoj pav pav drveta, sledite sledeće korake:

Nabavite pav pav seme. Sadnice ne treba koristiti, jer se one ne presađuju dobro. Ne zaboravite da nabavite dva odvojena semena za unakrsno oprašivanje.

Gde kupiti seme indijanske banane ?

Možete da naručite seme telefonom i dobijete ga poštom tel 063/770-6478

Držite seme u frižideru. To će pomoći da ih izvučete iz njihovog stanja mirovanja. Posebna uputstva za postupanje sa određenim vrstama pav pav drveta koje ste kupili ćete dobiti sa semenom.

Napunite odgovarajuću saksiju sa kompostom ili seme-starter zemljištem. Posadite seme 3,8 cm duboko u zemlju. Zalijte temeljno i pokrijte posudu sa providnom plastičnom kesom. Probušite rupe na vrhu za ventilaciju!

Stavite saksiju na sunčani prozor ili na neko mesto napolju. Zalivajte na dnevnom nivou mesec dana, dok ne iznikne seme.

Pronađite dobro mesto za sadnju izniklog pav pav drveta. Ono ne može da opstane na punoj sunčevoj svetlosti, pa imajte to u vidu.

indijanska banana gajenje

Oprašite pav pav drvo kada počne da cveta. Koristeći četkicu ili nešto meko, istrljati cvet jednog pav pav drveta za prikupljanje polena. Onda nastave da trljate cvet drugog drveta.

Napomena: Nemojte uzeti polen od jednog drveta i koristiti ga na istom drvetu! Svaki pojedinačni cvet će prihvatiti samo polen od cveta genetski posebnog individualnog drveta.

Postoje i samooplodne sorte, sunflover i prima ali se zbog boljeg oprasivanja savetuje sadnja  2 do 3 biljke.

Nega indijanske banane

Trebaće vam tri godine pre nego što počnete berbu plodova pav pav drveta. Kada postanu krem boje, oni su spremni da budu ubrani.

Kako da tretirate štetočine i bolesti pav pav drveta?

Da biste se oslobodili od štetočina i bolesti ovog drveta, morate biti sigurni da vaša pav pav biljka prima dovoljno sunčeve svetlosti, tako da uklonite svo drveće koje proizvodi senku suviše blizu vaše pav pav biljke.Uzgoj nije skup s obzirom da nije potrebno prskati ovu biljku a plodovi su naravno organski bez hemikalije što je posebno važno ako se uzme u obzir da je i kora jestiva.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply