Poreklom iz severoistočnog Brazila, indijski orah se smatra najzdravijim semenom slatkog mirisa i ukusa. S obzirom da obiluje masnim i oleinskim kiselinama smatra se da je odličan za bolesti srca jer se smatra da ovaj plod podstiče dobro kardiovaskularno zdravlje. Ovi orasi koji rastu na zimzelenom drveću visine 12m u stvari rastu na tzv “kešu jabuci” ili indijskoj jabuci. Na svakom plodu raste po jedna semenka što je ujedno i glavni razlog zašto su indijski orasi skupi. Iako raste na tzv. indijskoj jabuci ovaj proizvod nije iz Indije već iz Južne Amerike i bogat je fosforom , gvožđem, magnezijumom i cinkom zbog čega je odličan za mršavljenje, poboljšanje zdravlja, konzumiranje u trudnoći i kao afrodizijak.

Indijski orah za bolje zdravlje

Prema mnogim istraživanjima, indijski orah je odličan za rad bubrega baš zato što njegov oblik podseća na ove organe. Tako na primer, jezgro običnog oraha na prvi pogled liči na mozak zbog čega se smatra da ovaj plod jako dobro utiče na rad mozga.

Indijski orah je značajan za poboljšanje zdravlja pre svega jer sadrži velike količine vitamina C zbog čega je nekad bolje pojesti šaku ovih oraščića nego tri pomorandže. Pored toga što je dobar za srce i opšte bolje zdravlje, indijski orah dobro deluje i protiv upala, kašlja, povišenog pritiska i šećera u krvi. Ukoliko želite bolje zdravlje za sebe i svoje ukućane, gledajte da vam indijski orah uvek bude na meniju jer je dokazano da ovaj plod ako se redovno konzumira, čak smanjuje i dijabetes tipa 2. Bogat je izvor antioksidansa koji su svakom telu neophodni zbog eliminacije slobodnih radikala čije prisustvo u organizmu može izazvati pojavu malignih ćelija. Indijski orah je poželjno konzumirati ako želimo preventivno da poboljšamo zdravlje zato što ova čudesna semenka može dosta da pomogne u snižavanju holesterola, naravno ukoliko se uzima na pravi način i ako se ne preteruje u količini. Prema tome, može se reći da je indijski oraščić mnogo više od jedne u nizu ukusne namirnice, jer bolje zdravlje možemo postići samo konzumiranjem prirodnih namirnica a ne kupovnih koji su prerađeni i po nekoliko puta.

indijski orscic

Indijski orah kalorije

Bogat magnezijumom, gvožđem i fosforom, što ga čini delimično poželjnom namirnicom kada je mršavljenje u pitanju, indijski orah je takođe pun kalorija zbog čega ne bi trebalo da preterujete sa konzumiranjem istog. Ukoliko ste na dijeti, jedna manja šaka dnevno će biti i više nego dovoljna. Baš zbog toga što je bogat kalorijama, ovaj plod brzo zasiti organizam pa se preporučuje da se tokom procesa mršavljenja konzumira kao užina ili međuobrok.

Velika je razlika u konzumiranju sirovog i pečenog indijskog oraščića jer pečeni ima mnogo više kalorija. Sirovi je dobar jer ima više nezasićenih masnih kiselina koje su dobre za srce. U pečenom, u 100 grama ima čak 580 kalorija dok u prženom ima čak 749 kalorija i oba tokom pripreme zahtevaju dosta soli koja preradom dodaje kalorije. Vrlo je bitno izbegavati prženi i pečeni indijski orah, ne samo zbog velike količine kalorija već zato što mogu izazvati visoki krvni pritisak.

Indijski orah proteini

Indijski orah je pun proteina, sadrži bakar, kalcijum, magnezijum, gvožđe. On sadrži i cink koji je presudan kada je u pitanju odbrana od prehlada i raznih infekcija koje napadaju organizam, takođe ova semenka je dobra za sintezu proteina i zarastanje rana. Iako je pun proteina, indijski orah ne može zameniti proteinsku hranu koja poput jaja ili mesa, ali zato njegovim unošenjem možete pojačati unos istih u organizam i sprečiti sebe da unesete nešto nezdravo.
Pripazite, ako povećate unos indijskog oraščića kako biste nadoknadili proteine, uz njih ćete uneti mnogo više kalorija i masti koje ovo seme sadrži. Ali s druge strane, ako uzmemo u obzir da u 100 grama indijskog oraha ima čak 15 grama proteina, lako možemo da zaključimo da je isti mnogo zdraviji za unos od gotovih grickalica.

Indijski orah sastav – nutritivna vrednost

Kao što smo već pomenuli, indijski orah je bogat proteinima i raznim mineralima, ali on u svom sastavu takođe sadrži i natrijum ali u veoma malim količinama. Što se tiče nutritivne vrednosti indijskog oraha jedna porcija ovih semenki sadrži 163 kalorije, 13 grama masti, 9 grama ugljenih hidrata i 0,9 grama vlakana. Bitno je naglasiti da većina kalorija koja je u sastavu indijskog oraha dolazi iz masti a ne iz proteina, ali srećom više ima monozasićenih što znači da nisu štetne.

Ako uzmemo kao primer nutritivnu vrednost 100 grama indijskog oraha analizom njegovog sastava se zaključuje da obiluje mastima, one čine čak 44 odsto sastava dok ugljenih hidrata ima nešto manje, 30 odsto, a proteina samo 18 odsto. Iz analize nutritivnih vrednosti dolazi se do zaključka da indijski orah ipak goji.

Indijski orah – afrodizijak

Svima je već poznato da je kombinacija meda i oraha odličan afrodizijak, ali da li ste znali da i indijski orah bez ikakvog kombinovanja sa drugim namirnicama ima isto dejstvo?

Za ovo je zaslužan selen koji se nalzi u sastavu ovih semenki i koji je ključan za stvaranje spermatozoida i lučenja testosterona. Koliko je dobar kao afrodizijak govori činjenica da utiče na oba pola jer pored toga što poboljšava erekciju utiče i na dobro raspoloženje i muškarca i žene.

Kao afrodizijak, indijski orašćić se upotrebljavao od davnina, mnoga plemena su ga smatrala “glavnim krivcem” za proširenje mnogih porodica. Ove semenke se mogu spremati na nekoliko načina, ali ako želite da pripremite jak afrodizijak, pomešajte vino, med i indijski orah i uživajte u uzbudljivoj večeri sa partnerom.

Indijski oraščić – trudnoća

Mišljenja o konzumiranju indijskih oraha u trudnoći su podeljena. Dok mnogi istraživači smatraju da ih ne treba jesti zbog mogućnosti da je trudnica alergična na njih, lekari s druge strane savetuju da ih u trudnoći treba jesti jer na taj način navikavate dete na koštunjavo voće.

Prema mišljenju mnogih stručnjaka,ako u trudnoći jedete indijski orah, vi na taj način stvarate prirodnu toleranciju i navikavate bebu na tu vrstu voća u najranijem perioda, i na taj način ukidate mogućnost da dete kasnije bude alergično na bademe, orahe i slično.

Isto tako, utvrđeno je da su se majke koje su u trudnoći jele indijske oraščiće manje gojile i da su zbog ovog voća imale veću potrebu za zdravim namirnicama poput povrća i svežeg voća. U jednom su se zagovornici obe teorije složili:

Indijski orah nije opasan u trudnoći ali svakako treba pripaziti i ne preterivati sa količinom.

Preporučeni dnevni unos indijskog oraha

Ukoliko pazite na ishranu i trudite se da se hranite zdravo, informacija o preporučenom dnevnom unosu indijskog oraščića će vam biti korisna. Naime, preporučuje se da dnevno unesete 30 grama (to je oko 18 indijskih oraščića) Sve preko toga će početi da se pretvara u masti i umesto da izgubite dobićete dodatne kilograme. Takođe, nemojte šokirati organizam tako što ćete pojesti 300 grama odjednom, preporučuje se da se indijski oraščić jede u malim količinama kako bi se organizam navikao na preporučeni unos.

Zanimljivosti o indijskom orahu:

1. Ljuska mu je otrovna
U prodavnici nikada nećete videti indijski orah u ljusci, baš zato što je ista otrovna i skida se sa istog žarenjem na visokoj temperaturi

2. Zelene je boje
Kada se odvoji od keša jabuke na kojoj raste, indijski orah je zelene boje zbog čega ga mnogi mešaju sa pistaćima. Tek kasnije poprima svoju nijansu

3. Može da stoji do 6 meseci
Vrlo je bitno kako čuvate indijski orah, ako vam stoji u posudi na sobnoj temperaturi, posle nekog vremena će propasti. Najbolje je da ga čuvate u frižideru u zatvorenoj staklenoj posudi, tako će vam trajati čak 6 meseci.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply