bolovi-stomak

[icegram campaigns=”14051″]

Zatvor stolice (opstipacija ),može da dovede do brojnih poremećaja u funkcionisanju celog tela a koji imaju štetan uticaj na mnoge organe, a posebno na mozak što za posledicu ima glavobolje, migrene, neraspoloženje, zatim slabost, nadutost, grčeve u stomaku i mnoge druge zdravstvene probleme…

Za lečenje zatvora najviše mogu da pomognu pravilna ishrana, kretanje kao i čaj od lekovitog bilja. Lagana gimnastika, plivanje, brža šetnja i svakodnevno konzumiranje čaja za zatvor, sirovog voća i povrća bogatog celeluzom mogu biti od velike pomoći. Lekovio bilje koje efikasno deluje protiv zatvora deli se u dve grupe.

Prvoj pripadaju biljke koje sadrže sluz i imaju mehaničko dejstvo, a drugoj one koje pročišćavaju zahvaljujući svojim hemijskim sastojcima. Na osnovu ličnog iskustva za pripremu čaja izaberite biljku koja najbolje deluje u vašem slučaju, ali preporučuje se da nijednu od njih ne koristite duže od 6 meseci.

KAKO SPREČITI ZATVOR STOLICE

– Uvek slušajte svoje telo i ne potiskujte potrebu za pražnjenjem creva kada se ona javi.

– Savetujte se s lekarom u vezi s tekovima koje uzimate, jer neki od njih mogu dovesti do opstipacije – lekovi protiv kiseline, oni koji sadrže gvožđe ili kalcijum, lekovi za izbacivanje vode i protiv depresije.

– Kod tvrde stolice i zatvora nikako ne bi trebalio da uzimate tablete za čišćenje.

– Povremeno treba piti čajeve ža čišćenje.

– Izbegavajte teško svarljiva jela kao što su mahunarke, konzervi-sana hrana, čokolada, previše jaja i mesa.

– Promenite ishranu – jedite voće i povrće, krupno mleveno brašno i raž.

– Više se krećite na svežem vazduhu.

– Izbegavajte pušenje, jaka pića i jedenje u žurbi.

ČAJEVI ZA ZATVOR

– Čaj od crvotočine protiv zatvor

Ujutro na prazan želudac popiti solju toplog čaja od crvotočine – ne piti više od jedne šolje dnevno.

– Čaj za zatvor od iđirota

Jednu kašičicu iđirota staviti u solju hladne vode i ostaviti 12 sati. Zatim dobro ugrejati i procediti u termos bocu. Piti po jedan gutljaj čaja pre i posle svakog obroka, a dnevna količina ne srne preći 2 dl.

– Čaj protiv opstipacije od belog sleza
Čaj od belog sleza s medom pije se tri puta dnevno jedna šolja, na prazan želudac, tokom 40 dana. Uzmite 20 g sleza na 1/2 I vode i 12 sati držite potpoljeno u vodi. U istoj vodi se prokuva, doda se 2 kašike meda i kuva još 5 minuta. Ovim čajem se znatno popravlja varenje, a uz njega se preporučuje grejanje trbuha i želuca.

– Čaj od majorana za opstipaciju

30 g seckanog suvqg korena staviti u litar vode, kuvati 2 minuta i ostaviti da odstoji 15 minuta. Piti po solju pre dva glavna obroka.

– Čaj od koprive

Jednu solju čaja od koprive popiti ujutro pre doručka. Tokom dana popiti još 4 do 5 šolja.

– Čaj od hajdučke trave

Preko dana popiti 4-5 šolja vrućeg čaja na gutljaje.

– Čaj od breskve

Kašiku osušenih cvetova prelijte s pola litra ključale vode. Pijte po jednu solju čaja dnevno, a deca po jednu kašiku.

– Čaj od kamilice

Pola litra jakog čaja dnevno.

– Čaj od cikorije

Posebno je efikasan. Pijte solju čaja na prazan želudac i najtvrdokornija stolica biće izlečena.

– Čaj od kantariona

Pijte tri puta dnevno po jednu solju čaja.

Čaj za zatvor – opstipaciju

Punu supenu kašiku lanenog semena stucati u avanu i preliti sa 2 dl mlakog čaja od kamilice. Ostaviti da odstoji neko vreme da bi se izlučila sluz iz semena, pa odjednom popiti. To ponoviti 2-3 puta dnevno. Kod hroničnog zatvora ponoviti češće, jer lanena sluz nije škodljiva i ne izaziva naviku.

Uzeti po 30 g slatkog korena, plodova pasdrena i morača i 10 g kore od krušine. Sve dobro isitniti, pa jednu supenu kašiku ove smeše kuvati 2-3 minuta u 2 dl vode. Ohlađenčaj zasladiti medom i piti 2-3 puta u toku dana.

Na isti način mogu se pripremiti i upotrebiti sledeći čajevi za zatvor:
– po 25 g morača, anisa, kima i korijandera stucati u avanu (ovaj čaj se preporučuje i osobama koje pate od gasova, nadutosti i meteorizma);

za decu:
– po 25 g kamilice, morača, kima i cveta crnog trna;
– po 20 g kore žestike, plodova kima, anisa i zove i po 10 g rizoma reuma i cveta kamilice;
– po 15 g kore žestike i plodova pasdrena i po 10 g bele mrtve koprive, cveta kamilice, trna i zove i
– po 20 g grčkog semena i plodova pasdrena, morača, kima i kleke.

Od jednakih delova kamilice, lista sene i pitome nane napraviti smešu.Pola supene kašike smeše kuvati 4 minuta u 2 dl vode i ostaviti da stoji poklopljeno 10-15 minuta Ocediti i zasladiti po želji. Piti čaj ujutru na tašte i naveče pre jela.

Propis jugoslovenske farmakopeje – čaj za čišćenje:
po 20 g seninog lišća i zovinog cveta, 30 g kore krušine i po 10 g morača, anisa, K-Na-tartarata i vode; senino lišće se ravnomerno nakvasi ključalim rastvorom kalijum-natrijum- tartarata u destilovanoj vodi, zatim se osuši
na 50-60° i pomeša sa ostalim biljem. Jedna supena kašika smeše se prokuva 3 minuta u 2 dl vode. Kad se ohladi odjednom se popije.

Propis francuske farmakopeje:
20 g plodova (mahuna) sene, po 10 g zovinog cveta i plodova anisa i po 5 g plodova morača i kiselog kalijumovog tartarata.

Cvetni čaj za čišćenje: po 10 g cveta od crnog trna, kamilice, zove, bele mrtve koprive, turčinka, belog i crnog sleza, 15 g kore kruščice i 15 g plodova pasdrena. Supenu kašiku ove smeše kuvati 2-3 minuta u 2 dl vode. Ohlađeno zasladiti medom i popiti 2-3 puta tokom dana.

Ako zatvor nije jako težak:
nacediti pola limuna i u njega naliti malo prokuvane vode. Toplo popiti.

Kod težeg zatvora: tri jutra na tašte popiti 2 dl nezaslađenog limunovog soka.

Popiti 1-2 kašike ricinusovog ulja kupljenog u apoteci. Radi poboljšanja ukusa i mirisa dodati limunovog ili nekog drugog soka. Ne koristiti ricinusovo seme, jer je vrlo otrovno, kao i tehničko ricinusovo ulje.
Napomena: Ishrana ima važnu ulogu u regulisanju opstipacije ili zatvora.

ČAJNE MESAVINE PROTIV ZATVORA

– Anis, bosiljak, žalfija i kamilica

Kašiku mešavine ovih biljaka zaku-vajte u pola litra vode i pijte dve šolje čaja dnevno.

-Matičnjak, nana i hajdučka trava

Tri kašike mešavine biljaka poparite litrom ključale vode i ostavite da odstoji 10 minuta. Pijte 3 puta dnevno pre obroka.

– Crni slez, estragon, ljubičica i timijan

Čaj pijte tri puta dnevno pre obroka.

– Zovine bobice i kamilica. Pijte pola litra jakog čaja dnevno.

– Crvotočina, mrtva kopriva i kukuruzna svila
Ova mešavina se uzima kod hronič-nog zatvora

– Orahovi listovi, pelin i cikorija
Jedna šolja čajne mešavine pije se pre doručka.
Anđelika, krušina, matičnjak i kan-tarion – pijte tri puta dnevno po jednu solju čaja.

PREPARATI PROTIV ZATVORA

LANENO SEME

Punu kašiku lanenog semena istu-cati u avanu i preliti sa 2 dl mlakog čaja od kamilice, pa ostaviti da odstoji, da bi se iz semena izlučila sluz, i popiti odjednom. To ponoviti 2 do 3 puta dnevno. Osobe koje dugo pate od hroničnog zatvora mogu češće tokom dana da uzimaju ovaj lek bez straha, jer lanena sluz ne škodi.

– Po 30 gr kore krušine (Rhamnus frangula), plodova krušine i korena sladića istucati u prah i tome dodati 10 g cveta trnjine. Čaj od ove mešavine piti 2 do 3 puta dnevno.

– Po 30 g sladića, plodova krušine i komorača i 10 grama kore krušine usitniti, pa jednu kašiku te mešavine kuvati 2 do 3 minuta u 2 dl vode. Kad se ohladi, zasladiti medom i popiti. To ponavljati 2 do 3 puta tokom dana.

– Po 25 grama komorača, anisa, kima i korijandera istucati i po jednu kašiku mešavine kuvati 2 do 3 minuta u 2 dl vode. Kad se ohladi, zasladiti medom i popiti. Ovaj čaj se preporučuje pre svega osobama koje pate od zatvora, gasova i nadutosti.

ZA ZATVOR KOD DECE

Po 25 grama kamilice, komorača, kima i cveta trnjine (Prunus spino-sa) usitniti i 1 kašiku mešavine kuvati 2 do 3 minuta u 2 dl vode. Kad se ohladi, zasladiti medom i popiti.

– Čaj od raži protiv zatvora
30 grama zrna na litar vode, kuvati 10 minuta i piti po 2 šolje dnevno.

– Plod šipurka
Uzeti 12 komada, preseći ih napola i potopiti u 150 ml vode. Ostaviti da odstoji preko noći. Ujutro popiti na prazan želudac.

– Bosiljak
Uzmite jednu flašu i napunite je do pola bosiljkom, i lišćem i cvetom, dopunite flašu vinom i ostavite 8 dana. Po potrebi, možete upotrebiti već i za dan-dva. Na 2/3 ovog vina od bosiljka možete dodati i 1/3 sirćeta. Pije se 40 dana po 3 do 4 velike kašike.

– Nana
Mesec dana stavljajte svake večeri u čistu posudu po 150 g sveže nane (ili 50 g suve) u litar vode i to prokuvajte dok ne uvri do pola. Tada skinite s vatre, ohladite, procedite u čistu staklenu flašu i začepite. Pijte na prazan želudac svakog sata po 1 malu solju sve dok ima tečnosti.

PICA

– Jabukovo sirce
Dve kašičice sirćeta razmutite u 2 dl mlake vode i pijte na prazan želudac.

– Sokovi od borovnice (dve do tri čaše dnevno), paradajza, breskve (jedna čaša na prazan želudac), limuna, rotkve.

– Sok od kiselog kupusa (rasol) Uzimajte jednu čašu dnevno.

– Sok od limuna
Svakog jutra na prazan želudac popijte 2 dl nezaslađenog limunovog soka. Ponavljajte tri jutra. Ako zatvor nije težak, uzmite sok od pola limuna i u njega dolijte malo proku-vane vode. Popijte toplo.

ULJA PROTIV ZATVORA

Zatvor se može izlečiti uljima koja se uzimaju u akutnim slučajevima ujutro.

– Maslinovo ulje
Maslinovo ulje uzimajte s nekoliko kapi limunovog soka, po 1 kašiku svakog jutra na prazan želudac. Ili uzimajte po 1 kašiku maslinovog ulja na prazan želudac i zalijte vrućim čajem. Kašiku prethodno umočite u čaj da se ulje ne bi lepilo za nju.

Ishrana

– Borovnice (sveže zrele bobice), jabuka (kuvana ili pečena), šumske jagode, višnje, crvene ribizle, ogrozd, trešnje, pomorandže, breskve, šljive, grožđe.

– Suve smokve i suve šljive
Uveče ih potopite, ujutro lagano podgrejte i pojedite, a tečnost popijte. Smokve i šljive možete upotrebljavati i kao kompot i kao marmeladu.

– Patlidžan, blitva, šargarepa, crni i beli luk, krompir, paradajz, oljušteni ječam, crni hleb s mekinjama, ražani hlab, jezgra oraha, zelena salata, spanać, kupus (kuvan ili sirov), keleraba, kelj.