[icegram campaigns=”14014″]

Stari nordijski narodi koristili su skromnu biljku islandski lišaj na sto načina – kao svako povrće, pravili od nje hleb, pa čak i piće – a danas je nauka potvrdila da leci kašalj, proliv, mučninu, promuklost i prehladu i da upija radioaktivnost!

Islandski lišaj (Cetraria islandica Acharius, Par-meliaceae), islandska mahovina, ili štitarka je lišaj visok oko 10 centimetara. Stari nordijski narodi upotrebljavali su ga kao povrće, ili su ga sušili za pravljenje hleba. Zbog sadržaja pousaharida, koji hidrolizom daju šećere, a ovi opet mogu da prevriju u alkohol, korišćen je i za izradu pića. U fitoterapiji se upotrebljavao kao gorko sluzno sredstvo.

Lekovita sirovina je osušeni talus (Lichen islandicus), koji se sakuplja noću, ili po kiši kad se i lakše odvaja od podloge. Sadrži 1% oko 50 % polisaharida rastvorlji- vih u vodi (lihenin i izolihenin), usninsku kiselinu, gorke sastojke i lišajske kiseline (cetrarnu, fumarprotocetrarnu).

Zbog sadržaja sluzi, koje oblažu sluzokožu disajnih organa, islandski lišaj pomaže kod katara gornjih disajnih puteva i umiruje suvi kašalj. Gorki sastojci refleksno izazivaju lučenje pljuvačke, sokova i enzima u digestivnom traktu, što dovodi do poboljšanja apetita.

U tradicionalnoj medicini koristi se za ublažavanje kašlja, protiv muke i povraćanja, hroničnih proliva, za poboljšanje apetita… Ekstrakti ulaze u sastav gotovih lekovitih preparata (tablete za sisanje, ili pastile) koji se preporučuju kao pomoćna terapija kod upala grla, bolnog i otežanog gutanja,promuklosti, za ublažavanje kašlja i prehlade, dodatnom naporu glasnih žica i uopšte za zaštitu sluzokože gornjih disajnih puteva.

Talus je maslinasto-zelene boje na strani okrenutoj svetlosti, dok je donja strana svetlo siva sa beličastim mrljama. Donji delovi biljke su crvenkasti. Ogranci lišaja su žljebasti, na vrhu prošireni.

U svežem stanju lišaj je mek i žilav, a kada se osuši postaje krt, lomljiv i sasvim svetle, skoro bele boje. Miris je slab, a ukus sluzavo-gorak i bljutav. Rasprostranjen je u krajevima sa hladnom klimom, pretežno u severnoj i srednjoj Evropi i Severnoj Americi.

Lekoviti čaj

1 kašičicu osušenog i usitnjenog lišaja (oko 1,5 g) preliti 1 šoljom ključale vode, a posle 10 minuta procediti
Piti po 1 solju ovog sveže pripremljenog čaja 3X dnevno.

Hladni napitak

Ukoliko želite bolji apetit, treba pripremiti takozvani “hladni macerat”:
1 kašičicu osušene i usitnjene biljne sirovine preliti 1 šoljom hladne vode i ostaviti da stoji (uz češće mešanje) nekoliko sati.Procediti, kratko prokuvati i piti pre obroka po 1 solju.

Neželjeni efekti

Kontraindikacije i neželjeni efekti nisu poznati, ali zbog sadržaja sluzi, kod interakcije sa drugim lekovima, moguće je da dođe do smanjenja resorpcije lekova koji se istovremeno uzimaju.

Upija radijaciju

Pošto lišajevi mogu da apsorbuju radioaktivnost, preporučuje se upotreba isključivo biljne sirovine koja je laboratorijski kontrolisana. Treba izbegavati korišćenje biljke čije poreklo nije poznato.

Čaj protiv kašlja

– pomešati 25 g korena belog sleza, po 10 g ploda morača, islandskog lišaja i korena sladića, 30 g herbe timijana i 15 g lista bokvice, pa 1 kašiku ove mešavine preliti 1 šoljom ključale vode i ostaviti da stoji 10 minuta
Procediti i piti više puta dnevno po 1 solju sveže pripremljenog čaja.

Čaj za želudac

pomešati po 25 g islandskog lišaja, cveta kamilice i ploda morača i 1 kašiku ove mešavine preliti 1 šoljom ključale vode i ostaviti da stoji 10 minuta Procediti i piti po 1 solju ovog čaja pre svakog obroka.