Miloduh (Hyssopus officinalis) izop, blagovanj ili “sveta jevrejska trava” lepa je i dugovečna zeljasta biljka. Ljudi je od pamtiveka uzgajaju u baštama, ali se može naći i u prirodi, na suvim i toplim mestima, a najviše na krečnjačkim terenima. Cveta od jula do septembra, a cvetovi su plavi ili ljubičasti, rede ružičasti ili beli.

Za uzgajanje se biraju sorte s najvećim procentom mirisnog ulja koje sadrži list i cvet ove biljke. Osvežava i stvara prijatno raspoloženje, stoje i razlog da se miloduh sve više traži i koristi u farmaceutskoj industriji i u kozmetici.

Za lečenje se upotrebljava cela biljka, a naročito njene grančice sa cvetom. Koristi se u obliku čaja, sirupa, ekstrakta i tinkture. Veoma dobre rezultate daje kod oboljenja organa za disanje, ali služi i za regulisanje probave, kao i protiv reumatizma i nervne razdražljivo-sti.

Čaj od miloduha

Doza za čaj: jedna kašika cvetnih vrhova na šolju ključale vode – popariti, poklopiti i posle desetak minuta procediti i piti u gutljajima (zaslađeno medom) 2-3 puta dnevno. Ovako pripremljen čaj za iskašljavanje još je delotvorniji ako se spravlja od mešavine sa cvetom crnog ili belog sleza, zove i podbela (Tussilago farfara).

Za lečejije plućne astme preporučuje se mešavina od 20 gr miloduha i 80 gr lista podbela. Čaj se spravlja i pije na način kao što je već opisano.

Sirup od miloduha
Sto grama cvetnih vrhova staviti u litar vode i malo prokuvati. Procediti, dodati 1,5 kg žutog šećera i nastaviti s kuvanjem još tridesetak minuta – dok voda ne uvri. Koristiti za lečenje bronhitisa.
POVEZANO >>>Biljka miloduh

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply