Jabukovo sirće se dobija fermentacijom zdrobljenih jabuka. Bogato je vitaminima kao što su vitamini B kompleksa, vitamin C i vitamin E. Takođe sadrži mineralne materije kao što su bakar, fosfor, kalcijum, magnezijum i mnoge druge. Sem ovih hranjivih sastojaka, takođe ima i kalijum, enzime, pektine i aminokiseline koji su povoljni za naše telo. Utvrđeno je da ovo sirće ima sposobnost da reguliše nivo holesterola, smanji krvni pritisak, održava nivo šecera u krvi i pored ovoga i da leči artritis.

Njegove zdravstvene prednosti su poznate ljudima jos iz vremena Vavilona i Hipokrata. Mlečasta i mutna supstanca koja se taloži na dnu boce se naziva „majka“ sirćeta i korisna je za lečenje mnogih oboljenja. Lekovi od jabukovog sirćeta mogu efikasno izlečiti mnoge tegobe, od gljivičnih infekcija do alergija.

Kućni lekovi

Lečenje holesterola

U ovom sirćetu napravljenom od zdrobljenih jabuka prisutan je pektin koji je rastvorljiv u vodi i koji upija štetne toksine i masti iz tela. Uzimanje tri kašičice ovog sirćeta svakodnevno može smanjiti nivo lošeg holesterola u telu.

Lečenje žgaravice

Prva i najvažnija stvar koju treba da zapamtite je da ovo sirće treba da se uzima nakon obroka. Savetuje se uzimanje od 2 do 3 kašičice dva ili tri puta na dan. Ovo će pomoći u normalizaciji nivoa kiselina u stomaku.

Lečenje artritisa

Mešavina napravljena od 2 belanca, pola šolje jabukovog sirćeta i 2 kašike maslinovog ulja se koristi za masažu zglobova i pruža veliko olakšanje od bola. Ovaj tonik možete i razrediti sa vodom i piti ga pre svakog obroka.

Problemi kože i kose

Jabukovo sirće pomaže vašoj kosi time što je oslobađa od peruti i svraba kože glave. Njegova baktericidna i fungicidna svojstva ga čine povoljnim za lečenje problema kože. Ako ga razblažite i nanesete na kožu, primetićete da ova tečnost uklanja višak masti sa vaše kože. Takođe i unapređuje rast kose. Mešavina spravljena od 1/3 jabukovog sirćeta i ¼ vode doprinosi održavanju ph vrednosti vaše kose. Nanosi se nakon pranja kose šamponom i drži od 15 do 20 minuta nakon čega je trebate isprati hladnom vodom.

Veruje se da jabukovo sirće takođe može podstaći gubitak kilograma. Ukoliko planirate da koristite neki od gore napomenutih preparata pre toga se posavetujete sa vašim lekarom. Konzumacija peparata sa drugim lekovima može izazvati neželjena dejstva.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply