Mada se češće pominje jabukovo sirće za mršavljenje, te kao pomoć za različite vrste neprijatnosti, pa i oboljenja, činjenica je da ako redovno koristite jabukovo sirće za kosu, ona će biti zdravija, mekša i sjajnija.

Jabukovo sirće za kosu su naše mame i bake obilato koristile, budući da u njihovo vreme nije bilo različitih gotovih preparata za negu kose kojih danas ima pregršt. A ne treba zaboraviti da je njihova kosa bila mnogo zdravija, upravo zato što su je vrlo često ispirale mešavinom jabukovog sirćeta i vode, nakon pranja, te da govovo nije postojao problem peruti, koji danas ima gotovo svaka osoba.

Takođe, jedno od odličnih prirodnih sredstava za pranje kose, ukoliko želite da izbegnete korišćenje industrijskih šampona svakako je i kombinacija jabukovog sirćeta i sode bikarbone.

Iako mnogima ne godi baš miris koje ima jabukovo sirće, činjenica je da ovaj miris već tokom sušenja iščezava, a kosa dugo ostaje zdrava i sjajna, ukoliko se njime tretira.

Zašto se koristi jabukovo sirće za kosu ?

Jabukovo sirće za kosu se koristi za njeno jačanje na prvom mestu, te za poboljšanje kvaliteta kose. A postoje i različite varijacije recepata koje se koriste za posvetljavanje svetle kose, te za održavanje boje kada je u pitanju tamna kosa, ali i za posvetljavanje kose na kojoj su vađeni pramenovi.

jabukovo sirce za kosu

Uz to, jabukovo sirće za kosu se koristi i za uklanjanje peruti i uopšeno da bi vaša kosa imala zdraviji i prirodniji izgled, ali i kao odlično prirodno sredstvo za zaštitu od hlora koga ima u vodi na bazenima.

Kako se koristi jabukovo sirće za kosu ?

Ako koristite jabukovo sirće za kosu koja pati od peruti, trebalo bi da pomešate istu količinu sirćeta i vode, a potom da ovu mešavinu nanesete na vlasište i samu dlaku. Umotajte kosu zatim u peškir i ostavite da deluje oko pola sata ( optimalno vreme je od 15 minuta minimalno do 60 minuta maksimalno ). Kosu isperite samo vodom i osušite. Trebalo bi da primenjujete ovaj tretman jednom u 7 dana dok ne postignete željeni efekat.

Maska na bazi jabukovog sirćeta se koristi za poboljšanje kvaliteta kose, a nakon ovog tretmana kosa postaje mekša. Maska se priprema od 2 belanceta, 1 supene kašike maslinovog ulja i nepune kafene kašičice jabukovog sirćeta. Utrljava se u koren kose, zatim prekrije plastičnom kesom i ostavi da deluje oko pola sata, pa ispira.

Za one koji žele da zaštite svoju kosu od negativnog uticaja koji na nju ima hlor koji se dodaje vodi u bazeni, dovoljno je da nanesete malo razblaženog jabukovog sirćeta na kosu i ostavite da deluje 15 – ak minuta pre nego što uđete u bazen i vaša farbana kosa će ostati netaknuta.

Jabukovo sirće za kosu za slučaj da želite da posvetlite inače prirodnu plavu kosu se koristi tako što se 500 mililitara vode stavi da prokuva, a zatim se doda 2 supene kašike jabukovog sirćeta i sve zajedno kuva još 10 – ak minuta na tihoj vatri. Ovom mešavinom se ispira kosa nakon pranja. Za slučaj da želite da posvetlite kosu, a imate pramenove pripremate rastvor jabukovog sirćeta i soka od limuna u odnosu 1 prema 1, stim što smesu pretočite u bocu koja ima rasprskivač i nanosite samo na delove kose koji imaju pramenove. Trebalo bi da deluje između 10 i 15 minuta, a nakon toga isprerite kosu mlakom vodom. Idealno je ako ovu mešavinu koristite tokom letnjih meseci, pa sušite kosu na suncu.

I na kraju, za sve one osobe koje imaju tamnu boju kose, a žele da ona bude intenzivnija i duže traje, preporuka je da nanesu masku koja se spravlja od istog odnosa soja sosa i jabukovog sirćeta. Ova maska se nanosi na čistu kosu koja je oprana šamponom, a koristi se praktično umesto balzama.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply