Jagorčevina nije skupo zadovoljstvo: za vrlo malo novca možete nabaviti mnoštvo ovih lepih biljaka i ispuniti kuću, baštu ili balkon prefinjenim kombinacijama boja. Pritom, cvetanje jagorševine je zagarantovano u narednih nekoliko godina.

Mnogo pre nego što nam stigne najlepše godišnje doba, jagorčevina uveliko prikazuje svoje lepe žute cvetove kojima ne smeta čak ni snežni pokrivač. Kultivisane sorte jagorčevine takođe su veoma otporne na hladnoću, a živahne boje njihovih latica deluju skoro nestvarno kada još steže mraz. U periodu kada je jagorčevina u punom cvatu nema insekata-oprašivača, pa malo biljaka uspe da proizvede seme, no, ta činjenica pogoduje uzgajivačima jer njihove ljubimice ne troše energiju na takve “tričarije” i dugo ostaju u cvatu.

Idealno mesto za jagorčevinu mora da bude prozračno i sveže. Držite jagorčevinu na prozoru ili zaklonjenoj terasi, posadite je u podnožju drveta u tom slučaju, cvetanje će trajati mesecima. To su biljke koje su veoma jednostavne za uzgajanje, ali ne podnose preteranu toplotu. Rastu dobro u senci ili u polusenci, mada, dok su u cvatu, mogu da se drže i na prozoru koji je izložen suncu, pod uslovom da im ne nedostaje vode. Prija im blagokisela zemlja, bogata humusom. Odmah nakon cvetanja treba ih premestiti u senku da bi pregurale leto.

jagorcevina

Jagorčevina će vrlo dekorativno izgledati u saksijicama od grube terakote ili keramike, možete je saditi u korpice od pruća postavljene najlonom, a lepo će delovati i u grupama od tri do pet primeraka ili u velikim činijama. Kombinujte cvetove iste boje ili dve nijanse koje se dobro slažu: bele i žute, bele i roza, ljubičaste i žute, crvene i žute.

Kako odabrati

Prilikom nabavke birajte sveže biljke, s listovima lepe zelene boje i cvetovima koji su tek propupeli. Ukoliko planirate da jagorčevine držite u stanu, najbolje je da uzmete one sa tri ili četiri potpuno otvorena cveta i krupnim pupoljcima jer će, ako nema dovoljno svetlosti, cvetovi ostati veoma mali i bledunjavi. Nemojte uzimati biljke s mlohavim listovima i cvetovima, takvi su zbog nedostatka vode.

Zahvaljujući nevelikim dimenzijama, jagorčevina je praktična za dekoraciju bukvalno svakog kutka u kući. Ipak, morate voditi računa o tome da ne podnosi grejanje i da će, ako je vazduh previše suv, brzo precvetati. Kada počne da gubi boju, stavite je sa spoljne strane prozora i nastaviće da cveta naredna dva meseca. Da bi vam dugo bila u cvatu, redovno uklanjajte lišće i cvetove koji su počeli da se suše. Održavajte zemlju vlažnom, ali ne preterujte s vodom, i dodajte tečno đubrivo za cvetnice na svake dve-tri nedelje.

U Engleskoj postoje rasadnici specijalizovani za uzgajanje jagorčevine: na tržištu se može naći preko 500 hibridnih sorti koje se prilično razlikuju od biljke koju poznajemo. Neki njeni varijeteti, kao što je Primula auricula, imaju stabljike koje dostižu metar i po visine, dok Primula vialii ima cvetove koji podsećaju na prelepe šarene orhideje. Dakle, svet jagorčevine veoma je raznolik, ali one obične šarene vrste koje nalazimo na pijaci ili u cvećari najčešći su stanovnici naših vrtova, terasa i prozorskih simsova.

To su hibridi ,,polyanthus” i potiču od Primule vulgaris, sorte koja spontano raste na našim livadama ulepšavajući predele svojim žutim cvetovima. Postoje i patuljasti varijeteti.

Mitovi i legende

Legenda kaže da je jednoga dana Gospod hteo promeniti ključeve raja pa je Sveti Petar uzeo stare ključeve i bacio ih s neba. Oni su pali u jednu regiju na severu Evrope, gde se rodila prva Primula veris. Ova biljka cvetova okrenutih nadole i dandanas u nekim delovima Engleske naziva se „svežanj ključeva”. Po verovanju koje je vladalo u 19. veku, da bi se ušlo u kraljevstvo vila, bilo je dovoljno da se nabere buketić jagorčevine; ako se, međutim, ne pogodi tačan broj cvetova za buket, to bi moglo privući nevolju.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply