Jogorčevina može biti najbolji lek za mnoge zdravstvene probleme.Nema toga ko nije čuo za nju, ali isto tako, malo ljudi je koristi. A njena lekovitost je, pritom – mnogostruka.Gotovo da nema uobičajene dijagnoze kod koje se jagorčevina ne pominje kao alternativni i preventivni lek.

Jagorčevina se pojavljuje s prolećem, tačnije u prvoj polovini marta i to na brdskim i planinskim livadama, uz rubove šuma, šumskim kamenjarima i grmlju, a danas je popularna i kao biljka
koja se sadi u dvorištima i vrtovima.

Jagorčevina je dugovečna zeljasta biljka poreklom iz Kine visoka oko 30 centimetara sa baršunastom cvetnom drškom i naličjem lista, i žutim cvetovima.

Jagorčevina sadrži mnogo vitamina C, kao i drugih, vitamina i minerala. Lekoviti su i cvet, i list, i koren. Cvetove treba brati sa drškom, listove zavreme cvetanja, a koren u jesen.

Jagorčevina se preporučuje kao lekovita biljka za mnoge bolesti.Kod lečenja plućnih bollsti, kašlja, prehlade, za snižavanje krvnog pritiska, kod lupanja srca, preznojavanja,za bolju cirkulaciju protiv reume, gihta, depresije, za čišćenje krvi, čišćenje rana, protiv migrene, neurednog menstrualnog ciklusa, bolesti bubrega, hroničnog zatvora, krvarenja… Čaj od cvetova jagorčevine povećava broj crvenih krvnih zrnaca.
Jagorčrvina može da se koristi kao salata, varivo, a od nje mogu,da se spravljaju i supe.

Jagorčevina za niži pritisak

Cvetove i listove jagorčevine oprati i pomešati sa zelenom salatom, da se lakše pojedu. Dovoljna su 3 lista jagorčevine dnevno, a najbolje je koristiti ujutro, pre doručka.

Jagorčevina – čaj za čišćenje krvi

Po 1 kašika lista jagorčevine, lista breze i lista koprive.
Preliti ključalom vodom i poklopiti da odstoji.
Piti čaj više puta tokom dana.

NAPOMENA
Jagorčevina, kao i svo drugo lekovito bilje, treba da se koristi u umerenim količinama, jer veće doze mogu da budu i štetne.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply