Jarebika (Sorbus aucuparia) – zdravstvene koristi

Poznata je i kao antireumatik pa se čaj koristi za ublažavanje bolova.

Jarebika je bogata vitaminom C, sorbinskom kiselinom i vlaknima. Bobice sadrže antocijanine, tanine, polifenole i flavonole, uključujući različite vrste kvercetina i rutin.

Jača imunitet: jarebika sadrži dosta vitamina C, koji deluje antioksidantno, a i stimuliše proizvodnju belih krvnih zrnaca. Vitamin C učestvuje i u brojnim drugim važnim procesima u organizmu, npr. u proizvodnji kolagena koji jača mišiće i pomaže u izgradnji”popravci” krvnih sudova.

Antibakterijska aktivnost: sorbinska kiselina se direktno povezuje sa smanjenim efektima mikroba i bakterija na koži i u organizmu. Ekstrakt od bobica jarebike koristi se u kozmetici (mada ne tako često), a bobice u ishrani mogu da pomognu organizmu da se izbori protiv bakterija i mikroba.

Protiv dijareje: organski sastojci bobica jarebike poboljšavaju simptome dijareje.

U tradicionalnoj medicini se sok od bobica jarebike koristio za ublažavanje upala organa za disanje, za bol u grlu, za ublažavanje astme.

Visok nivo antioksidanata u bobicama jarebike usporava prerane znake starenja na koži, poboljšava regeneraciju ćelija, deluje na zdravlje očiju (smanjuje rizik od makularne degeneracije).

OPREZ!
Kada se skupljaju u divljini, bobice jarebike sadrže visoke koncentracije parasorbinske kiseline, koja može da dovede do oštećenja bubrega, problema sa varenjem itd. Zato ih ne treba jesti sirove. Ali, kada se zamrznu ili skuvaju, dolazi do promene u kiselini u korisnu sorbinsku kiselinu. Zato, pravilno pripremite bobice jarebike, kako biste dobili od njih najviše koristi.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply