Lepotom grozdastih crvenih do narandžastih plodova izdvaja se JEREBIKA (Sorbus aucuparia). Njeno drvo ima sivkastozelenu i glatku koru, listovi su joj perasto deljenii dugački 10 – 20 santimetara, a cvetovi beli i prijatnog mirisa. Jerebika je kod nas česta, naročito u planinskim područjima bukovih i šuma smrče.
Lekoviti deo ovog drveta je plod koji može da se koristi svež, ili osušen blizu veštačkih izvora toplote. Jer, kada se pojavi u kasnu jesen sušenje na spoljnoj temperaturi izazvalo bi gubitak prirodne crvene boje i budanje.

JAREBIKA SADRŽI
vitamin C
tanin
kiseline kao što su sorbitanska, limunska, jabučna, vinska… Supstanca sorbit ulazi u sastav dijabetskih preparata, a njen vodeni rastvor se koristi (pod strogim lekarskim kontrolom!) za snižavanje cerebrospinalnog i očnog pritiska, kao i u slučaju mrene (glaukoma).

Kompot od jerebike, žele, ili sok nadoknađuju nedostatak vitamina C, a čaj (ako se grgolji) pomaže u slučaju promuklosti.
-prezreli plodovi podstiču izlučivanje mokraće
-žvakanje svežih plodova, ili njihov sok reguliše stolicu
-nekoliko kašičica sveže iscedjenog soka plodova jerebike dnevno (sa medom) pomažu u lečenju bronhitisa i upale pluća
-sveži sok je, takođe, prirodni lek koji podstiče izbacivanje kamenja u bubregu i mokrenje.

jarebika

Jarebiku zovu zbog neugodnog mirisa i smrdljikovina.Jarebika raste po šumama, šumarcima, međama i uglavnom po brdsko-planinskom, zatalasanom području. Ima proređenu krunu. Kopa debla i ramenih grana je crvenkasta, a letorasti uzduž kao ispucali, maljavi, boje pepeljaste. Lišće je perasto (dugačko) složeno na par na drugoj dršci, no ivici plitko nazubljeni.Jarebika sazreva septembra-oktobra. U početku je slatkasto-nakiselog, ali i nagorkog ukusa, sve do prvih slana ili mrazeva, posle čega gubi gorčinu. Plodovi sadrže oko 8% šećera, uz to i celuloze, organskih kiselina, proteina, tanina, vitammv A i C. Koriste se za pripremanje voćnih čajeva i napitaka, a prerađeni sa drugim divljim (može i gajeno) voćem služe za pravljenje vitaminskmh noncentrata – sirupi, džemovi, pekmszn. Plod brati posleslana i mrazeva, a osim sveže upotrebe mogu se sušiti na suncu ili u rerni, blago grejanoj.

Plodovi i cvetovi jarebike su blagotvorni i protiv zatvora, otežanog mokrenja, za regulisanje varenja, protiv promuklosti, upale pluća, a bogastvo vitaminom C jača odbrambenu moć organizma.

RECEPTI

Jarebika pokreće kamen

Pomešajte jednake količine plodova jerebike, kore žutike (Berberis vulgaris) i crvotočine obične (Lvcopodimu clavatum) i 1 kašičicu ove mešavine poparite 1 šoljom vrele vode i ostavite 10 minuta.
Po želji zasladite i pijte 2 šolje dnevno.

Za više vitamina C
1 kašičicu plodova jerebike potopite u 1 šolju hladne vodu i ostavite 8-10 sati, pa zagrejte (ne sme za prokuva!), procedite, zasladite medom i pijte 2-3 šolje dnevno.

U otklanjanju zatvora i za lakše mokrenje: Jesti sasvim zrele plodove jarebike.

Za uredno varenje i regulisanje stolice jesti sveže plodove ili piti sok, jesti pekmez ili kompot pravljen od plodova jerebike i jabuke.

Za uredno varenje, regulianje stolice:
a) Jesti sveže zrele plodove jarebike ili piti sok od njih.
b) Jesti pekmez ili kompot spremljen od plodova jarebike i jabuke (u jednakim delovima).

Protiv bronhitisa, upale pluća, groznice, bubrežnog kamenca i otežanog mokrenja:
a) Više puta na dan popiti no kašiku sveže isceđenog soka iz plodova jarebike.
b) Piti dnevno 2-3 šoljice čaja od svežih cvetova jarebike, koji se sprema prelivanjem 2-3 kašičice svežeg cveta s 2-3 šoljice ključale vode, posle čega se ostavi poklopljeno 5 minuta, a zatim procedi i zasladi medom. Piti u gutljajima.

Protiv otežanog i bolnog mokrenja:
Jednake delove plodova jarebike, kore žutike i obične crvotočine pomešati, na 2 kašičice te mešavine preliti s 2 šoljice ključale vode, ostaviti poklopljeno 10-15 minuta, a zatim procediti i piti u gutljajima 1 -2 šoljice dnevno (može se i zasladiti medom).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply