ruza jerihona

Jerihonska ruža je ime dato dvema biljkama:

– Anastatica hierochuntica, koja prirodno raste u severnoj Africi i jugozapadnoj Aziji

– Selaginella lepidophilla, koja je poreklom iz jugozapadnog dela SAD-a i Centralne Amerike.

Ruža Jerihona je pustinjska biljka koja ima izuzetnu sposobnost da opstane u stanju mirovanja, kada je sklupčana i dobije smeđu boju, godinama, a zatim se otvara i postaje zelena sa malo vode. Nakon povratka svojoj divnoj zelenoj boji, ona se može ponovo uspavati kada se ukloni izvor vode, i može se ponovo oživeti nakon perioda mirovanja. Ovaj ciklus može da se ponavlja godinama.

Kada Jerihonska ruža biljka ostane bez vode, cvetovi i listovi uvenu i opadnu, gube vlagu i osušene grane se uvijaju ka unutra, formirajući okruglu loptu. Biljka uvlači svoje korenje iz zemlje i tako omogućava pustinjskim vetrovima da je nose preko pustinje, dok jednog dana ne dospe do vlažnog mesta gde može nastaviti da raste i da se širi. Lopta se zatim opet širi i otvara, ostavljajući svoje seme koje klija. Kada se zalije, osušena mlada biljka uskoro počinje da se budi.

Čak i nakon 50 godina bez vode, ova biljka će vaskrsnuti, pa nije ni čudo što se ponekad naziva ‘’biljka dinosaurus’’.

jerihonska ruza

Jerihonska ruža uzgoj

Potpuno osušena Jerihonska ruža će rasti ako se ostavi u vodi. Kada je suva, ona se savija i postaje siva i krta. Ipak, kada je stavite u vodu, ona postepeno oporavlja svoju prirodnu zelenu boju i ponovo postaje divan živi organizam, a to može da uradi iznova i iznova.

Kada je u pitanju Jerihonska ruža uzgoj se odvija na sledeći način: postavite ovu biljku u tanjir ili činiju sa mlakom vodom (25 C) na 3 dana ili više, dok ne postane zelena i otvorena. Voda mora često da se menja. Ostavite da se biljka osuši u potpunosti nakon nedelju dana od perioda kada je bila zelena i živa.

jerihonska ruza odrzavanje

Otvaranje Jerihonske ruže traje najmanje 2 sata, a maksimalno 3 dana. Nakon 4 dana treba da prestanete da dodajete vodu kako bi ruža počela postepeno da se zatvara. Kako teče proces sušenja Jerihonske ruže, ona postaje crveno-smeđa ili sivo-zelena. Kada je Jerihonska ruža bujna, tada ima smaragdno zelenu boju.

Pošto se vaša Jerihonska ruža osuši, sačekajte najmanje 3 nedelje pre nego što ponovo počnete da je oživljavate.
Važna napomena:

Pre nego što je unesete u svoju kuću ili stan, postavite je na zemlju i sunce kako bi se dobro osušila, ali pazite da tada nema vetra. Zatim je vaša ruža spremna da oživi.

jerihonska ruza razmnozavanje

Jerihonska ruža održavanje

U slučaju da se vaša Jerihonska ruža zarazi sa plesnima, možete kupiti fungicid, rastvoriti nekoliko kapi u pola litre vode, stavite ružu na sloj ove vode, i pospite malo preko nje.

Razmnožavanje

Kada je u pitanju Jerihonska ruža razmnožavanje se odvija na sledeći način: kada se ova biljka ponovo otvori i pruži po zemlji, ona ostavlja svoja semena iz kojih će kasnije iznići mladice.

Simbolika

Simbolika koja se vezuje za Jerihonsku ružu je čuvena širom sveta. Kada nekome poklonite ovu ružu, to znači da mu želite sve pozitivno – ljubav, sreću, bogatstvo, dugovečnost, svetlu budućnost. Jerihonska ruža prenosi pozitivnu energiju, podstiče na nove početke i prosto priziva sve najbolje u vaš život!

Zahvaljujući svojoj dugovečnosti, Jerihonska ruža se prenosi sa kolena na koleno, a često se daruje kod rođenja deteta, krštenja, venčanja, prve pričesti i uz verske praznike kao što su Božić i Uskrs. Možete je pokloniti dragoj osobi za rođendan ili neki drugi bitan događaj.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply