Jogurt za mršavljenje : 7 najboljih kombinacija

Ako i niste neki ljubitelj jogurta, trebalo bi da još jednom razmislite, jer gotovo da ne postoji mlečni proizvod koji ima blagotvorniji uticaj na organizam od jogurta.

Da li je jogurt dobar za mršavljenje

Na pitanje da li je jogurt dobar za mršavljenje svakak onećemo dati direktan odgovor, jer verovatno da ne postoji osoba koja nije upoznata sa neverovatno pozitivnim učinkom koji ima ova namirnica na zdravlje.

Osim što je bogat kalcijumom, cinkom i vitaminom B 12, u jogurtu ima i sasvim dovoljna količina proteina, a sadrži i takozvane dobre bakterije koje obnavljaju crevnu floru, te posredno utiču i na jačanje imuniteta, ali i regulisanje probave, čime opet utiču i na mršavljenje.

Posebno je zanimljiv podatak da jogurt utiče na to da se organizam oslobodi masnog tkiva, čime se opet smanjuje višak kilograma.

No, ono što bi trebalo neprekidno da imate na umu ukoliko razmišljate da li je jogurt dobar za mršavljenje ili ne, te ako želite da isprobate neki od recepata, jeste da se sve dalje navedeno odnosi na jogurt sa vrlo malim procentom masti, odnosno na onaj potpuno nemasni ako je moguće.

jogurt za mrsavljenje

Jogurt i limun za mršavljenje

Osim što je kombinacija jogurt i limun za mršavljenje, gotovo idealna, smatra se i da utiče na snižavanje, odnosno normalizaciju holesterola, pa čak i triglicerida.
Preporuka je piti svako jutro, pre bilo čega jednu čašu jogurta u koju ste dodali sok od jednog limuna.

Cimet i jogurt za mršavljenje

Jedna od najčešćih kombinacija koja se preporučuje je i cimet i jogurt za mršavljenje. Iako vam je verovatno prva asocijacija da ovo baš i nije dobra kombinacija, uzevši i ubzir da je cimet začin “rezervisan” za kolače, činjenica je da je od odličan za regulaciju nivoa šećera u krvi, odnosno insulina.
Postoje indicije da utiče na ubrzavanje metabolizma. Preporuka je da se pomeša jedna kafena kašičica cimeta u prahu sa 200 do 250 mililitara jogurta i pije svako veče i svako jutro.

Jogurt i laneno seme

Blagotovrno dejstvo i jedne i druge namirnice na rad sistema organa za varenje je već svima dobro poznato, pa ne čudi što se preporučuje konzumirati jogurt i laneno seme ukoliko želite da smršate.
Najbolje je koristiti ujutru na prazan želudac i to 1 do 2 kašičice mlevenog semena lana rastopljenog u čaši jogurta. Valjalo bi da ostavite 5 do 10 minuta da nabubri, pa tek onda da konzumirate.

Jogurt i kokosovo brašno

Kao i za laneno seme, tako i za jogurt i kokosovo brašno važi savet da ga treba piti svako jutro pre nego što unesete bilo šta u organizam. Priprema se tako što jednu kašiku kokosovog brašna razmutite u čaši jogurta.
Takođe, i kokosovo brašno važi za odličan prirodni regulator nivoa šećera u krvi, a smatra se i da ima pozitivan učinak na ubrzavanje metabolizma.

Jogurt i mekinje

Ražane ili ovsene mekinje su dobro poznate po tome da utiču na smanjenje apetita. Ako želite da koristite jogurt i mekinje za mršavljenje, najbolje je da ujutru konzumirate jednu čašu jogurta u koju ste dodali 1 ravnuu kašiku mekinja. Međutim, ne zaboravite da ih ostavite 5 do 10 minuta kako bi nabubrele.

Jogurt i susam

Ako konzumirate jogurt i susam za mršavljenje imajte na umu da treba veče pre nego što ćete ga popiti, potopite 1 malu kašiku susama u jednu čašu jogurta. Ujutru se prvo pije ovo, pa tek onda sve ostalo.
Susam je bogat vitaminom B 1, ali i vrlo važnim omega 3 i omega 6 masnim kiselinama, te se smatra da utiče na poboljšanje varenja, što i jeste osnovni razlog zbog koga se preporučuje koristiti jogurt i susam za mršavljenje.

Celer i jogurt za mršavljenje

Iako je, u principu nešto komplikovanija priprema, celer i jogurt za mršavljenje imaju isto sjajne efekte, a uz to ova kombinacija je odlična za čišćenje organizma, posebno jetre od toksina.
Priprema se vrlo jednostavno: na sitno se narenda malo korena celera, pa se pomeša sa 200 do 250 mililitara jogurta i pije ujutru, naravno na prazan želudac.

loading...
Loading...