biljka-jorgovan

Jorgovan cveta od aprila do maja meseca. Zbog svog posebnog izgleda ga možemo videti u parkovima širom Evrope. Smatra se da potiče upravo sa našeg područja, odnosno sa Balkanskog poluostrva.
Osim što ima poseban miris zbog čega se koristi već duži niz godina u parfumerijskoj industriji, jorgovan je isto tako svoje mesto našao i u narodnoj medicini. Prema mišljenju velikog broja fitoterapeuta stoji kako je kora biljke prilično lekovita.

Njena lekovitost očituje se u tom što pomaže kod proliva i drugih tegoba probavnih organa. Isto tako uspešno uklanja simptome groznice praćene drhtavicom i visokom temperaturom.

Čak se pokazalo da je jorgovan efikasan i u lečenju ozbiljnijih bolesti kao što je malarija. Dobar je kod lečenja reume te kod obnavljanja ćelija jetre.

Branje i prerada

Beru se kora i plod.
Kora ploda, i to spoljni deo – omotača (cortek fructus siringae), sadrži sastojke koji leče malariju.
Kora drveta se skida u rano proleće ili u jesen nakon sazrevanja plodova.
Sušimo je usitnjenu na toplom i prozračnom mestu.

Lekoviti sadržaj

Siringin, tanin, gorke materije, eterična ulja, minerali …
Listovi ove biljke koriste se za lečenje bolesti usta kod dece.
Ulje cvetova jorgovana poznato je pučko sredstvo za masažu i lečenje reume kao i neuralgije nerava.
Zapadna narodna medicina koristi jorgovan kao antipiretik, antihelmetik, tonik, vermifug; za ispiranje usta, odstranjivanje parazita u crevima, kod visoke temperature, te kao sredstvo za bojenje.

Lekovita svojstva jorgovana i primena:

Kora drveta i omotač ljuske semena koriste se za:
– Lečenje malarije, i to povratne malarije sa jakom kliničkom slikom – simptomima groznice praćeno drhtavicom i visokom temperaturom (antipiretik)
– Lečenje reumatskih oboljenja – i to naročito reume i živca,
– Lečenje navale krvi u jetru što je jako bitno da ne dođe do nekroze ćelija jetre (hepatocita),
– Lečenje probavnih tegoba kao što su dijareja (adstrigent),
– Lečenje, odnosno odstranjivanje glista iz creva (vermifug).

Prikupljanje rose sa cveća je, priznaćete, poprilično uzaludan posao.
Zato je doktor Bah svoje esencije spravljao tako što bi rano ujutro, po sunčanom danu, izišao u prirodu, i u potpunoj tišini ubrao željene cvetove, recimo jorgovana, stavio ih u staklenu teglicu, prelio izvorskom vodom i ostavio na suncu nekoliko sati.

Tečnost koja se nakon toga dobije ima svu snagu rose koja se sakuplja na cvetovima jorgovana. Ova esencija posebno se preporučuje onima kojima nedostaje emocionalna i psihička fleksibilnost, dakle onim malo drvenastim, krutim ljudima koji nikada ne prave kompromise.

Takođe, prema mišljenju doktora Baha, ta esencija može pomoći iu Trivijalnije situacijama, recimo – korisno je uzeti je pre nameštanja kičmenih pršljenova.

Metformin, lek koji je u širokoj upotrebi za lečenje dijabetesa tip II mogao bi pomoći u sprečavanju primarnog karcinoma jetre, prijavili su istraživači sa Universiti of Mariland Marlene and Stevart Greenebaum Cancer Center u aprilskom izdanju Cancer Prevention Research.

Metformin koji se dobija iz Francuskog jorgovana se koristi za lečenje NAFLD i dijabetesa a trenutno se proučava njegova povezanost sa prevencijom različitih oblika karcinoma. Ovi pred-klinički eksperimenti se prvo fokusiraju na karcinom jetre.

U ovoj studiji su istraživači otkrili kako su miševi koji su dobijali metformin u hrani razvili 57% manje tumora jetre nego li miševi koji nisu dobijali taj lek; veličina tumora je bila smanjena za približno 37%.
Indijski jorgovan je veliko, brzorastuće drvo, pod nazivom ‘Neem’ u tradicionalnoj aiurvedskoj medicini. Ekstrakti mnogih delova ovog stabla se koriste lekovito: semenke, lišće, ulje, cvetovi, korenje i kora. Vodeni ekstrakt listova se pokazao kao koristan u lečenju dijabetesa, kontrolišući metabolizam i nivoa glukoze u krvi.

Recepti

Sirup
Oprano sveže lišće iscediti u sokovniku ili mlevenjem kroz gazu pa ceđenjem i 1 litar dobijenog soka pomešati sa 2 kilograma meda, ili prokuvati 10 minuta sa 2 kilograma šećera.
Uzima se 4-5 puta dnevno, po jedna kašičica.

Čaj: (za spomenuta oboljenja)
1 supena kašika usitnjene kore drveta ili ploda, 2 dl vode)
Priprema: namačem u vodi koru 2 sata te kratko prokuhamo i pustimo poklopljeno 1 sat i procijedimo.
Upotreba: Piti do 2 šoljice čaja dnevno, au težim slučajevima do 3 šolje.

Ulje jorgovana

(Za masažu reumatskih bolnih mesta)
1 litarska boca, cvet jorgovana, maslinovo ili kukuruzno ulje.

Priprema: Praznu bocu napunimo cvetovima jorgovana i nalijemo ulje, te zatvorimo bocu vatom. držimo je 3 sedmice na suncu i potom procijedimo.

Upotreba: Koristimo za masažu bolnih reumatskih mesta.

Napomena: Na isti način možemo praviti u ulje od jorgovana sa plodovima jorgovana, te u tu svrhu bocu napunimo do četvrtine i prelijemo uljem. Plodove jorgovana je potrebno zgnječiti.

Jorgovan obični, je lekovita biljka od čijih se cvetova i listova spravlja tinktura, a koja leči:
– Malariju, groznicu, giht, kostobolju, reumatizam …

Kontraindikacije:
Jorgovan obični je lekovita ali i otrovna biljka. Njena primena zahteva opreznost.