ostar bol na levoj strani grudi

Uzroci oštrog bola u grudima

Oštri, isprekidani, sevajući bolovi u grudima su česta pojava, koja obično dovodi do toga da se previjate u bolovima bez očiglednog razloga. Traju obično nekoliko sekundi, pre i neposredno posle bola ćete se osećati dobro, ali u trenutku kada nastupe oni su veoma jaki.

Većina nas nastavlja sa normalnim životom, ignorišući nešto što se događa jednom nedeljno ili jednom mesečno, sve dok nas ne uspaniče rezultati pretrage interneta koji nam kažu da verovatno imamo infarkt (što, kako znamo, nije tačno). Dakle, šta izaziva oštar bol u grudima?

Biće vam drago da znate, za početak, da ono što izaziva oštar bol u grudima – posebno na levoj strani grudnog koša, pored srca – teško da ima bilo kakve veze sa samim srcem. Ovo možda zvuči čudno, međutim, razlog leži u tome što su nervi povezani sa srcem, smešteni u središnjem delu grudnog koša. Pored toga, bol u srcu se manifestuje kao osećaj jakog stezanja, ne kao oštar i kratak bol. Međutim, ako bol u grudima na levoj strani potraje i ako osetite trnce u levoj ruci, trebalo bi da se javite lekaru, sigurnosti radi.

ostar bol u grudima

Šta onda izaziva oštar bol u grudima šta je uzrok? Dakle, ako nije srce, onda mora da bude nešto što se nalazi u toj regiji, na primer, rebra ili mišići između rebara (poznati i kao međurebreni ili interkostalni mišići), a bol u njima je poznat kao interkostalna mialgija… ha, eto sve nadušak! Ako patite od ovoga, strahu mesta nema – pošto vam je to iako izaziva bol u grudima više smetnja nego ozbiljno stanje.

Uzrok interkostalne mialgije često je virusna infekcija mišića, u drugim slučajevima može da bude u pitanju istegnuće, ponavljajuća aktivnost, mišićni spazam ili čak grčpriroda i trajanje bola bi trebalo da vam pomognu da utvrdite šta od navedenog snosi odgovornost. Ako vežbate ili trenirate neki sport, onda su sve šanse da ste prenapregli interkostalne mišiće, a da toga niste ni svesni. Ako ga budete ignorisali, ovaj bol će iščileti sam od sebe. Međutim, ako je bol uporan, antiinflamatorni lekovi će pomoći da umine.

Druga mogućnost je da je bol posledica uklještenog ili oštećenog nerva, posebno ako traje. Najbolji lek za ovo vam je mirovanje i vreme, mada analgetici poput paracetamola mogu da budu od pomoći dok ne prođe. Konačno, u pitanju može da bude i upala zgloba između rebra i grudne kosti, a to vam se zove kostohondritis – inače, još jedna posledica naprezanja i velikog opterećenja.

Eto, to uglavnom izaziva oštar bol u grudima, a ako je kratak i oštar i javlja se samo na jednoj strani grudnog koša – mada je neprijatan – možete da se opustite bez brige da ju u pitanju nešto zlokobno kao što je infarkt.Za brigu je stezanje u grudima a ne oštar bol. Rešena misterija!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply