Preponska regija je površina iznad nogu i odmah ispod abdomena. Bol u preponama je jedna od onih stvari o kojima muškarci nisu voljni da govore. Bolovi ne moraju biti naročito jaki pa ovo većini ljudi stvara iluziju da će prestati i da nema potrebe da idu kod lekara. Međutim, preporučljivo jeda posetite lekara čim počnete da osećate bol u preponama.

Uzroci i lečenje bola u preponama kod muškaraca

1. Istegnuti mišić

Ovo je uobičajeni bol u preponama kod muškaraca, najčešće kod sportista. Ovaj bol osećate u preponama i butinama kada podižete noge u kolenima. To je bol u ligamentima i mišićima koji je prouzrokovan nedostatkom kiseonika.

Ovaj problem je lako izlečiv, a lečenje bi  trebalo da bude individualno. Prvo, važno je da se dovoljno odmarate. Preporučljivo je, takođe, da uzimate lekove protiv bolova, a potom probate sa blagim istezanjem. Kada je bol u preponama pod kontrolom, preporučljivo je da počnete sa istezanjem skokovima.

bolovi-u-preponi-kod-muskaraca

2. Površinska kožna infekcija

Infekcija zahvata malu površinu i uglavnom će izgledati kao bubuljica na preponi. Za posledicu ima pojavu malog otoka i crvenilo manje površine kože. Ova površina postaje veoma osetljiva, bolna na dodir i toplotu i izaziva priličnu iritaciju zbog povišene temperature.

Za ovakvu infekciju postoji kućni lek koji podrazumeva upotrebu namenske antibiotske kreme. Može se tretirati nekim antiupalnim sredstvom. Najpoželjniji je ibuprofen. Ukoliko simptomi ne nestanu, posetite lekara.

3. Hernija (preponska kila)

Za razliku od drugih infekcija, ova ne izaziva jake bolove u preponama kod muškaraca. Zbog toga mnogi muškarci isprva ne obraćaju pažnju, niti traže pomoć lekara. To je meki otok koji se javlja na mošnicama.

Jedini lek za kilu je opracija. Operacija je važna kako zbog saniranja već oslabljenog trbušnog zida, tako i zbog otvora koji mogu da se pojave usled infekcije. Međutim, operacija može da bude komplikovana u ozbiljnim slučajevima jer „titanijumske mrežice“ moraju da budu odgovarajuće veličine kako bi pokrile otvore i ojačale zid.

4. Uvećane limfne žlezde (limfadenitis)

Ovaj bol u preponama se javlja usled prisustva stranog tela, hemijske iritacija, otoka na preponama i smetnji u normalnon odlivu limfne tečnosti. Počinje kožnom infekcijom koja dovodi do izumiranja kože oko zahvaćene regije. Stvara se gnoj i onda se infekcija širi na okolnu i drugu limfu. Prepone su jako tople, što dovodi do otoka i crvenila mošnica.

U nekim slučajevima nema lekova, a čvorovi se vremenom smanjuju sami od sebe. U suprotnom, lečiće vas antibioticima. U slučaju jakih bolova, dobićete lekove protiv bolova da biste umanjili bol. Ako su otečeni čvorovi posledica karcinoma, prvo se leči karcinom.

5. Kamen u bubregu

Uobičajene vrste kamena u bubregu su: kalcijum fosfat, kalcijum oksalat, mokraćna kiselina, magnezijum, amonijum fosfat i cistinski kamen. Ovo kamenje se prvo javlja u bubrežnom sistemu, a kasnije pronađe put do mokraćnih kanala. Kada je u ovoj fazi, pacijen oseća veliki bol u preponama, javlja se povraćanje i mučnina.

Kamen u bubregu se ne leči u kućnim uslovima. Treba uraditi CT skeniranje da bi se utvrdilo da li je potrebna operacija radi uklanjanja kamenja ili je moguće izbacivanje kroz urinarni trakt.

6. Uvrtanje semene vrpce

Može da se javi u dubokom snu ili usled napora. Javlja se kada testis rotira oko svoje uzdužne ose i nije u normalnom položaju što dovodi do otoka. Praćeno je oštrim bolom u predelu prepona. Drugi simptomi su mučnina i povraćanje. Uvrtanje semene vrpce izaziva prestanak dotoka krvi u testise i ukoliko se ne koriguje opearcijom u roku od 6 sati, tkivo testisa izumire.

Leči se operacijom. Prilikom operacije se koristi anestezija i nakon što se testis vrati u pravilan položaj, obavlja se fiksacija koncima da bi se sprečilo buduće uvrtanje.

7. Upala pasemenika (epididimitis)

Kod muškaraca mlađih od 35 godina, primarni uzrok je gonoreja. Drugi uzroci mogu biti infekcije, kao što su tuberkuloza i ešerihija koli. Ova infekcija počinje u semenovodu i manifestuje se otokom. Potom se širi na testise i izaziva oticanje testisa. Drugi simptomi su groznica i povišena temperatura mošnica.

Do izlečenja može doći primenom antibiotika. Lekovi protiv bolova se koriste radi ublažavanja bolova u preponama, a otok se može lečiti antiupalnim medikamentima. Groznica i povišena temperatura oko mošnica mogu se lečiti hladnim oblogama. Seksualni odnos treba izbegavati do potpunog izlečenja.

8. Upala testisa (orhitis)

Uzročnik je virusna infekcija. Primetićete je nakon jedne do četiri nedelje nakon inficiranja. Veoma je bolna i bol se može širiti i na preponsku regiju. Prate je povraćanje i mučnina. Mošnice se otečene, crvene, a temperatura je povišena u bolnom delu prepona.

Ova infekcija se leči antibioticima koje bi trebalo da uzimaju oba seksualna partnera. Ovo je potrebno zato što infekciju izazivaju hlamidija ili gonoreja. Otoci se mogu lečiti antiupalnim medikamentima. Trebalo bi uzimati i lekove protiv bolova kako biste ublažili bol u preponama.

9. Tumor testisa (Leidigov ćelijski tumor)

Ova bolest pogađa kako decu, tako i odrasle. To je nekontrolisani rast testisa. Može dovesti do izuzetno jakih bolova u preonama. Dolazi do lučenja estrogena i testosterona.

Pošto se luče oba pomenuta hormona, trebalo bi voditi računa pri lečenju ovog oboljenja jer može u velikoj meri da utiče na polni život muškaraca, naročito dečaka. Može izazvati sterilitet, nizak nivo ili gubitak libida, feminizaciju ili erektilnu disfunkciju. Najpreporučljiviji vid lečenja ove bolesti je hirurška intervencija koja se zove parcijalna resekcija testisa.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply