Bubuljice na zadnjem delu vrata

„Pre otprilike mesec dana, pojavile su mi se bububuljice na vratu, razgovarao sam o tome sa majkom ali ona nije znala šta ih je izazvalo. Da li neko ima isto iskustvo i zna šta da radim?“

Bubuljice na vratu i zadnjem delu vlasišta u kosi mogu biti izazvane bilo čime – od korišćenja novog šampona do problema sa kožom. Evo šta bi trebalo da znate o bubuljicama, iritacijama vrata i sličnim problemima.

Bubuljice na vratu: vratne akne.

Bubuljice na vratu obično se smatraju telesnim aknama. Vratne akne, ili bubuljice na vratu, mogu da se pojave sasvim iznenada i da traju jako dugo, čak i uz pravilno čišćenje i tretman. Moguće je da je to zato što je koža zadnjeg dela vrata grublja od one napred, što aknama omogućava da se „sakriju“.

bubuljice na vratu

Mogući uzroci

 • Bubuljice po vratu i zadnjoj strani kosišta često su prouzrokovane masnoćom iz kose koja može da začepi pore. Ovo posebno važi za one sa dužom kosom ili u slučajevima jakog lučenja masnoće iz pora na glavi.
 • Ako imate naviku da trljate zadnju stranu vrata, to takođe može biti uzrok bubuljicama na vratu. Ova vrsta vratnih akni može se javiti usled bakterija i prljavštine sa šaka ili ispod noktiju koje se prenose na pore kada trljate tu površinu.Gruba kragna i masna koža su još jedan uzrok koji u kombinaciji izaziva akne na vratu.
 • Masnoća se taloži na stvarima koje dodirujete, kao na jastučnici, na primer. Ako ih ne menjate i ne perete redovno, možete se jednog jutra probuditi sa bubuljicama na vratu.
 • Neki losioni, šamponi, regeneratori i proizvodi za kosu mogu da budu problematični za vašu kožu jer začepljuju pore. Mogu takođe da izazovu iritaciju koja može dovesti do bolnih bubuljica na vratu.

Lečenje

Imajte na umu da je koža na vratu gruba, mnogo grublja od one sa prednje strane. Koža prednjeg dela vrata se tretira kao koža lica jer je osetljivija. Koža na zadnjem delu vrata, međutim, tretira se kao koža bilo kog dela tela.

Možete potražiti lekove u slobodnoj prodaji (u apotekama), kao što su kreme i tupferi protiv bubuljica koji sadrže salicilnu kiselinu. I benzoil peroksid može da pomogne. Vodite računa da ne isušite kožu ovim proizvodima; ako dođe do jakog isušivanja kože, nakon tretmana koristite ovlaživač bez ulja koji se pravi naročito za kožu sklonu aknama.

Najbolji lek za akne po vratu je prevencija. Održavajte kožu čistom prateći ova jednostavna uputstva:

 • Redovno perite kosu. Koristite šampon koji vam neće zatvoriti pore.Isprobajte veći broj šampona.
 • Jastučnicu perite najmanje jednom nedeljno blagim deterdžentom, poput onih bez boje i mirisa.
 • Nikada ne dirajte vrat. Ako morate da se počešete, koristite maramicu kao barijeru između prstiju i kože vrata.

Bubuljice na vratu i urasle dlake

Urasle dlake su veoma čest uzrok nečega što liči na bubuljicu na vratu. Ovo se dešava kada se dlaka uvija oko sebe i raste u pogrešnom smeru, vraćajući se u kožu. To dovodi do pojave kvržice, obično jako crvene i bolne na dodir. Ponekad kvržica može da se uveća i da izgleda kao bubuljica sa belim centrom. Ili se čak može pretvoriti u ranu.

 

Mogući uzroci

 • Ako imate kovrdžavu kosu, imate veće šanse da vam se pojave urasle dlake na vratu koje izgledaju kao bubuljice. Debela dlaka je još jedan faktor.
 • Ako imate veći nivo polnih hormona, može da dođe do preteranog rasta kose na vratu. Što više kose na vratu imate, to su vam i veće šanse za pojavu uraslih dlaka.
 • Ako brijete tu površinu, urasle dlake su mnogo verovatnije.

Lečenje

Urasle dlake obično nestanu same od sebe: vaše telo se brani od njih. Međutim, ako ne nestanu brzo, ta površina može postati upaljena i inficirana. Ako češete tu površinu, možete čak napraviti i ožiljak. Urasle dlake koje prouzrokuju dugoročniji problem mogu se lečiti lekovima koji se dobijaju na recept ili tako što će vam lekar probiti nastalu kvržicu.

Saznajte više>>>  Lečenje bubuljica na vratu u 5 koraka

Kao i sa drugim bubuljicama na vratu, najbolji tretman je prevencija. Sledite ova uputstva zbog prevencije, pre svega:

 • Ne brijte tu površinu ako nije neophodno.
 • Ako morate da se brijete, koristite brijač sa jednim nožićem i vucite ga u smeru prirodnog rasta dlaka – nikada u suprotnom.
 • Koristite jako toplu vodu dok se brijete.
 • Koristite lubrikantni, hidrirajući gel za brijanje.
 • Nakon brijanja, stavite hladnu oblogu na tu površinu kako biste držali iritaciju pod kontrolom.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply