Šta izaziva pojavu izraženih vena na grudima?

Da li vi ili vaša voljena osoba imate izražene vene na grudima? Ako je tako, možda je u pitanju samo problem kozmetičke prirode. U najvećem broju slučajeva, izražene vene izblede same od sebe; ali ponekad mogu da ukazuju na neki zdravstveni problem. Dakle, ako imate hronični problem sa izraženim venama, onda je to razlog za brigu. Zarad vašeg mira, najbolje je da se javite lekaru. Proćićemo kroz različite uzroke i moguće načine lečenja.

uvecane vene na grudima

Šta izaziva plave izražene vena na grudima kod žena ?

Uvećane i izražene vene se češće javljaju na nogama; međutim,  mogu da se pojave i na drugim delovima tela uključujući ženske grudi, torzo, šake i lice. Ove vene su najvidljivije kod plavokosih osoba. Uzroci za njihovu pojavu su različiti i u njih spadaju:

 • Genetika. Moguće je da je reč o naslednom svojstvu. To znači da su veće šanse da dobijete izražene vene na grudima ako ih je imal i vaša majka.
 • Redovne vežbe. Sportisti, muškarci i žene, posebno oni koji se bave dizanjem tereta, imaju veće šanse za pojavu vidljivih vena na koži, zahvaljujući pojačanoj cirkulaciji krvi.
 • Naporan fizički rad. Slično ekstremnom sportu, naporne fizičke aktivnosti, uključujući i maunelni rad, dovode do pojačanog protoka krvi. To može dovesti do pojave izraženih vena na grudima i drugim delovima tela.
 • Naglo mršavljenje. Prebrzo mršavljenje može izazvati vidljive vene jer organizam nema dovoljno vremena da shvati nagle promene. Vaša koža će biti krhka i bleda, a vene vidljivije.
 • Nagli rast grudi. Tokom puberteta, nekim devojčicama grudi počinju naglo da rastu. Slično povećanje mase tkiva grudi dešava se i u trudnoći ili usled menstruacije, a sve to zbog hormonalnih promena; sve nabrojano može dovesti do pojave vena na grudima.
 • Uvećanje grudi. Žene koje se podvrgnu uvećanju grudi mogu dobiti izražene vene jer implanti guraju vene ka površini kože.
 • Bolesti jetre. Bolesti jetre, kao što je ciroza, mogu da izazovu pojavu vidljivih vena na različitim delovima tela. Ali bolesti jetre su praćene i drugim simptomima, kao što su povećanje abdomena i akumulacija tečnosti u telu.
 • Tesan veš. Ako nosite tesan veš, kao što su grudnjaci, može doći do poremećaja cirkulacije i pojave otoka i vidljivih vena na grudima.
 • Gojaznost. Prekomerna težina ili gojaznost povećavaju šanse za pojavu nabreklih vena na grudima, grudnom košu i drugim delovima tela. Situaacija može da se pogorša ako osoba ne vežba.

vene na grudima u trudnoci

Kako se uklanjaju izražene vene sa grudi

Ako su izražene vene na grudima uporne, trebalo bi da potražite medicinsku pomoć. Evo nekih efikasnih metoda za poboljšanje ovog stanja.

 

 1. Koristite ovlaživač sa vitaminom K

Dnevna upotreba ovlaživača sa vitaminom K štiti i hrani kožu. Istraživanja pokazuju da je vitamin K važan za proizvodnju kolagena koji je deo tkiva kože.

 1. Nanesite kremu za samopotamnjivanje

Svakodnevno korišćenje kreme za samopotamnjivanje pomaže da vaš ten bude malo tamniji pa izražene vene nisu toliko vidljive. Samopotamnjivači sadrže vitamin E koji štiti kožu.

 1. Nosite grudnjak odgovarajuće veličine

Odgovarajući grudnjak pomaže da se uklone izražene vene izazvane dejstvom sile gravitacije na krv, što nije slučaj sa grudima bez grudnjaka. Grudnjak daje grudima odgovarajući upor pa sila teže ne deluje toliko na krv.

 1. Probajte skleroterapiju

Skleroterapijom se, pomoću veoma finih igala, u nabubrelu venu ubrizgava sklerozantna tečnost. Ovo dovodi do pojave upale unutrašnjeg zida vene, usled čega se ona urušava i bledi za nekoliko nedelja. Skleroterapijom se bezbedno leče manje vene i kapilari u vidu paukove mreže, pod uslovom da je vena dovoljne veličine da se u nju uvede igla. Ovom terapijom se uspešno leče i nabrekle vene koje potiču od implantata, a pri tome ne postoji opasnost da se implanti oštete.

Nakon tretmna može doći do pojave modrica i osetljivosti. Međutim, ovo je privremena pojava koja nestaje za nekoliko dana ili nedelja. U većini slučajeva, možete se vratiti normalnim aktivnostima ubrzo nakon tretmana. Važno je da zaštitite tretiranu površinu od izlaganja suncu i da izbegavate mamogram najmanje tri meseca da došlo do potpunog zaceljenja.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply