Vrtoglavica u ležećem položaju

Postoji mnogo razloga za pojavu vrtoglavice u ležećem položaju. Ovaj članak će vam pomoći da razumete različite uzroke ove nelagode koju osećate tokom ležanja.

Uzroci za pojavu vrtoglavice u ležećem položaju

Vrtoglavica je uopšten termin i može da znači različite stvari različitim osobama u različitim situacijama.

Neki će upotrebiti ovaj izraz da opišu gubitak ravnoteže ili nesvesticu, dok će drugi reći da imaju vrtoglavicu kada posrnu ili osećaju da se sve oko njih vrti. Uopšteno, vrtoglavica nije povezana sa nekim ozbiljnim oboljenjem jer je simptom koji se često javlja. Međutim, da biste bili sigurni, trebalo bi da posetite lekara kako biste znali pravi uzrok. Ovaj specifični simptom je prilično nejasan i može biti posledica širokog spektra uzroka.  Vrtoglavica u ležećem položaju može imati različite bezopasne ali i ozbiljne uzroke. Pozabavimo se detaljima uzroka pojave vrtoglavice u ležećem položaju.

vrtoglavica

Šta izaziva vrtoglavicu ?

Mnogi ljudi se žale da se osećaju ošamućeno, posebno kada ležu i ustaju. Oštećenje unutrašnjeg uha je jedan od glavnih razoga koji izazivaju vrtoglavicu u ležećem položaju. Uz to, postoji i nekoliko opštih uzroka za ovaj osećaj koje ćemo ukratko opisati.

Benigni paroksizmalni pozicioni vertigo (BPPV)

Pozicioni vertigo je osećaj da se svet doslovno vrti oko vas i jedan je od najčešći uzroka vertiga u razvijenim zemljama. Izaziva ga poremećaj kretanja otolita, malih kristala kalcijum karbonata unutar lavirinta koji se nalazi u unutrašnjem uhu. Otoliti bi trebalo da se pokreću unutar ušiju ali kada je njihovo kretanje sprečeno, može doći do gubitka ravnoteže i osećaja vrtoglavice koja obično traje od nekoliko sekundi do jednog ili dva minuta, a javlja se u ležećem položaju. Ovo se češće javlja kod starijih osoba usled degeneracije unutrašnjeg uha ali i kod mlađih osoba kao posledica povrede glave. Osećaj izuzetne nestabilnosti je takođe primećen kod osoba koje pate od ovog oblika vertiga. Ovo stanje može da izazove i mučninu uporedo sa vrtoglavicom.

Menierova bolest

Najčešće se javlja kod osoba koje već pate od vertiga i BPPV. Menierova bolest je zapravo poremećaj unutrašnjeg uha koju izaziva preterano nakupljanje tečnosti unutar njega. U ovom slučaju, vrtoglavica je praćena gubitkom sluha, bučanjem u ušima i tinitusom ili jakim zujanjem u oba uha. Moguće je, takođe, da osoba oseća i zvonjavu u ušima.

Dehidracija

Kada telu nedostaje dovoljna količina vode usled razloga kao što su teški fizički napori, predug boravak na suncu ili nedovoljno unošenje vode, može doći do dehidracije i rezultirati vrtoglavicom u stojećem ili ležećem položaju. Ovo se javlja usled toga što je dehidracija jedan od uzroka niskog krvnog pritiska, a što dovodi do manjeg dotoka krvi u mozak, a vrtoglavica je jedan od simptoma.

Lekovi

Često je vrtoglavica jedno od neželjenih dejastava nekoliko vrsta medikamenata. Ovo se događa zato što je telu potrebno izvesno vreme da se prilagodi na lek. Antihistamini, nekoliko vrsta pilula za spavanje, antidepresivi, lekovi za povišen krvni pritisak itd. mogu biti neki od razloga za pojavu vrtoglavice u ležećem položaju.

Saznajte više>>>  Vrtoglavica: Koji su uzroci i šta preduzeti

Anksioznost

Simptomi anksioznosti i još nekoliko mentalnih problema mogu biti praćeni vrtoglavicom. Napadi panike, posebno noću, mogu stvoriti osećaj nestabilnosti i dovesti do hiperventilacije i na kraju vrtoglavice. Vrtoglavica u ležećem položaju može biti simptom stanja poznatog kao posttraumatski stresni poremećaj, mada se veoma retko javlja.

Starenje

Starenje je najveći prirodni uzrok koji može da izazove vrtoglavicu u ležećem položaju. Mada, primećeno je da se javlja samo kod onih koji već imaju neki medicinski problem. Ozbiljni problemi sa nekoliko organa mogu dovesti do drhtanja nekih delova tela, a uopšteno istrošenost i pucanje moždanih nerava mogu da izazovu nestabilnost i vrtoglavicu.

Migrena

Ovo oboljenje je češće kod žena nego kod muškaraca, a karakteriše ga jaka ponavljajuća vaskularna glavobolja. Bol se javlja trenutno, intezivan je i pulsirajući, a oseća se u jednom delu glave. Drugi simptomi koji prate migrenu su mučnina, vrtoglavica, povraćanja i izuzetna osetljivost na zvuk i svetlost.

Još nekoliko uzroka zbog kojih se javlja vrtoglavica

 • Anemija (mali broj crvenih krvnih zrnaca)
 • Alkoholizam i narkomanija
 • Visok ili nizak krvni pritisak
 • Hiperventilacija
 • Arterioskleroza (otvrdnuće arterija)
 • Menopauza
 • Depresija
 • Sinkopa (nedostatak krvi u mozgu, dovodi do gubitka svesti)

Dugotrajno konzumiranje alkohola i narkotika, a čak i lekova koji se nalaze u slobodnoj prodaji, mogu izazvati vrtoglavicu. U većini slučajeva, osećaj vrtoglavice u ležećem položaju može biti normalan; na primer, kao posledica umora i neispavanosti. Međutim, ono na šta bi trebalo posebno obratiti pažnju je jačina osećaja vrtoglavice.

Važno

Nekoliko saveta za brigu o sebi

 • Pijte 8 do 10 čaša vode dnevno i konzumirajte i druge tečnosti. Tako će telo biti dobro hidrirano.
 • Izbegavajte pušenje i kofein jer oni smanjuju protok krvi i prouzrokuju jaku vrtoglavicu.
 • Kada ležete ili ustajete, radite to sporim pokretima. Nagli i žustri pokreti takođe izazivaju vrtoglavicu.

Odmah pozovite lekara ako…

 • …osećate bol u grudima zajedno sa vrtoglavicom.
 • … gubite dah.
 • … osećate da se nešto događa sa vašim vidom ili sluhom.
 • … imate lupanje srca.
 • … imate iznenadni napad.

Načini za lečenje

Ukoliko se vrtoglavica u ležećem položaju javlja s vremena na vreme, možete je ignorisati; međutim, dobro je ako možete da objasnite razlog za vrtoglavicu ukoliko se ona javlja češće nego obično. Nepoznat uzrok i ponavljanje epizoda sa vrtoglavicom definitivno traže medicinsku pomoć; ovo je naročito važno kada je vrtoglavica u ležećem položaju praćena mučninom, slabošću udova, ukočenošću nekih delova tela, bolom u grudia, lupanjem srca ili slabim pulsom, kao i nekim drugi simptomima koji su neobjašnjivi. Način lečenje ovih stanja će biti preporučen u zavisnosti od toga koji uzrok otkrije vaš lekar.

Povezano>>> Bolesti koje izazivaju vrtoglavicu, načini lečenja, lekovi

Imajte na umu da vrtoglavica, uopšteno, može biti simptom ozbiljne bolesti ali sama po sebi nije bolest. Kao takvu, ne bi trebalo da je ignorišete i trebalo bi da bude dijagnostkovana i lečena u najranijem stadijumu.

Disclaimer: Ovaj članak je o vrtoglavici u ležećem položaju je informativne prirode i ne bi ga trebalo koristiti kao zamenu za profesionalno medicinsko mišljenje.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply