U muslimanskim zemljama, kao i u Makedoniji i južnim delovima Srbije, od krtola kaćuna priprema se napitak „salep”. Dugo se kuva u mleku, ili vodi, zasladi medom i začini đumbirom, cimetom, ili nekim drugim začinom i koristi kao poslastica i hranljiv napitak. Ovom napitku se pripisuju čudotvorne moći i za njega su vezana različita sujeverja.

Po principu “slično se sličnim leci” u muslimanskim zemljama se za krtole kaćuna, ili salepa, koje inače liče na muške polne žlezde, veruje da krepe, jačaju i deluju kao afrodizijak. U podzemnim delovima ove biljke, međutim, nisu pronađeni sastojci koji bi to potvrdili.
Kaćuni su, inače, vrlo lepe, male, višegodišnje zeljaste biljke. Imaju zelene, lancetaste, naizmenično postavljene listove, sa paralelnom nervaturom i često sa tamnim pegama. Cvetna drška je prava, na gornjem delu nosi “cvetove sakupljene u više, ili manje zbijene cvasti. Cvetovi su izuzetno lepi, nepravilni, raznovrsni po boji, obliku i veličini, zbog čega je teško razlikovati pojedine vrste.
Ove biljke imaju nekoliko tankih korenčića i dve krtole od kojih je ona iz koje je izbila biljka veća, smežurana, meka i tamna, a mlada je sočna, čvrsta, puna i svetlije boje. Kaćuni rastu na osunčanim livadama, često u mnoštvu. Cvetaju, u zavisnosti od nadmorske visine, od proleća do polovine leta. Zbog nerazumne i nestručne eksploatacije ove izuzetno dekorativne biljke su na prirodnim staništima mestimično proređene tako da su kod” nas, ali i u drugim zemljama, neke vrste kaćuna zaštićene od eksploatacije.

Krtole se vade početkom leta, kad biljka cveta, duge su 1-4 cm, vrlo tvrde, rožaste strukture, na površini hrapave, ili skoro glatke,tamno žute boje, sluzavog i bljutavog ukusa i bez mirisa. Uzima se samo mlada krtola, očisti, opere i nekoliko minuta drži u ključaloj vodi.

Na taj način se aktiviraju enzimi i izgubi gorčina, kao i neprijatan miris svežih krtola. Posle se suše na suncu, ili u sušarama. Osušene krtole kaćuna razlikuju se po boji, obliku i veličini (okrugle, jajo-like, šapasto-račvaste), u zavisnosti od biljne vrste od koje su dobijene. Najviše se traže okrugle koje potiču od Orchis vrsta (Orchis morio, O. mascula, O. laxiflora …), mada su i drugih oblika iste biološke vrednosti.

Spada u tipične sluzne biljne lekovite sirovine, pa se koristio za izradu “salepove sluzi” koja se pravi u apotekama. Ova sluz na sluzokoži digestivnog trakta stvara film koji je štiti i na taj način ublažava upale raznih vrsta. Daje se kao blago sredstvo protiv proliva i kod upala sluzokože želuca i creva, kao i da umiri suv i nadražajan kašalj.

SADRŽI

– do 50% sluzi koja se lako rastvara u vodi
– skrob
– belančevine
– malo šećera
– celulozu
– masne materije…

PAŽNJA!

Kobna zamena

Slučajno, ili namerno krtola kaćuna može da se zameni krtolom mrazovca, ili jesenjeg kaćunka (Colchicum autumnale L.), veoma otrovne biljke koja u mnoštvu raste na livadama, a često i sa kaćunima od kojih se dobija salep. Ove dve krtole se razlikuju po izgledu i po gorčini. Ako se zamene može da dođe do trovanja, od kojih su neki slučajevi završeni i smrtnim ishodom. Zbog toga bi trebalo da se koristi samo laboratorijski proverena biljna sirovina.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply