Bol u stomaku najčešće je bezazlena, ali treba znati prepoznati i znakove ozbiljne bolesti, kad bez odlaganja treba požuriti u bolnicu…

Bol u stomaku muči milione ljudi širom sveta, ali u većini slučajeva problem je bezazlen i brzo nestaje. Ipak, ponekad može biti i upozorenje zbog kog treba potražiti lekarsku pomoć.

Grč u stomaku javlja se u talasima, pogoršava se kad jedete i smanjuje odlaskom u toalet

Ovo može ukazivati na sindrom nervoznih creva, stanja kod kojeg digestivni sistem postaje preosetljiv na hranu koja prolazi. Treba ustanoviti koja hrana i piće izazivaju bol. Posetite lekara.

Hitno potražite lekarsku pomoć

Krv u stolici, nagla pojava simptoma, gubitak težine i neprestana promena u radu creva mogu biti znak raka creva. No, ako je nagla pojava simptoma propraćena temperaturom, povraćanjem i prolivom, možda ste se otrovali hranom ili ste zaraženi virusom kao što je norovirus. U tom slučaju treba uzimati dovoljno tečnosti, ležati, uzeti paracetamol i simptomi će nestati za 48 sati. Ako ne nestanu, pozovite lekara.

Bol slična grču u donjem delu stomaka koja je manja nakon odlaska u toalet. Čest proliv, ponekad uz pojavu krvarenja

Možda vas muči divertikulitis,  javlja se kad su ispupčenja u zidovima debelog creva inficirana.

Ako su simptomi ozbiljni ili imate temperaturu, posetite lekara. Možda imate akutnu infekciju i trebaju vam antibiotici.

Ako žene duboko u karlici osećaju tupu i jaku bol koja traje dve nedelje i prati je gubitak težine, treba da posete lekara. Treba proveriti da nije reč o endometriozi ili raku jajnika.

Žareća bol ispod ili iza grudne kosti (sternum) koja jača u slučaju gladi, ponekad i uz mučninu koja se zna pojaviti noću

Može biti gastritis, upala želudačne sluznice koju uzrokuju povraćanje, aspirin, žuč ili razne bakterije. Uklonite li uzrok, a to može biti i alkohol i ljuta hrana, pojava se povlači.

Ako ne postoji očigledan okidač, a bol traje više od dve nedelje i došlo je do gubitka apetita, odmah posetite lekara. To može biti i čir, ali i rak želuca. Ako bol ne prati kiselina, ali je kontinuirana i pogoršava se kad legnete, trebali biste posetiti lekara opšte prakse. To bi mogao biti rak pankreasa.

Bol u gornjem delu stomaka ili jednjaka

Možda vas muči gorušica. Testirajte se kod lekara i izbegavajte obilne obroke.

Ako vas boli, teško gutate i hrana se zaglavi u jednjaku, to može biti znak raka.Ako dođe do neobjašnjivog gubitka težine, posetite lekara kako bi isključio karcinom želuca.

Nelagodnost u gornjem desnom delu stomaka, ispod rebara. Bol je iznenadna i intenzivna, posebno nakon konzumacije masne hrane ili kremastih jela

Moguće je da vas muče žučni kamenci. Malo kamenje nastalo od holesterola može ostati zarobljeno u žučnom bešici. Ako se bol javlja redovno ili imate visoku temperaturu, odmah posetite lekara.

Ako ste već imali žučne kamence, žuticu i imate visoku temperaturu, trebali biste posetiti lekara kako bi se isključila mogućnost raka žučne kese.

Intenzivna bol prema leđima u bokovima, duboko levo ili desno

Možda imate problema sa bubrezima. Ako imate groznicu, može se raditi o infekciji bubrega. Ako teško mokrite, možda je u pitanju kamen u bubregu. Otpadne materije iz našeg tela mogu formirati kristale kalcijuma koji postaju tvrde kvržice. A oni se mogu zaglaviti u bubregu.

U slučaju bubrežne infekcije lekar može propisati antibiotike i lekove protiv bolova.Ako imate kamen u bubregu, bol će verovatno biti tako intenzivna da ćete poželeti da odete u bolnicu.

Ako se navedeni simptomi jave uz krv u urinu, groznicu i upornu bol koja traje duže od dve nedelje, to može biti znak infekcije bubrega.

Stalna i jaka bol u sredini stomaka koja za nekoliko sati stiže niže na desnu stranu stomaka, često s mučninom i groznicom

Može biti upala slepog creva. Dijagnoza upale slepog creva može biti teška, stoga odmah posetite lekara.

Ako se bol i natečen stomak udruže s gore navedenim simptomima, ovo može ukazivati na pucanje i peritonitis, odnosno upalu trbušne maramice. Odmah potražite pomoć lekara.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply