autobus

Ključni faktori za održavanje dobrog zdravlja na putovanju su umereno izlaganje suncu, redovna hidratacija uz čajeve, vodu i prirodne sokove i adekvatna ishrana prilagođena ostalim aktivnostima koji će vam pomoći da održite optimalan nivo energije.

Dakle, slično kao i kada ste kod kuće, samo malo prilagođenije za putovanje. Saznaćete već u nastavku.

I naravno da ne zaboravimo, putno osiguranje koje vam garantuje da možete bezbrižno uživati čak i kada je potrebna određena zdravstvena nega u inostranstvu.

Putno osiguranje u slučaju nepredviđenih situacija u inostranstvu

Kretanje na put bez putnog osiguranja bespotreban je rizik koji može doneti izuzetno visoke troškove ukoliko vam u inostranstvu bude bila potrebna zdravstvena nega.

Kako vaša regularna polisa osiguranja ne važi van teritorije Republike Srbije, ona ujedno ne pokriva troškove lečenja i bilo koje vrste medicinske pomoći, pa tu “uskače” putno osiguranje.

Najbolje putno osiguranje možete bez problema u par klikova nabaviti online uz mogućnost da uporedite cene i odaberete ono koje odgovara baš vašim potrebama. U svakom slučaju je ovo mala cena za to koliko biste platili troškove lečenja u inostranstvu.

U pokrićima putnog osiguranja su između ostalog brojne medicinske usluge u okviru vanbolničkog i bolničkog lečenja, putna asistencija, a u nekim opcijama i osiguranje od krađe prtljaga, pravna pomoć, čak i usluge prevodica. Obavezno prilikom kupovine pogledajte šta je sve uračunato, ali budite sigurni da ćete na ovaj način moći da se zbrinete i održite svoje zdravlje na odgovarajućem nivou, i to po niskoj ceni.

Umereno se izlažite suncu i koristite zaštitni faktor

Tokom boravka na putovanju, posebno pri obilasku destinacija na Mediteranu sa visokim temperaturama, potrebno je biti posebno obazriv po pitanju sunčevih zraka.

Izlaganje suncu tokom letnjih dana može imati više negativnih posledica, uglavnom zbog ultraljubičastog (UV) zračenja. Evo nekoliko ključnih razloga zašto treba biti oprezan i kako se zaštiti od sunca:

  • Visoke temperature i izlaganje suncu mogu dovesti do dehidratacije i toplotnog udara, kada se zdravlje ozbiljno ugrožava;
  • Opekotine od sunca su akutna reakcija kože na prekomerno izlaganje UV zracima i mogu uzrokovati crvenilo, bol, oticanje i plikove;
  • Oštećenje očiju: UV zračenje može dovesti do trajnih oštećenja očiju i okolnih struktura. To uključuje bolesti kao što su katarakta (zamućenje sočiva oka) i makularna degeneracija.

Kako ćete na putovanjima ipak provoditi veliki deo dana, što je i normalno, evo i saveta kako da se zaštitite:

  • Nosite zaštitnu odeću: Dugi rukavi, šeširi sa širokim obodom i sunčane naočare koje blokiraju UVA i UVB zrake;
  • Koristite kreme za sunčanje: Sa zaštitnim faktorom (SPF) 30 ili višim. Naneti kremu 15 minuta pre izlaganja suncu i ponovo je naneti svaka dva sata, ili češće ako plivate ili se znojite.
  • Izbegavajte sunce tokom najjačeg zračenja: To je obično između 10 ujutru i 4 popodne. Planirajte aktivnosti ranije ujutro ili kasnije popodne;
  • Tražite hlad i koristite suncobrane kada god je to moguće.

noge-krema-ruke

Redovna hidratacija, posebno kada je toplo ili u danu punom aktivnosti

Kada putujete na tople destinacije ili imate puno fizičkih aktivnosti prilikom obilaska nove sredine, važno je ostati hidriran zarad celokupnog zdravlja. Voda, čajevi i prirodni sokovi igraju ključnu ulogu u održavanju hidratacije, a evo i kako:

  • Voda je esencijalna za sve telesne funkcije i ključna je za održavanje hidratacije. Tokom fizičkih aktivnosti, posebno na toplom, telo gubi vodu kroz znoj. Vraćanje vode u organizam, tokom i nakon aktivnosti, pomaže u održavanju ravnoteže protoka tečnosti, podržava normalan rad mišića, reguliše telesnu temperaturu i sprečava umor;
  • Zeleni i biljni čajevi su posebno popularni zbog svojih antioksidativnih svojstava. Oni pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji se proizvode tokom intenzivnog fizičkog napora. Čajevi mogu takođe imati blagi stimulativni efekat bez dehidrirajućeg uticaja koji kofein donosi u većim dozama;
  • Prirodni sokovi od voća i povrća bogati su vitaminima i mineralima koji su važni za opšte zdravlje i energiju. Na primer, sok od narandže je bogat vitaminom C, koji pomaže u zaštiti tela od infekcija, dok recimo sok od cvekle može poboljšati protok krvi i snabdevanje mišića kiseonikom.

Međutim, nije svaka tečnost dobra. Dok prirodni sokovi mogu biti korisni, važno je izbegavati one sa dodatim šećerima jer mogu stvoriti kontra efekat i povećati rizik od dehidracije.

Kvalitetna ishrana prilagođena aktivnostima na putovanju

Kvalitetna ishrana na putovanjima igra ključnu ulogu u podršci telesnim aktivnostima, energetskim potrebama, i opštem zdravlju, bilo da ste rešili da svoje putovanje provedete šetajući i obilazeći novi grad ili na plaži uz sunce i morske talase.

Hodanje i istraživanje zahtevaju stalan izvor energije. Složeni ugljeni hidrati kao što su integralni hleb, voće, povrće, i mahunarke su odlični jer postepeno oslobađaju energiju.

Za ovu aktivnost se preporučuju laki obroci, jer teška hrana može uzrokovati osećaj letargije i tromosti. Laki obroci i užine poput voća, orašastih plodova ili jogurta pružaju neophodne nutrijente bez preopterećenja digestivnog sistema.

Za sunčanje i kupanje na plaži je posebno važna hidratacija. Izlaganje suncu i kupanje dovode do brzog gubitka tečnosti. Pored vode, unos hrane bogate vodom kao što su krastavci, lubenica, i bobičasto voće pomažu u održavanju hidratacije.

Poslušajte naše savete i budite uvereni da ćete mnogo više uživati u svakom momentu putovanja. Srećan put i dobro zdravlje vam želimo!

 

 

 

 

 

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply