pucanje hemoroida

Da li vam se ikad desilo da osećate jaku iritaciju i bol oko anusa, a niste nikako mogli da ublažite te simptome? Većina ljudi ima problema sa hemoroidima bar jednom u životu, a dobre vesti su da postoji mnogo načina da ih izlečite.Prirodni lekovi za hemoroide su bezbedni, laki i efikasni i lako uklanjaju bol, tako da se brzo možete vratiti svojoj svakodnevnoj rutini.

Zbog čega nastaju hemoroidi ?

Hemoroidi (šuljevi) su krvni sudovi koji se nalaze na zidovima glatkih mišića rektuma i anusa. Oni su normalni deo anatomije ovog dela tela i nalaze se na raskrsnici gde se male arterije stapaju u vene.

Unutrašnji hemoroidi se nalaze iznad pektinalne linije i prekriveni su sa ćelijama koje su iste kao one koje oblažu ostatak creva.

Spoljni hemoroidi nastaju ispod linije i prekriveni su ćelijama koje liče na kožu.

Hemoroidi postaju problem tek kada počinju da bubre, otiču, izazivajući svrab, bol i/ili krvarenje.

Prirodni lekovi za hemoroide su lako dostupni, pa ako ih već nemate kod kuće, možete ih kupiti u najbližoj prodavnici zdrave hrane ili apoteci. Oni brzo ublažavaju bol i iritaciju koja izaziva svrab na mestu koje verovatno ne želite da češete, kao i jake bolve i pritisak svaki put kada morate u WC.

kako izgledaju hemoroidi

Šta su hemoroidi ?

Hemoroidi su otečene i/ili iziritirane vene oko anusa ili u donjem delu rektuma. Postoje dva tipa hemoroida – unutrašnji i spoljašnji.

Povezano>>>  Simptomi i lečenje spoljašnjih hemoroida

Unutrašnji hemoroidi se razvijaju ka donjem delu rektuma. Ove hemoroide je nešto teže dijagnostikovati jer nisu vidljivi i nema iritirajućih i bolnih simptoma, koji su karakteristični za spoljašnje hemoroide. To ne znači da su ovi hemoroidi asimptomatski, jer su unutrašnji hemoroidi jedan od najčešćih uzroka krvi u stolici.

Spoljašnji hemoroidi izazivaju mnogo veću iritaciju, ali se i lako leče uz pomoć kućnih lekova. Oni izazivaju peckanje i svrab kada sedite i pokušavate da se opustite, a prilikom defekacije izazivaju peckanje.

Slično>>> Prirodni lekovi i lekovito bilje za hemoroide

Kako izgledaju hemoroidi  ?     

Kako izgledaju hemoroidi ? Normalno tkivo hemoroida ne može da se vidi, jer oni prvo moraju da nabubre i postanu upaljeni ili razviju ugrušak kako bi izazvali simptome. Kada je u pitanju izgled hemoroida, mogu se videti otekli spoljni hemoroidi ili prolaps unutrašnjih hemoroida izložen van anusa, ali unutrašnji hemoroidi se ne mogu videti jer oni ostaju unutar anusa. Trombozirani hemoroidi će se pojaviti kao izraslina na analnom rubu, štrče iz anusa i biće tamno-plavkaste boje zbog krvnog ugruška sadržanog unutar nabubrelog krvnog suda. Netrombozirani hemoroidi će se pojaviti kao izraslina nalik na gumu. Često se više od jednog oteklog hemoroida pojavljuje u isto vreme.

Više>>>  Svinjska mast kao lek za hemoroide

Šta izaziva hemoroide?

Hemoroidi se ne javljaju kao rezultat bakterijske infekcije ili genetske predispozicije. Lako možete kontrolisati hemoroide uz pomoć nekoliko promena u životnim navikama. U najvećem broju slučajeva, hemoroidi se javljaju kao rezultat sledećih stvari:

  • Jakog napinjanja tokom defekacije
  • Dugog sedenja
  • Hroničnog zatvora
  • Uskog analnog kanala

Hemoroidi mogu biti i rezultat hroničnih zdravstvenih problema – jakog stresa, gojaznosti i hronične opstipacije.

>>> Biljni čaj za hemoroide

Zbog čega nastaju hemoroidi?

Iako je prisustvo hemoroida odraz normalne anatomije, većina stručnjaka hemoroide tumači kao patološki nalaz, jer oni predstavljaju zdravstveni problem samo kada nabubre i pucaju.

Hemoroidi počinju da oticaju kada postoji povećanje pritiska u malim krvnim sudovima koji čine hemoroide i izazivaju da oni nabubre, puneći se krvlju. To dovodi do toga da se poveća njihova veličina, što dovodi do pojave simptoma hemoroida. Povećani pritiska može biti uzrokovan različitim faktorima:

– Ishrana siromašna vlaknima i stolica manjeg kalibra, što izaziva da se osoba napreže tokom pražnjenja creva, povećavajući tako pritisak u krvnim sudovima

– Trudnoća je povezana sa oticanjem hemoroida verovatno zbog povećanog pritiska uvećane materice na rektum i anus. Pored toga, hormonalne promene tokom trudnoće mogu oslabiti mišiće koji podržavaju rektum i anus

– Produženo sedenje na WC šolji može povećati pritisak unutar hemoroidalnih krvnih sudova

– Gojaznost

– Dijareja, akutna i hronična

– Kancer debelog creva

– Prethodna hirurgija rektuma

– Povrede kičmene moždine i nedostatak uspravnog držanja.

>>> Prirodni tretman za hemoroide

Simptomi hemoroida

Spoljašnji hemoroidi izazivaju mnoštvo neugodnih simptoma, uključujući:

  • Iritaciju i bol oko anusa
  • Jak svrab i peckanje oko anusa
  • Bolove i poteškoće prilikom sedenja
  • Bolne i iritantne čvorove u blizini analnog otvora
  • Bolnu defekaciju
  • Inkontinenciju creva

Kao što je već rečeno, unutrašnji hemoroidi izazivaju mnogo manje simptoma. Osim krvi u stolici, nemaju drugih simptoma.

Da li su hemoroidi opasni ?

Hemoroidi nisu opasni, niti povećavaju rizik od bilo kog zdravstvenog problema. U nekim slučajevima, hemoroidi su pre simptom neke druge hronične bolesti.

Ako ste generalno zdravi i osećate iritaciju oko analnog otvora, verovatno je reč o hemoroidima. Lako ih možete izlečiti uz pomoć kućnih lekova koje ćemo opisati u nastavku. Ako se hemoroidi ponovo jave, najbolje je da pokušate da promenite neke nezdrave navike.

Prva stvar je zdrava ishrana. Dovoljno vlakana u ishrani je najbolja prevencija. Oko 38 grama vlakana na dan dosta pomaže u omekšavanju stolice, što olakšava kretanje stolice kroz creva. Tako se u velikoj meri olakšava samo izlučivanje stolice i smanjuje se rizik od hemoroida.

Drugo, pijte što više vode. Oko osam čaša vode na dan može dosta pomoći u omekšavanju stolice i lakšoj defekaciji.

Treće, stres igra važnu ulogu kod pojave hemoroida, tako da je veoma važno da nađete način da se izborite sa stresom. Spavajte bolje, hranite se zdravije i povećajte nivo fizičke aktivnosti. Sve to smanjuje stres, pa samim tim i rizik od hemoroida.

Pucanje hemoroida

Primetili ste krv u stolici. Da li je to ozbiljno? Verovatno ne. U stvari, oko 40% slučajeva krvi u stolici su zapravo krv iz hemoroida. Pucanje spoljnih hemoroida uzrokuje pojavu krvi, koja se obično prmeti tokom odlaska u WC. Spoljni hemoroidi često izazivaju peckanje ili svrab u i oko anusa. Unutrašnji hemoroidi mogu izazvati slične simptome. Ali kada unutrašnje hemoroidalne vene u analnom kanalu puknu, rezultat je svetlo crvena krv koja prati pokrete creva. Rektalno krvarenje je najčešći simptom pucanja hemoroida. U većini slučajeva, krvarenje hemoroida nije ozbiljan problem. Krvarenje hemoroida može da izgleda zabrinjavajuće, ali obično nije razlog za uzbunu. Simptomi obično prolaze posle nekoliko dana, sa korišćenjem lekova. Ukoliko otkrijete jarko crvenu krv iz anusa posle pražnjenja creva, to je najverovatnije izazvano pucanjem unutrašnjih hemoroida. Međutim, ukoliko ste primetili krv u stolici svetle, roze ili braon boje, ovo može biti indikator ozbiljnijeg zdravstvenog problema. U svakom slučaju, trebalo bi da se javite lekaru i proverite o čemu se tačno radi.

Zašto se javlja pucanje hemoroida ?

Pucanje hemoroida je obično izazvano usled previše pritiska na unutrašnje vene koje okružuju anus. Kada su zidovi ovih vena oslabljeni usled masnog tkiva, infekcija, lekova ili načina života, može se javiti mala pukotina u zidu krvnih sudova i oslobađanje krvi u rektum. Zatvor, obično izazvan lošom ishranom (malo dijetetskih vlakana i vode), može izazvati formiranje tvrde stolice u debelom crevu. Ukoliko imate zatvor, to će staviti dodatni pritisak na vaš rektum kada pokušavate da imate stolicu. Ovaj pritisak može da optereti krvne sudove rektuma i uzrokuje pucanje hemoroida. Sedenje duži vremenski period može dovesti do pucanja hemoroida. Trudnice ponekad doživljavaju rektalno krvarenje usled pucanja hemoroida, zbog dodatnog pritiska od strane materice. Prekomerna težina i gojazne osobe su pod većim rizikom za rupturu hemoroida, jer višak kilograma dodaje pritisak na anus.

Pomoć kod hemoroida koji krvare

Nakon konsultacije sa lekarom, razmislite o korišćenju prirodnih lekova za hemoroide koji krvare.

Prirodni lek za hemoroide koji krvare:

Vodite računa o higijeni ugroženog područja

Čistoća je veoma važna za lečenje hemoroida i to je obično prva pomoć kod hemoroida koji krvare. Redovno se potopite u toplu kupku i temeljno obrišite koristeći navlaženi toalet papir ili specijalne jastučiće za hemoroide. Sapun je nepotreban za pranje analnog područja i može samo iritirati spoljne hemoroide. Osušite područje mekanim peškirom, kako bi se sprečilo nakupljanje vlažnosti u tom području.

Led

Stavite led u zamrzivač dok ne postane potpuno zamrznut. Vodite računa da ne primjenjujete led direktno na hemoroide. Umesto toga, uvijte obloge od leda u čist peškir ili krpu pre nego što pritisnete nežno na hemoroide. Ne ostavljajte ovaj ledeni paket duže vreme jer može oštetiti okolnu kožu. Najbolje da se drži nekoliko minuta, pa ga sklonite dok se vaša koža ne povrati na sobnoj temperaturi, a zatim ponovo nanesite led.

Ovo će pomoći da se smanji bol i otok, uz smanjenje upale. Takođe će suziti krvne sudove, što će zaustaviti krvarenje hemoroida.

Jabukovo sirće

Prirodni lek za hemoroide koji krvare je i čuveno jabukovo sirće. Konzumiranje jabukovog sirćeta se koristi kao efikasan način da se zaustavi krvarenje. Jednostavno konzumirajte nekoliko kašika jabukovog sirćeta sa svakim obrokom, na dnevnom nivou. Ukoliko imate spoljne hemoroide, možete zaustaviti krvarenje direktnom primenom jabukovog sirćeta na njih. Naime, jabukovo sirće će služiti kao adstrigens, i učiniće da hemoroidi prestanu da krvare.

Suplementi

Suplementi vlakana, kao što su inulin ili psilijum, mogu da ublaže stolicu i olakšaju pokrete creva. Ovo može sprečiti prekomerno naprezanje tokom pražnjenja creva, što može da dovede do ili pogoršati krvarenje hemoroida. Dnevni unos vlakana koji se preporučuje je od 25 do 30 grama za odrasle koji pate od krvarenja hemoroida. Prirodni dijetetski izvori vlakana uključuju žitarice, voće, povrće i pasulj.

Sedeće kupke

Ovaj oblik hidroterapije može pomoći da se ublaži iritacija tkiva hemoroida. Sedeća kupka može da se postavi preko WC šolje i sadrži plitak ”bazen” za vodu. Možete rastvoriti etarsko ulje u ovoj kupci ili dodati male količine hamamelisa. Sedeće kupke treba primenjivati 10 do 15 minuta odjednom 1 do 2 puta dnevno.

Čaj za hemoroide koji krvare:

Čaj od divizme – cvetovi i listovi ove biljke sadrže tanine koji pomažu u stezanju tkiva hemoroida i mogu zaustaviti krvarenje. Potopite jednu kašičicu osušenih listova divizme u jednoj šolji vrele vode na 10 minuta. Procedite, natopite krpu u ovom čaju i prebrišite pogođena područja. Trudnice i dojilje, kao i ljudi sa istorijom raka, treba da se uzdrže od konzumiranja divizme. Izbegavajte seme divizme, jer sadrži toksine.

Čaj od maslačka – maslačak pomaže da se očisti jetra i stimuliše proizvodnju žuči. Povećano oslobađanje žuči omekšava i podmazuje stolicu bez izazivanja prolia. Jedinjenje u lišću i korenu maslačka deluje kao laksativ, stimulator varenja i tonik. Da dobijete čaj od maslačka, umešati dve kašičice korena maslačka u jednu šolju ključale vode. Neka odstoji 15 minuta i procedite. Pijte do tri šolje dnevno. Trudnice i dojilje treba da izbegavaju konzumiranje maslačka.

Lečenje hemoroida kod kuće

Postoji nekoliko načina da se sami izborite sa hemoroidima. Uz dobar i redovan tretman, trebalo bi da hemoroidi nestanu u roku od par nedelja.

Hamamelis

Nanošenje hamamelisa na problematične delove dosta olakšava simptome. Nanesite hamamelis parčetom vate. Hamamelis je prirodan sastojak koji zateže kožu i tako smanjuje hemoroide, a bogat je antioksidansima i ima antiupalno dejstvo, i na taj način pomaže u ublažavanju simptoma hemoroida.

Važno je da obratite pažnju na sam proizvod koji kupujete. Važno je da ne sadrži alkohol, jer u suprotnom povećava suvoću kože i sluzokože i može i pojačati bolove. Nemojte koristiti mnogo hamamelisa, jer može izazvati iritaciju. Sipajte samo nekoliko kapi na parče vate i blago natapkajte bolne delove.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje je prirodno hidratantno sredstvo koje dosta olakšava iritirajuće simptome hemoroida. Mazanje hemoroida kokosovim uljem ublažava svrab, iritaciju i otoke.

Aloja

Aloja je poznat kućni lek koji se koristi zbog hidratantnih i antiupalnih svojstava. Mazanje hemoroida gelom od aloje rezultira ublažavanjem peckanja, svraba i otoka.

Ako kupujete gel od aloje, obratite pažnju na sastojke. Potrudite se da pronađete sasvim čist gel od aloje, jer većina krema (čak i kada se prodaju u apotekama) ima dosta hemikalija i aditiva koji smanjuju lekovita svojstva aloje.

Šta ako hemoroidi ne prolaze ?

Postoji mnogo opcija za lečenje ako vam ovi prirodni tretmani ne pomognu. Idite kod lekara i pitajte ga za savet, ili u apoteci pitajte koju vam kremu preporučuju.

Promene u životnim navikama su najbolje dugoročno rešenje ako želite da smanjite rizik od hemoroida i sprečite njihovu ponovnu pojavu. Ubacite u redovnu ishranu što više voća, povrća i integralnih žitarica i provodite više vremena u fizičkim aktivnostima.

Ako radite posao koji zahteva sedenje, na svakih sat vremena ustanite i malo prošetajte. Komotnija odeća koja ne ometa cirkulaciju je takođe važna. Nađite načina da bolje spavate i da ublažite stres.