Pravljenje dezerta može biti prilično problematično za ljude koji su na režimu ishrane sa malo ugljenih hidrata. Na prvom mestu, tu je mnogo šećera, ali srećom, na tržištu se mogu naći dobri veštački zaslađivači. Ipak, jednom kada odlučite koji ćete zaslađivač koristiti, sledeća stavka koju je teško odabrati je zamena za brašno i to uopšte nije lako odabrati.

Zašto kuvati sa bademovim brašnom?

Poput šećera, postoji nekoliko opcija kao zamena za obično brašno, koje uključuju kombinacije soje ili pšenični proteinski prah, mleveno laneno seme ili sojino brašno. Jedno od najboljih zamena za brašno kao prirodna i celovita namirnica jeste brašno od koštunjavog voća, a pogotovo bademovo brašno – ono je izvrsna zamena za obično brašno u mnogim receptima. Ne samo daje bogato proteinima i siromašno ugljenim hidratima, već i i izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina za koje se pokazalo da su odlične za zdravlje mozga i srca.

Kako kuvati sa bademovim brašnom?

Bademovo brašno je odlično za gotovo svaki recept za kolače, torte i palačinke. Takođe ga možete koristiti i za druge vrste dezerata i slatkiša. Jedine vrste dezerata za koje je bademovo brašno neupotrebljivo jesu recepti u kojima se koristi kvasac.

Bademovo brašno možete kupiti u većini prodavnici zdrave hrane, ili ga možete sami napraviti tako što ćete sitno samleti bademe u mlinu za kafu. Nije važno ni ako vam se ne dopada ukus badema, jer kada je brašno samleveno, peciva sa bademovim brašnom uopšte nemaju ukus badema, osim ako koristite još dodataka sa ukusom badema.

brasno od badema

Kako da koristite bademovo brašno u receptima

Zamenjivanje običnog brašna bademovim, koje ima mnogo manje ugljenih hidrata, kada su u pitanju peciva, ne zahteva nikakvo eksperimentisanje – samo koristite istu količinu bademovog brašna koliko biste koristili i običnog. Možete dodati i malo više bademovog brašna jer je ono nešto teže od običnog. Takođe dodajte dosta putera i stavite pekarski papir u tepsiju kako se kolači ne bi zalepili. Nakon pečenja, kolače sa bademovim brašnom treba ostaviti nekoliko minuta nakon što ih izvadite iz rerne i pažljivo izvaditi nožem, jer je testo nešto ređe nego kada se prave sa običnim brašnom.

Recept za palačinke od bademovog brašna

Ako izbegavate ugljene hidrate, uvek je teško naći dobar recept za palačinke, iako postoji mnogo varijacija na temu. Palačinke možete lako napraviti od bademovog brašna. Dosta podsećaju na američke palačinke i možete ih servirati sa bilo kakvim prelivom, kao i obične palačinke. Borovnice, krem, sok od limuna i sl. su fantastičnog ukusa, a možete ih služiti i sa puterom i krckavom, pečenom slaninom.

Sastojci:
– Jedno jaje
– Jedna šolja bademovog brašna
– ½ ili jedna šolja masne pavlake
– Prstohvat soli
– Puter za pečenje

Uputstvo:
– Umutite jaje u posudi, a zatim ga izmešajte sa bademovim brašnom i solju
– Dodajte dovoljno pavlake da dobijete kašastu smesu, kao za palačinke i sve mešajte dok ne dobijete testo ujednačene teksture. Zagrejte kašiku putera u manjem tiganju na srednjoj temperaturi
– Kada puter počne da peni, sipajte oko četvrtinu ove mešavine u tiganj i rasporedite je po prečniku
– Nastavite da je pržite oko minut ili dok ivice ne postanu suve, a zatim pažljivo okrenite i opet pecite oko minut.

Servirajte sa svojim omiljenim prilogom i uživajte!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply