voda-flasa-casa

Voda je neophodna za normalno funkcionisanje tela i jedan je od sastojaka u nekim jelima, ali i mnogim napicima koji pripremamo. Njena čistoća i kvalitet igraju veliku ulogu u ukusu, teksturi i konačnom rezultatu. Ne čudi stoga što se sve više ljudi uočava efekte razorne po zdravlje kada je u pitanju kvalitet vode koji se svakodnevno unosi u telo.

Ukoliko vas zanima kako sve to voda utiče na pripremu napitaka i hrane, nastavite da čitate.

Zašto je kvalitet vode bitan za pripremu hrane i pića?

Kvalitet vode nije važan samo zbog sigurnosti i zdravlja, već i zbog njegovog uticaja na ukus i teksturu hrane i pića. Kada je voda nečista ili sadrži visok nivo minerala ili hemikalija, to može ozbiljno narušiti kvalitet jela i napitaka koje pripremamo.

Osim toga tvrda i nekvalitetna voda može da dovede do stvaranja kamenca tako da protočni bojleri za kuhinju i kupatilo gube inicijalnu efikasnost u zagrevanju vode, a takođe dolazi i do promene u samom ukusu vode, kasnije vašeg soka ili obroka.

Štaviše, kamenac može postati idealno mesto za razmnožavanje bakterija kao što je legionela  i mikroorganizama, što može dovesti do higijenskih problema u pripremi hrane. Kontaminirana voda može povećati rizik od bolesti izazvanih hranom.

Uticaj mineralnih sadržaja u vodi na ukus hrane i pića

Minerali prisutni u vodi imaju bitnu ulogu u formiranju ukusa i teksture hrane i pića. Neki od prisutnih minerala jesu kalcijum, magnezijum i natrijum.

 • Kalcijum: Kalcijum je jedan od najčešćih minerala prisutnih u vodi, a njegova koncentracija može značajno uticati na ukus napitaka i obroka. Kada je koncenracija kalcijuma visoka, sam ukus vode može biti pikantniji, odnosno, javlja se izvesna gorčina koja može uticati na ukus vašeg čaja ili kafe. Takođe, kalcijum može imati uticaj na teksturu nekih namirnica, te povrće i testeninu može učiniti tvrđim.
 • Magnezijum: Magnezijum je još jedan mineral često prisutan u vodi. U manjim količinama, magnezijum može dovesti do ili slatkog ili gorkog ukusa napitaka. Međutim, u većim količinama, magnezijum može izazvati osećaj suvoće u ustima nakon konzumacije.
 • Natrijum: Natrijum je mineral koji može biti prisutan posebno u vodama visokog mineralnog sadržaja. Upotrebom vode sa visokim nivoom natrijuma vaše piće može imati karakterističan slan ukus. Takođe, natrijum može uticati na proces fermentacije, posebno kod pripreme kiselih namirnica poput kiselog povrća ili fermentisanih napitaka.
 • Ostali minerali: Osim kalcijuma, magnezijuma i natrijuma, voda može sadržavati i druge minerale poput kalijuma, gvožđa i cinka, koji takođe mogu uticati na ukus hrane i pića. Na primer, kalijum može dodati slatkoću određenim napicima ili povrću, dok gvožđe može imati uticaj na boju i teksturu nekih jela.

Uticaj pH vrednosti vode

Naše je telo blago alkalno, tj. bazno, i takva je pH vrednost optimalna za održavanje zdravlja. Acidoza, tj. prevelika kiselost organizma, dugoročno utiče na zdravlje, uzrokuje pad energije, usporava rad organizma i uzrokuje probleme sa prekomernom težinom.

Kada je u pitanju voda za piće iz vodovoda pH vrednost od 6.5 do 8.5 se smatra odgovarajućom. Voda sa nižom ili višom pH vrednošću može biti znak hemijskog zagađenja ili zagađenja teškim metalima. Visoko alkalna voda je vrlo neprijatnog mirisa i ukusa i može oštetiti slavine i druge aparate koji koriste vodu. Kisela voda je najčešće zagađena, te je ne treba piti.

Upotreba vode sa različitom pH vrednošću može dovesti i do određenih negativnih efekata kada je u pitanju priprema hrane.

Na primer, upotreba alkalne vode čija je pH vrednost veća od 7,5 omogućava proizvodnju testa sa pH višim od 6, što dovodi do dužeg vremena pečenja zbog smanjene aktivnosti kvasca. Alkalna voda loše utiče na stvaranje glutena i njegovu plastičnost, zato je neophodno koristiti vodu sa blagom kiselošću.

voda-slavina-voce-flasa

 

Značaj filtriranja vode

Filtriranje vode je proces uklanjanja nečistoća, minerala i drugih stvari kojih ne bi trebalo biti u vodi koju konzumiramo, kako bi se poboljšala njena čistoća i kvalitet.

Jedan od glavnih razloga za filtriranje vode je uklanjanje nečistoća i zagađivača koji mogu biti prisutni u vodi iz slavine, a to su:

 • Hlor: Koristi se za dezinfekciju vode, ali može ostaviti neugodan ukus i miris koji može uticati na ukus hrane i pića.
 • Teški metali: Olovo, živa i arsen su štetni zagađivači koji mogu biti prisutni u vodi iz slavine. Ovi metali ne samo da su opasni po zdravlje, već mogu i negativno uticati na ukus hrane i pića.
 • Mikroorganizmi: Bakterije, virusi i paraziti mogu kontaminirati vodu, a njihovo uklanjanje filtriranjem može sprečiti bolesti prenosive vodom.

Shodno tome, filtrirana voda značajno poboljšava ukus i miris vode koju koristimo za kuvanje i pripremu napitaka. Osim toga, može pomoći u očuvanju nutritivnih vrednosti hrane jer nečistoće i zagađivači mogu negativno uticati na vitamine i minerale u hrani.

Rezime

Dakle, kada je u pitanju odabir vode za pripremu hrane i pića, trebate obratiti pažnju na sledeće:

 • Izbegavajte vodu sa visokim sadržajem nečistoća i hemikalija: Proverite kvalitet vode koju ćete koristiti za pripremu hrane i pića kako biste izbegli nepoželjne mirise ili ukuse.
 • Odaberite vodu sa uravnoteženim mineralnim sadržajem: Odaberite vodu koja sadrži optimalne količine minerala kako biste postigli najbolji ukus i teksturu hrane i pića.
 • Razmotrite upotrebu filtrirane vode: Korišćenje filtrirane vode može poboljšati kvalitet i čistoću hrane i pića, kao i produžiti vek trajanja vaših aparata za pripremu hrane i pića.
 • Pazite na pH vrednost vode: U zavisnosti od vrste hrane i pića koje pripremate, obratite pažnju na pH vrednost vode kako biste postigli željeni rezultat.

Na osnovu svega navedenog, jasno je da voda ima značajan uticaj na kvalitet hrane i pića koje svakodnevno konzumiramo. Kvalitet vode utiče na ukus, teksturu, nutritivne vrednosti i sigurnost hrane i pića.

Od mineralnog sastava i pH vrednosti do prisustva nečistoća i mikroorganizama, svaki aspekt kvaliteta vode može direktno ili indirektno uticati na konačni proizvod.