Ako volite ukus sveže pripremljenog čaja od nane, onda počnite sa njegovom pripremom od nule umesto da koristite gotove kesice čaja. Evo nekoliko saveta.

Biljka koja je u širokoj upotrebi zbog svog osvežavajućeg ukusa i arome, takođe je mnogo cenjena zbog sovjih koristi po zdravlje. Korišćena je kao lek za stomačne probleme, kao što je loše varenje, flatulencija, nadimanje, grčevi, mučnine itd. Ova biljka je takođe efikasna u ublažavanju menstrualnih grčeva i za podsticanje apetita. Nana je jedna od onih biljaka koje se obično koriste u kulinarstvu. Često se koristi za pravljenje biljnih čajeva, posebno za ledene čajeve.

Saveti za pravljenje čaja od nane

Ovaj biljni čaj može da se pravi i od svežih i sušenih listova nane. Čaj od nane je drugačiji od tisane nane, napitka koji se pravi infuzijom nane u ključalu vodu. On je čaj koji se kuva i pomeša sa listovima nane, ali u nekim regionima tisana je takođe čaj od nane. Obično pepermint i spermint (divlja nana)se koriste za pravljenje biljnog čaja.

Zeleni čaj od nane

Ukoliko želite da pripremite ovaj čaj potrebno vam je par grančica sveže nane, čajnik , malo vode za kuvanje čaja, kesica zelenog čaja (ili crnog čaja), i zaslađivač po vašem izboru. Sipajte malo tople vode u čajnik i posle nekog vremena odaspite vodu i dodajte listove nane uz kesicu čaja i šećer. Sipajte preostalu toplu vodu, i ostavite čaj da odstoji nekoliko minuta. Kada čaj poprimi sveži ukus nane, izvadite listove i kesicu čaja i naravno poslužite ga dok je topao.

Običan čaj od nane

Možete napraviti čaj od nane bez čaja. Kako biste pripremili običan čaj od nane dodajte ključalu vodu svežim listovima nane. Kako biste dobili ekstra ukus možete malo usitniti listove. Ostavite da odstoji 15 minuta, procedite čaj i dodajte potrebnu količinu šećera (ili meda). Poslužite topao čaj u šoljicama sa svežim listovima nane.

Drugi način je da provri voda zajedno sa listovima mente. Takođe, možete zameniti sveže lišće sa osušenim, u zavisnosti od vašeg izbora. Za jednu šoljicu ovog čaja potrebna vam je puna kašika sušene nane. Listove možete sušiti kod kuće i sačuvati ih za daljnju upotrebu.

Čaj od nane sa limunom

Kako biste pripremili ovaj čaj potreban vam je limun, nekoliko listova sveže nane, voda i šećer. Prokuvajte vodu u šerpi, zatim dodajte listove nane i koru limuna u ključalu vodu i ostavite da sve zajedno ključa još dva minuta pre nego što sklonite sa vatre. Procedite i koristite čaj sa zaslađivačima kao što su šećer ili med. Naravno dodavanje zaslađivača nije obavezno, sve zavisi od vašeg ukusa.

Možete probati i različite varijacije ovog čaja koji se može pripremati sa različitim sastojcima poput soka od pomorandže, soka od ananasa itd. Na primer, francuski čaj od nane se priprema dodavanjem soka od limuna i soka od pomorandže običnom čaju od nane. Za čaj od nane se tvrdi da jača imuni sistem, i takođe se koristi kao lek za širok spektar problema creva. Takođe je efikasan u borbi sa stresom. Međutim, postoje spekulacije da prekomerena ili dugoročna konzumacija čaja od nane može uticati na metabolizam, funkcionisanje jetre itd. Izveštaji o neželjenim efektima poput pogoršanja GERD simptoma, takođe nisu retki. Stoga je preporučljivo da se ovaj čaj umereno konzumira.