Masnoće u krvi su podmukpe kao i radijacija simptomi su gotovo ieprimetni, a posledice katastrofalne! Uz pravilnu ishranu, otkrivamo vam i tajni recept za biljni lek koji sprečava aterosklerozu i trombozu. Holesterol je jedan od oblika masti (lipidi) u organizmu. Ima ga u skoro svim našim ćelijama, pa i u nervnom tkivu. U prirodi ga pronalazimo isključivo u životinjskim mastima. Neophodan nam je za izgradnju ćelijskih membrana i proizvodnju osnovnih hormona (estrogen, testosteron i adrenalin). Generalno, holesterol je i te kako potreban našem organizmu, ali se mora voditi računa o tome da ne pređe optimalnu vrednost. U krvi zdravih ljudi holesterol treba da bude manji od 5 mmol/l.

Dobar ili loš

Ukupan nivo holesterola predstavlja nivo dvaju holesterola: dobrog HDL holesterola (lipoproteini velike gustine, sprečavaju začepljenje krvnih sudova) i lošeg LDL holesterola (lipoproteini male gustine, pomaže taloženju masti po krvnim sudovima). Lipoproteini su spoj masti i proteina, i oni zapravo pomažu masnoći da se transportuje kroz krv kako bi stigla do svih ćelija u našem telu. Kada se usled raznih faktora poveća loš, a smanji dobar holesterol u organizmu, preti nam opasnost od ateroskleroze (zakrčenje krvnih sudova). Zato se ovo naizgled nevidljivo oboljenje može porediti sa zračenjem – simptomi i efekti na telu gotovo su neprimetni, a posledice su katastrofalne.

holesterolKako i zašto raste

Najveći deo holesterola pravi jetra, a iz organizma se uglavnom uklanja preko žuči. Žene se, generalno, bolje od muškaraca nose s problemima kardiovaskularnog sistema, odnosno holesterolom, uprkos mnogim faktorima rizika. Međutim, menopauza, kao i dodatni unos hormona (kao što su kontraceptivne pilule) mogu poremetiti ravnotežu. Nakon 50. godine i žene i muškarci imaju iste šanse za razvoj ateroskleroze.
Loše navike kao što su nepravilna. ishrana, gojaznost, pušenje i konzumiranje alkohola i kafe pogoršavaju stanje organizma. Takođe, okidač nekad može biti i stres, kao i povišen pritisak i fizička neaktivnost.

Simptomi

Povišen nivo holesterola, kao i drugih masnoća, ne daje nikakve simptome, pa čovek uopšte i ne sumnja da mu nešto fali. Baš zato ovaj problem je izuzetno opasan i podmukao! Neretko se povišen holesterol otkrije tek kad pacijent stigne u koronarnu jedinicu sa znacima srčanog udara! Zato je laboratorijsko određivanje nivoa holesterola u krvi na redovnim sistematskim pregledima jedini način za postavljanje pravovremene dijagnoze.

Napravite sami čuvene (skupe) kapi koje smanjuju nivo masti u krvi (za regulaciju holesterola i triglicerida, sprečavaju aterosklerozu i trombozu, srčani i moždani udar)

Potrebno je: 1,5 l domaće rakije 50 g čaja od kantariona 50 g čaja od koprive 50 g čaja od trave ive 50 g čaja od nevena 50 g čaja od majčine dušice

Postupak: U staklenu teglu stavite sve čajeve i rakiju, zatvorite i ostavite 21 dan na mračnom mestu. Nakon toga dobro procedite pa pijte po 30 kapi tri puta dnevno.

Napomena: Svi ste ih do sada kupovali u apotekama i davali pravo malo bogatstvo za njih. Od sada ih možete praviti sami. Provereno je 100%

Supa od sočiva

Potrebno je: 400 g sočiva, 2 l pilećeg bujona (2 kockice za supu), 3 glavice crnog luka, 2 paradajza, 4 čena belog luka, ulje, so, biber, kim po ukusu

Priprema: Sočivo isperite u vodi. Pripremite pileći bujon (možete koristiti kocku za supu), a luk očistite. Dva luka isecite na četvrtine, a treći na kockice. Uklonite kožu s paradajza i isecite ga na četiri dela. Beli luk očistite i iseckajte nasitno. Sočivo s krupnim komadima luka, paradajzom i belim lukom stavite u kipuću supu. Kuvajte na laganoj vatri dok sočivo ne omekša (oko 40-50 minuta). U tiganju na malo biljnog ulja propržite iseckani luk, ali pazite da ne zagori. Supu začinite po ukusu, a prilikom serviranja u svaki tanjir prvo stavite malo prženog luka.

Jesti:

Biljna ulja( maslinovo,sojino, kukuruzno, suncekretovo),

Kefir

Vlakna( mahunrke, posebno grašak, sočivo, žitarice -posebno ovas, ječam i soja)

Orašaste plodove

Voće (jagode, jabuke,avokado, citrusi – grejp, limun, narandža)

Crveno vino

Ribu

Izbegavati:

Žumance

Sve iznutrice

Mlečne masti( mlečne prerađevine, posebno margarin i puter)

Prerađevine od mesa

Kokosovo ulje

 

Izvor: bloger.hr

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply