Sadržaj:
– Puter od kikirikija i zdravlje
– Kalorije
– Kako napraviti kikiriki puter

Kikiriki kao namirnica je veoma dobar za zadravlje, u mnogim dijetama se preporučuje kao užina i to onaj neslani jer so dosta utiče na zadržavanje vode u organizmu. Isto tako se dijabetičarima preporučuje za ishranu jer snižava nivo šećera u krvi. Ova namirnica pripada mahunarkama i od iste se može praviti kikiriki buter koji je veoma zdrav da se konzumira i koji je najviše zastupljen u stranim zemljama, sa engleskog govornog područja. o tome kako ovaj puter utiče na zdravlje i zašto je bolje da ga napravite sami nego da ga kupujete pročitajte u narednim redovima.

Kikiriki puter i zdravlje

Zdravstvene prednosti kikiriki putera su zaista velike ali mnogi ne znaju za njih baš zato što retko ko ima naviku da jede ovu namirnicu. U srbiji se obično kupuje margarin ili puter dok je ova vrsta putera domaća u americi i zapadnim zemljama. Kikiriki puter, kada je reč o zdravlju, pre svega pozitivno utiče na srce jer glavnom sadrži nezasićene masti zbog čega istovremeno utiče i na smanjenje lošeg holesterola. Ako se ovaj namaz jede u umerenim količinama, dokazano smanjuje rizik od raznih bolesti srca i krvnih sudova. Može da spreči nastajanje dijabetesa 2, on isto na krvne sudove utiče kao što utiču i badem i orasi. Jako je dobar da se konzumira za zdravlje srca.

puter od kikirikija

Pored krvnih sudova, kikiriki puter je lekovit i za kosti, samim unošenjem ove namirnice jačaćete kosti a sve to zbog kalijuma i magnezijuma koje ova namirnica sadrži. Isto tako je odlian za zadravlje kože zbog esencijalnih kiselina i vitamina B. Napravite eksperiment, ako je koža počela da vam se peruta, počnite da jedete kikiriki puter i videćete koliko brzo će doći do prvih pozitivnih rezultata. Što je ženskoj populaciji posebno važno, kikiriki puter utiče i na rast kose i sprečava opadanje iste, opet,zahvaljujući vitaminu B2.

Kikiriki puter je jako bitno jesti i tokom trudnoće jer folna kiselina iz ove namirnice utiče na zdravlje bebe i smanjuje rizik od stavaranja urođenih defekata. Poznato je da nedostatak ove kiseline koje ima u raznim namirnicama može stvoriti poremećaje kod deteta. Da ne biste razmišljali o posledicama, samo konzumirajte kikiriki puter tokom trudnoće i problema biti neće. Ova namirnica je čak dobra i kod Alchajmerove bolesti, dobra je da se uzima preventivno. Oni koji jedu kikiriki puter prema istraživanjima imaju 70 odsto manje šansi da obole od Alchajmera. Takođe, odličnan je i kao preventiva stvaranja kamena u žuči, ako se jede, smanjuje rizik od nastanka za čak 30 odsto.

Kalorije i nutritivna vrednost

Kikiriki puter se vodi kao namirnica koja ne goji zbog čega je mnogi fitnes treneri preporučuju kao namirnicu koja je odlična da se konzumira za doručak. Što se tiče njegovog sastava, u puteru ima 49,2% masnoća ali ova cifra ne treba da vas plaši jer ovo su sve dobre masnoće, nezasićene koje u ovom puteru ima oko 80%. Što se tiče njegovih nutritivnih vrednosti, ova namirnica ima oko 25,8% proteina u sebi zbog čega vas dugo i drži sitim

Takođe se ova namirnica vodi kao energetski najbogatija, primetićete da nakon konzumiranja putera nećete krenuti za grickalicama i slatkišima. često ga jedu i vegetarijanci jer je pun zdravih biljnih proteina. Što se tiče ugljenih hidrata, kikiriki puter sadrži složene ugljene hidrate koji se lako vare i pretvaraju u energiju. Isto tako, ovaj puter se preporučuje starijim osobama koji ne mogu da sažvaću meso. On nije zamena za meso ali je bogat proteinima i hrani organizam i istome daje potrebne minerale. Kikiriki puter je u stvari prava riznica minerala, sadrži bakar, magnezijum, mangan, kalijum, kalcijum, cink, selen i druge minerale. Prethodno smo napomenuli da ne goji ali to ne znači da možete da pojedete teglu dnevno. Za dobro zdravlje i dovoljno energije ne biste trebali više od dve kašičice dnevno da konzumirate

Koliko je poznat u Americi govori podatak da ova nacija godišnje potroši oko 800 miliona dolara na kikiriki puter. Čak kruže šaljive priče da oni toliko troše kikiriki putera da bi slobodno mogao njime da se obloži dno Grand Kanjona u Arizoni koji je dug 446 km i širok 29km.Ova namirnica je jako ukusna i zdrava zbog čega nema razloga da ih krivimo.

Kako napraviti kikiriki puter

Puter od kikirikija se može kupiti u skoro svim marketima, prodavnicama ali isto tako, on je veoma jednostavan za pravljenje zbog čega ne postoji razlog da ga i vi sami ne napravite. Jedan od boljih razloga je i taj što u svom puteru sami dodajete šećera, soli i slično i znate da je vaš puter čini 100% kikiriki (ako odlučite da ga kupite, uzimajte samo onaj na kome piše 100% kikiriki kako biste bili sigurni da nema veštačkih dodataka) Recept je jako jednostavan, potrebno vam je oko 300 grama sirovog neslanog kikirikija, malo morske soli, od dodataka možete uzeti med, javorov sirup ili cimet. Možete dodati i kašiku maslaca a isto tako možete koristiti i pečeni kikiriki radi jačeg ukusa. Mnoge vrsne kuvarice tvrde da kikirikiju treba izvaditi klicu (kada se prepolovi plod pa izbočeni deo unutra) jer ako se to ne ukloni kikiriki je gorak. Međutim, iskustva mnogih svedoče kako to uopšte nije uticalo na ukus i kvalitet kikirikija, a i retko ko ima vremena da 300 grama kikirikija čisti i otvara.

Priprema je sledeća: prvo ispecite kikiriki na 160 stepeni, tek dok ne požuti blago. Kada se prohladi, istrljajte ga kroz krpu da mu se skine kožica. Nakon trljanja, ubacite ga u seckalicu i dodajte so i postepeno pojačavajte brzinu, sve dok kikiriki ne postane tečan. Kikiriki mora da prođe više faza dok ne postane tečan, ako vidite da ga seckalica ne pravi u takvom stanju, dodajte jednu kašičicu ulja. Tada možete dodati i malo meda i ostaviti da se još malo izblenda. Kad završi, svoj domaći puter od kikirikija prebacite u neku staklenu posudu i uživajte u ovoj poslastici. Kikiriki puter možete držati u frižideru i ovako pripremljen može da vam traje i do godinu dana. Međutim, s obzirom da je slatkog ukusa i jako hranljiv, verovatno neće izdržati ni mesec dana stajanja u frižideru.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply