sipanje-mleka-u-espreso

Da li i za vas nema boljeg početka dana od tople šoljice omiljene kafe u tišini svog doma? Na neki način, ispijanje kafe predstavlja ritual kojim se pripremamo za izazove koji nas čekaju u toku dana.

Većina ljubitelja kafe više uživa u šoljici espresso kafe nego domaće kafe, pa iz tog razloga često posećujemo i kafiće koji nam mogu pružiti to zadovoljstvo. Ipak, u jednom momentu svako od nas poželi da uživa u espreso kafi na svom kauču, pa poseže za dobrom, starom pretragom na Google-u u potrazi za adekvatnim aparatom za kafu.

Iako se na prvi pogled čini da je kupovina aparata za kafu nešto veoma jednostavno, brzo ćete se uverićete da nije tako, stoga ćemo vas tokom ovog teksta provesti kroz kupovinu vašeg budućeg omiljenog kućnog aparata. 

Kakav espreso pijete?

Da biste znali koji aparat da kupite, potrebno je da odgovorite na niz pitanja. Kakav espreso pijete? Espreso je vrsta napitka od kafe italijanskog porekla, a dobija se prolaskom vode kroz mlevenu, usitnjenu kafu. 

Prvi aparat za espresso napravljen je u Francuskoj još početkom 19. veka, a jedna šoljica sadrži 40 ml ovog kafenog napitka. Pravi se od posebne vrste kafe pomoću aparata, kojim se vrela voda pod jakim pritiskom propušta kroz kafu. Čitav proces traje oko 20 sekundi. 

Mnogim ljubiteljima ova količina nije dovoljna, stoga je postao popularan takozvani dupli epreso, dok je produženi espreso naziv za istu količinu kafe sa većom količinom mleka. 

U zavisnosti od toga da li više volite kafu bogatijeg ukusa ili specijalitete sa mlekom, izaberite odgovarajući aparat. Espreso aparat koji melje kafu u zrnu pružiće vam bogatiji ukus, a što sitnije može da samelje zrnevlje, ukus kafe će biti jači. 

Sa druge strane, ukoliko ste veći ljubitelj mleka potrebnije vam je da imate odgovarajuće dodatke koji će prilagoditi mleko vašim željama, i napraviti penu baš prema vašem ukusu. 

To ćete postići sa dodacima iz espreso aparata kao što su rezervoar za vodu, filter od nerđajućeg čelika, termometar i mlaznica za penu. 

Kakav aparat za kafu uzeti?

Kvalitet aparata za kafu u velikoj meri zavisiće od vašeg budžeta. Aparat može biti automatizovan ili poluautomatizovan, a automatizovan aparat za espreso kafu olakšaće vam svakodnevnicu jer je dovoljno da pritisnete jedno dugme i da napunite šoljicu vašom omiljenom kafom.

Poluatuomatizovan aparat zahteva malo više truda kako bismo došli do šoljice espresa, što je takođe slučaj i sa sistemom za mleko. Na nekim aparatima je potrebno da se mleko manuelno zagreva i muti, dok je na nekima sve potpuno automatizovano.

Naglasićemo da je u oba slučaja potrebno očistiti sistem kako bi ne samo održavali higijenu i sprečili nagomilavanje bakterija koje bi neizostavno završili u vašoj šoljici kafe, već i omogućili aparatu da duže traje. 

Kada završite sa mućenjem mleka, pustite vrelu vodu da prođe kroz “lulu” kako bi ostaci mleka izašli iz sistema. 

Isti princip je i sa presom, odnosno grupom za kuvanje – potrebno je jednom u 10 dana barem izvaditi presu iz aparata i detaljno je očistiti, kako bi nastavila nesmetano da funkcioniše. 

Mleveni ostaci kafe se veoma  brzo ubuđaju, pa ukoliko ne čistite aparat redovno, pićete kafu koja prolazi kroz prljavu presu. 

Aparati za kafu se razlikuju i prema veličini. Odaberite onaj koji najviše odgovara vašem životnom prostoru i predviđenom mestu, na kojem planirate da vam aparat svakodnevno stoji. 

Koju vodu koristiti za aparat?

Kamenac je još jedan od problema koji može da se javi ako ne čistite aparat za kafu redovno. Jedno od rešenja je da koristite isključivo filtriranu vodu, premda se i tada nakuplja kamenac samo u mnogo manjoj meri. 

Skuplji modeli espreso aparata u sebi imaju ugrađen filter za vodu koji prikuplja kamenac i ostale nečistoće, a koji je potrebno redovno menjati. 

Ako koristite flaširanu vodu, svaka od njih ima svoja svojstva, karakteristike i minerale pa će shodno time neke prouzrokovati više ili manje kamenca, a i dati određeni šmek ukusu same kafe. 

Preporučujemo da se oko odabira vode konsultujete sa vašim prodavcem espreso aparata, jer je kamenac najveći uzročnik svih problema na aparatima. Napomenućemo da nikada ne skidate kamenac sirćetom ili sodom bikarbonom, jer ćete na taj način oštetiti sam aparat. 

Dakle, da rezimiramo – izaberite aparat za kafu u skladu sa vašim ukusom, budžetom i životnim prostorom, adekvatno ga održavajte i svaki dan ćete započinjati šoljicom omiljenog toplog napitka uz minimum truda.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply