zdrava-hrana-priprema

Svest o važnosti ishrane za zdrav i kvalitetan život raste kod sve većeg broja ljudi. Ta činjenica je veoma ohrabrujuća i uliva nadu da će to uticati na smanjenje učestalosti nekih od veoma opasnih bolesti, čijoj pojavi u velikoj meri doprinosimo sami, načinom na koji živimo i na koji se hranimo.

Kardiovaskularne bolesti, odnosno bolesti srca i krvnih sudova, već dugo spadaju u najzastupljenije bolesti u celom svetu. Osim toga, nalaze se veoma visoko i na listi bolesti sa najvećim brojem smrtnih ishoda.  Svake godine oko 17 miliona života bude ugašeno zbog neadekvatnog, neredovnog lečenja ili zbog kasnog otkrivanja problema. Otežavajuća okolnost kod kardiovaskularnih oboljenja je kasna pojava simptoma, što sprečava ranu dijagnostiku i lečenje.

Priroda nam je pružila mnoštvo plodova koji su dobri za kardiovaskularni sistem i koji nam mogu pomoći u prevenciji opasnih stanja. Uvođenjem njih u svakodnevnu ishranu možemo značajno uticati na poboljšanje svog opšteg zdravlja.

Važnost ishrane za zdravo srce

Hrana koju unosimo ima uticaj na čitav organizam, a posebno na srce i krvne sudove. Da bi naši organi bili zdravi i da bi neometano funkcionisali neophodno je da do njih dolazi krv bogata kiseonikom i drugim korisnim komponentama. Ukoliko postoje prepreke u krvnim sudovima u vidu plaka, može doći do njihovog suženja ili začepljenja, što dalje vodi do mnogih nelagodnosti, a na kraju i do srčanog ili moždanog udara. Dakle, zdravi krvni sudovi su jedan od preduslova za zdravo srce.

Plak nastaje između ostalog i zbog konzumiranja previše trans-masti, a one se nalaze u hrani koja je pržena, u pakovanoj hrani, grickalicama, slatkišima itd.

Izbalansirana ishrana je put ka zdravlju i uvek je pravi momenat da počnemo da razmišljamo o tome šta unosimo u svoj organizam, ali ako osećamo neke od simptoma koji upućuju na to da već imamo problema sa srcem, javljanje doktoru je neophodno.

 

doktor-srce

Korisne namirnice za kardiovaskularni sistem

Kako bismo ojačali srce i krvne sudove požejno je da biramo namirnice od kojih će oni zaista imati koristi. Naravno, neophodno je naglastiti da lečenje srca prirodnim putem nekada nije dovoljno i neophodno je uključiti terapiju, koju na osnovu potrebnih analiza određuje isključivo stručnjak. Posetu kardiologu ne treba odlagati, jer na taj način smanjujemo mogućnost ranijeg otkrivanja problema. Rana dijagnoza je ključna za sprečavanje infarkta i moždanog udara, koji su posledica začepljenja krvnih sudova. Ako vam treba, kardiolog Beograd će vam ponuditi najbolje mogućnosti. Ukoliko otkrijete da su vam lekovi neophodni, velika je verovatnoća da ćete morati da menjate i način ishrane, zato treba znati šta vam može koristiti:

 1. Beli luk – snižava količinu holesterola i krvni pritisak, a proširuje krvne sudove. Najbolje ga je sveže.
 2. Cvekla – bogata je antioksidansima koji pozitivno utiču na protok krvi kroz krvne sudove.
 3. Kurkuma – smanjuje verovatnoću da dođe do začepljenja krvnih sudova.
 4. Maslina – sprečava stvaranje plaka.
 5. Glog – posebno se preporučuje za regulisanje srčanog ritma, jer ima uticaj na smirivanje ritma srca. 
 6. Peršun – zahvaljujući vitaminu B12  utiče na stvaranje crvenih krvnih zrnaca.
 7. Limun – smanjuje holesterol i krvni pritisak.
 8. Matičnjak – deluje na snižavanje krvnog pritiska i poboljšava cirkulaciju krvi. Konzumira se u vidu čaja.
 9. Laneno seme – dobro je za čišćenje krvnih sudova.
 10. Masna riba – bogata je omega masnim kiselinama i utiče na smanjenje zapaljenja krvnih sudova i na sprečavanje stvaranja ugrušaka, takođe smanjuje nivo triglicerida.
 11. Integralne žitarice – one su korisne za eliminisanje lošeg holesterola, sadrže i magnezijum koji je važan za održavanje pritiska.
 12. Lubenica, kelj, spanać i blitva – deluju na opuštanje arterija.
 13. Orašasti plodovi – bogati su omega kiselinama i mikromineralima, zbog čega imaju dobar uticaj na rad srca.

Prirodni preparati za jačanje srca i krvnih sudova

U apotekama i prodavnicama zdrave hrane je moguće naći čajeve i kapi na prirodnoj bazi koji takođe mogu uticati na stanje kardiovaskularnog sistema. Zeleni čaj, čaj od lista masline, potom od matičnjaka i limuna, listova ginko bilobe su pravi izbor ako želite napitak koji će blagotvorno delovati na vaše krvne sudove.

Pre nego što počnete da koristite neki preparat, potrebno je da se posavetujete sa lekarom ili farmaceutom. Posebno morate biti obazrivi ukoliko ste srčani bolesnik i već koristite prepisanu terapiju ili ste imali intervenciju.

Prevencija kardiovaskularnih bolesti

Prevencija kardiovaskularnih bolesti treba da nam bude prioritet. Pod prevencijom podrazumevamo to da vodimo računa o načinu života i prilagodimo ga što više potrebama našeg organizma.

Nedovoljna fizička aktivnost, stres, pušenje, neuravnotežena ishrana, ishrana siromašna korisnim sastojcima nas stavljaju u rizičnu grupu za kardiovaskularna oboljenja. Dobra strana je da na sve stavke možemo da utičemo.

Zdrava hrana pripremljena na pravi način i po dobrom receptu je i veoma ukusna, pa je kada počinjemo sa promenama životnih navika najlakše krenuti od ove stavke.

Photo: https://www.shutterstock.com/image-photo/concepts-modern-technologies-diagnostics-heart-564859810

Photo: https://www.shutterstock.com/image-photo/beautiful-young-sports-people-talking-smiling-617837774

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply