soba-namestaj-biljke

Problem zagađenosti vazduha, koji se sve više nameće kao ključni globalni izazov, u poslednje vreme dobija na značaju. Ovaj problem je izuzetno važan zbog njegovog uticaja na zdravlje ljudi, a posebno je izražen u našoj državi, uključujući i glavni grad. Izvori zagađenja vazduha su mnogobrojni, a posebno su izraženi u urbanim sredinama. Na stepen zagađenosti vazduha utiču različiti faktori, uključujući klimatske uslove, industrijska postrojenja, intenzitet saobraćaja, kao i svakodnevne aktivnosti pojedinaca. Da li ste se ikada zapitali koliko vi lično doprinosite zagađenju vazduha u vašem okruženju? Važnost kvaliteta vazduha koji dišemo u našim domovima je podjednako bitna kao i kvalitet spoljašnjeg vazduha. U stvari, zagađenje vazduha u zatvorenom prostoru može imati još veći uticaj na naše zdravlje nego zagađenje na otvorenom.

Razmišljate li često o kvalitetu vazduha u vašem domu ili radnom prostoru, gde vi i vaša porodica provodite većinu vremena? Posebno je važno, ako ste roditelj, da preduzmete sve što je u vašoj moći kako biste osigurali da vazduh koji vaša deca i vi dišete bude što čistiji i zdraviji. Ako želite da unapredite kvalitet vazduha u vašem životnom ili radnom prostoru i zaštitite se od spoljnih zagađivača, verujemo da će vam naši saveti u nastavku teksta biti od velike koristi.

Sobne biljke

Evo jednog lepog i ekonomičnog načina da poboljšate kvalitet vazduha u svom domu. Pored brojnih drugih prednosti, većina sobnih biljaka se pokazala efikasnim i u održavanju čistoće vazduha u zatvorenom prostoru. Sobno cveće nas štiti od štetnih efekata toksina. Ovi sjajni prirodni prečišćivači vazduha ujedno će oplemeniti i ulepšati vaš životni ili radni prostor. U najidealniji izbor u borbi protiv zagađenja ubrajaju se različite vrste bršljena, paprati, puzavica, hrizanteme, aloe vera, dracena, sanseverija, fikus (koji naročito poželjan u spavaćoj sobi) itd.

Prečišćivač vazduha

Čistači vazduha definitvno može uticati na očuvanje zdravlja vaših ukućana i biti odličan izbor u borbi protiv niskog kvaliteta vazduha u zatvorenom prostoru. Najbolje je da ga postavite u prostoriju koju vi i vaši ukućani najčešće koristite. Ovaj mali kućni aparat, koji često sadrži i osveživač i ovlaživač, filtrira vazduh i uklanja štetne čestice iz njega. Zbog toga vam savetujemo da uložite u kvalitetan prečišćivač vazduha, naročito ako imate decu, jer nema sumnje da je to pametna dugoročna investicija.

Provetravanje prostorija

Ovo je jedan od najsigurnijih načina da se rešite zagušljivog i ustajalog vazduha, koji je veoma dobra podloga za viruse, infekcije, alergije… Redovnim provetravanjem prostorija, pod uslovom da je u tom trenutku napolju vazduh zadovoljavajućeg kvaliteta  (što uvek možete proveriti putem dostupnih aplikacija ili sajtova koji sadrže validne informacije o trenutnom kvalitetu vazduha), sačuvaćete zdravlje svojih najmilijih. Ne samo da ćete poboljšati kvalitet vazduha, već ćete sprečiti i alergijske reakcije i rešiti se suvog vazduha, koji je posebno aktuelan tokom grejne sezone.

prozor-biljke

Održavanje higijene poboljšaće kvalitet vazduha

Temeljno čišćenje je definitivno jedna od metoda uz koju ćete poboljšati kvalitet vazduha u svom domu. Ovo naravno ne znači da treba da koristite agresivne hemikalije prilikom čišćenja. Naprotiv – što prirodnije, to bolje. Redovno održavanje svih prostorija čistim, usisavanje, pranje zavesa, čišćenje tepiha, brisanje prašine i često menjanje posteljine je obavezno i nešto što se u svakom slučaju podrazumeva, a posebno ako imate kućne ljubimce. Takođe, povedite više računa o izvorima različitih isparenja izazvanih kuvanjem, sušenjem veša, peglanjem i sl. Izbegavajte da sušite mokar veš njegovim prebacivanjem direktno preko grejnih tela.

Mnoga sredstva koja svakodnevno koristimo i koja su deo naše rutine (deterdženti, kozmetika, određene mirišljave sveće itd.) mogu predstavljati ozbiljan izvor zagađenja u našem domu. I naravno, ne zaboravite koliko je štetno pušenje u zatvorenom prostoru, pa se potrudite da posebno u prostorijama u kojima borave deca nema duvanskog dima.

Vršite redovne provere sistema za grejanje

Redovno menjajte filtere u klima uređajima i održavajte i čistite grejna tela u svom domu (radijatore, grejalice i sl.). Neke opcije grejanja (npr. električno grejanje) definitivno imaju prednost nad drugim sistemima (grejanje na ugalj ili drva), jer mogu održati vazduh u vašim prostorijama mnogo čistijim. Potrudite se da ne pregrejavate prostorije.

Poboljšanje kvaliteta vazduha u vašem domu zasigurno će imati velikog uticaja na smanjenje rizika od razvoja mnogih bolesti, pomoći će u očuvanju zdravstvenog stanja vas i vaših najmilijih, a samim tim će uticati i na poboljšanje kvaliteta vašeg života uopšte. Smanjite izvore zagađivača i dišite zdravo kod kuće!

 

https://unsplash.com/photos/BkMOsh8gnho

https://unsplash.com/photos/3wylDrjxH-E