Ako niste nikada pušili, zaslužujete čestitke, ali najviše pohvala zaslužuju oni koji su odlučili da se osobodite ovog pogubnog poroka koji direktno vodi u bolest! Nauka se potrudila da pomogne kako da se na najlakši i najbrži način prebrodi kriza koja nikoga ne mimoiđe pri tom pokušaju, već u prvih 48 sati telo će potresti apstinencijalna kriza koja izaziva ozbiljne simptome, koji srećom mogu da se ublaže, pa i gotovo potpuno eliminišu.

GLAVOBOLJA
Povremene glavobolje nastaju zbog viška kiseonika i manjka ugljen-monoksida na koji je mozak navikao tokom pušenja. Pomoći će ako pijete što više vode ,lekari kažu 3 litre dnevno i ako primeniti tehnike opuštanja.

NESVESTICA
Nesvestica se, takođe, pojavljuje zbog iznenadnog viška kiseonika koji pristiže u mozak, tako da prvih dana treba biti posebno pažljiv u kretanju, posebno pri silasku niz stepenice.

NESANICA
Izostanak duvanskog dima aktivira određene moždane funkcije koje su do tada bile ugrožene pod uticajem nikotina. Pomoći će redovne šetnje i lagana rekreacija u prirodi. Izbegavajte kafu posle 18 časova.

MALAKSALOST
Nikotin je imao stimulativno dejstvo na telo, pa se u apstinenciji pojavljuje osećaj malaksalosti. Zato se preporučuje obavezno popodnevno spavanje i izbegavanje težih fizičkih poslova u toku dana.

SUVO GRLO
Telo se oslobađa naslaga koje su blokirale normalan dotok vazduha u pluća, pa se javlja kašalj i osećaj suvih usta. Pijte dosta tečnosti i uzimajte biljni sirup protiv kašlja.

STEZANJE U GRUDIMA
Osećaj stezanja u grudnom košu javlja se zbog napetosti zbog telesne potrebe za nikotinom, ili zbog bola od kašljanja. Pomoći će redovne tople kupke, relaksacija i duboko disanje u prirodi.

BOL U STOMAKU
Prve dve nedelje posle prestanka pušenja, javiće se i usporeno varenje. Zato se u ishrani preporučuje što više tečnosti, voća, povrća, a posebno žitarica, čija biljna vlakna pozitivno utiču na metabolizam.

GLAD
Osećaj potrebe za cigaretama lako može da se pomeša sa potrebom za hranom što dovodi do lažnog porasta apetita i gojenja. Zato treba piti što više vode i dijetalnih napitaka, a u toku dana u više obroka jesti niskokaloričnu hranu.

KONCENTRACIJA
Telu je potrebno vreme da prilagodi nedostatku nikotinskog stimulansa. Jedna od nus pojava može da bude i slabljenje koncentracije. Pomoći će konstantne radne aktivnosti, uz planirano izbegavanje dodatnog stresa.

Čaj protiv pušenje od povrća
Pomešati po 200 g šargarepe, repe i celera sa lišćem, 100 g zelja i 2 krompira, usitniti, ili izrendati, naliti sa 2 l vode i kuvati 30 minuta, pa procediti i piti u više navrata u toku dana

Čaj za umirenje tokom prestanaka pušenja
Čajevi od kamilice, hmelja, valerijane i matičnjaka smiruju nervni sistem i tako značajno pomažu tokom apstinencijalne krize.

Aloe vera
Za ubrzanu detoksikaciju celog organizma i lakše odvikavanje nervnih receptora od “doze”, preporučuju se svi preparati na bazi biljke aloe vera.

Zob i slama
Zob i zobena slama, pripremljeni bilo kao kaša, ekstrakt, ili čaj efikasno smanjuju prateće simptome.

Zelena pomoć
Jedite jabuke, trešnje, beli luk, celer, rotkvu, paškanat, praziluk, pivski kvasac i alge

Izbegavajte životinjske masti, prerađevine, hranu prženu na ulju, slatkiše, gazirana pića, šećer, beli hleb i masne sireve.

AKUPUNKTURA – Lekovito bockanje
Akupunktura može da umanji želju za pušenjem, da ubrza detoksikaciju, poboljša opšte stanje organizma, smanji, ili ukloni depresiju i stres. Postupak obično obuhvata 1-3 tretmana, uz stimulaciju tačaka na uvu i telu.
Može da se kombinuje i sa biljnim lekovima, ali ne i sa korišćenjem nikotinskih žvaka i flastera.

Pomoć lekova
Lekar može da preporuči neko od pomoćnih sredstava koja sadrže nikotin, kao što su gume za žvakanje i nikotinski flaster. Njihovom primenom u organizam se unosi minimalna doza nikotina, koja kratkotrajno i privremeno ublažava efekte apstinencije.

BIOREZONANCA – Kombinovana tehnika
Reč je o spoju tradicionalne kineske medicine i modernog uređaja na bazi biorezonance koji otklanja apstinencijalnu krizu. Deluje na akupunkturne tačke, čime se odstranjuje energetska blokada i uspostavlja ravnoteža.
Tretman traje 3 dana, umanjuje želju za nikotinom, ublažava simptome i opušta.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply