farbe za kosu 2

Sigurno ste imali priliku da čujete razne savete i kriterijume po kojima se vrši odabir adekvatne farbe za kosu. U moru informacija koje su dostupne treba napraviti selekciju o tome šta je korisno i važno, a šta ne.

Prvo je bitno napomenuti da se ne može govoriti o adekvatnom izboru farbe za kosu u odnosu na ten kada je bojenje kose kod kuće u pitanju, jer bi o tome mogao da govori samo stručno lice. Ali može se govoriti o oznakama, kvalitetu i brendu kada je izbor boje koju želite u pitanju.

Ponuda na tržištu je raznolika, kako u odnosu na brendove, tako i u odnosu na nijanse, sastojke od kojih su napravljene, dodatke, sadržaj pakovanja, veličinu pakovanja ali i cenu.

Obratite pažnju na sastojke

Iako police u radnjama na kojima su izložene farbe za kosu naizgled slično izgledaju, obratite pažnju na ono što na njima piše.

Stručnjaci kažu da treba izbegavati farbe za kosu koje imaju u sebi amonijak i dodatak PPD.

I nakon što napravite izbor u odnosu na ova upozorenja, potrebno je da pre samog procesa bojenja napravite mini test na manje vidljivom pramenu, otprilike oko 24 časa pre. Testiranje možete izvršiti na maloj površine kože pre početka.

Ovo je važno ne samo da biste proverili da li vam je boja odgovarajuća i kako vaša dlaka reaguje na istu, već kako bi ste se uverili da na istu niste alergični s obzirom da je to može biti česta pojava.

U odnosu na to koliko trajne razultate želite

Poznato je danas da je razvijena čitava paleta različitih proizvoda za farbanje kose. Osim onih prirodnih koji se koriste, postoje i razni veštački proizvodi. Pa tako pored poznate farbe za kosu, mogu se naći i takozvali color šamponi, kao i pakovanja koja daju jednokratni efekat bojenja. Osnovna razlika je u trajnosti – pa se tako razlikuju polutrajni i trajni proizvodi.

Danas se najčešće u praksi koriste trajne farbe za kosu koje se mešaju sa hidrogenom. Za plave i svetlije nijanse koristi se hidrogen od 12% ili 9%, dok se za tamnije nijanse koristi hidrogen od 6%.

Ne rukovodite se slikom na pakovanju, već oznakom

Mnoge dame prave početničku grešku i boju biraju u odnosu na boju kose modela koji se nalazi na pakovanju zaobravljajući pri tome da se ključ nalazi u oznaci koja sadrži brojeve i slova.

Zašto je to važno i šta ta oznaka znači?

Ona označava ton i podton farbe za kosu. A boja se bira na osnovu podloge, prirodnih pigmenata u kosu, procenta sedih dlaka i da li je kosa ranije farbana.

Prvi broj na oznaci odnosi se na osnovu boju, gde se najmanji broj 1 koristi za crnu, pa preko rastućih brojeva sve do svetlijih nijansi, od smeđe, plave pa sve do najvećeg broja 12 za specijalno svetlo plavu.

Oznaka brojeva iza osnovne boje označava podton gde se od 0 do 8 razlikuju, prirodna, pepeljasta, violet, zlatna, bakarna, mahagoni, crvena braon i biserna. U odnosu na njih nastaje još mnogo kombinacija podtonova.

Na kraju, savet je da za očuvanje prirodnog efekta ne prelazite više od tri nijsanse tamnije ili svetlije u odnosu na prirodnu boju.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply