brokoli gajenje

Nema mnogo onih kojima se uzgoj brokolija posreći pri prvom pokušaju i zato većina baštovana i po nekoliko sezona uči kako se uzgaja brokoli. Razlog za ovo je taj što brokoli ima mnogo veće zahteve od drugog povrća pa je teži za gajenje.

Na svakom nivou – sezona, plodnost tla, razmak i borba protiv štetočina – morate da zadovoljite tačne potrebe i zahteve brokolija. Ali kada otkrijete tajnu formulu za uspešan uzgoj brokolija, možete da se radujete izdašnom rodu ovog omiljenog i hranljivog povrća.

Prvi izazov kad je u pitanju uzgajanje brokolija je da pogodite pravo vreme za jesenju i prolećnu sadnju. Ovo zavisi od toga gde živite, međutim, na internetu možete da pronađete obilje informacija o lokalnim uslovima za uzgoj ovog razmaženog povrća. Bez obzira na to, moraćete da se potrudite i da sami pomno posmatrate svaku biljku, zapisujete i razgovarate sa susedima da biste otkrili najbolje vreme za sadnju. Tačan datum sadnje koji odgovara vašem području može da se razlikuje od godine do godine ali kada jednom uspešno uzgojite brokoli, pod uslovom da ste zapisivali sve važne podatke, gajićete ga kao profesionalac. Za uzgoj brokolija najčešće se koristi rasad, mada je moguća i direktna setva semena u zemljište.Sadnja rasada je češća a ovaj drugi način se retko primenjuje jer biljka zahteva veliku zaštitu u prvim fazama rasta i razvića.Najbolje već formiran rasad iz tople leje presaditi kad budu povoljni vremenski uslovi.

gajenje brokolija

Za naše područje uglavnom važe sledeći uslovi:

  • Optimalna temperatura za rast i razvoj brokolija je od 14-19 °C.
  • Da bi formirao cvet, brokoli mora proći određeno razdoblje niskih temperatura nižih od 10 °C.
  • Više temperature bilo u jesenjem ili u prolećnom gajenju, navešće biljku da formira jaku lisnu masu i sitnije cvatove.
  • Temperatura iznad 25 °C pogoduje rastresitim cvastima, tj. nisu zbijene i kompaktne.
  • Usled visokih temperatura kao i uz nedovoljnu količinu vode biljka brokoli može da doživi stres, što može da izazove žućenje cvetova i propadanje.
  • Za jesenje gajenje brokoli se rasađuje u julu, a za berbu će dospeti u oktobru i novembru. Može se računati da će brokoli biti za berbu 100-120 dana nakon setve.
  • Gaji se iz rasada, kada biljka ima 4-5 dobro razvijenih listova.
  • Sadnja brokolija – razmak – Razmak sadnje biljaka u redu je 30-40 cm, a razmak između redova je 70 cm.

Ovako veliki razmak između biljaka se preporučuje za obične vrste brokolija, dok je za minijaturne znatno manji. Možda će vam tako razređene majušne sadnice delovati izgubljeno u ogromnom prostoru, međutim, brzo će popuniti prostor.Sadnja brokolija na manjem rastojanju utiče na to da biljke formiraju sitniju ružu (primarna cvast) i ne proizvode bočne ruže (sekundarne cvasti).

O pticama i brokoliju

Većina ljudi nikada ne bi povezala ptice i brokoli ali studije obavljene u Egiptu i SAD pokazuju da živinsko đubrivo nema takmaca među drugim vrstama đubriva kada je u pitanju organski uzgoj brokolija. Odlične rezultate možete da dobijete ako koristite prerađeno ćureće đubrivo za uzgoj sorte belstar, hibrida koji je lako dostupan kao organsko seme.

Zaštita sadnica brokolija mrežom je najbolji način da ih zaštitite od ptica i gusenica belog leptira kupusara.

Ako želite da razmazite brokoli, dve nedelje pre sadnje mu pripremite plodno, dobro drenirano zemljište obogaćeno maksimalnom bezbednom količinom živinskog đubriva. Za prolećne sorte izbegavajte malč jer on privlači puževe. Ovo odlično funkcioniše ali ćete zato imati malo više posla oko plevljenja korova. Sa ili bez malča, suzbijanje korova je presudno ako želite da vaše kvrgave glavice brokolija lepo napreduju.

Ptice koje se hrane insektima pomažu da se smanji problem sa ljubičastozelenim gusenicama, larvama belog leptira kupusara. Ali ptice ne mogu same da obave posao. Biljke, dok previše ne porastu, možete da zaštitite pokrivačima koji se postavljaju po redovima, a potom pokušajte sa nekim biološkim pesticidom, kao što je spinozad, ako primetite da se gusenice već hrane biljkama ili najezdu belih leptirova kupusara. Neverovatno je delotvorno.

Skidajte im glave

Kada vidite da se u centru biljke formiraju male ruže, vodite računa da brokoliju nikada ne nedostaje vode. Po veoma sunčanim danima pomoću drvene štipaljke za veš spojte po tri lista iznad svake cvasti jer previše sunca može da dovede do toga da brokoli dobije oštar ukus. Centralnu ružu odsecite dok su cvetovi još zatvoreni, zasecanjem stabljike što je moguće više, kako biste bočnim cvastima ostavili dovoljno prostora za rast. Sekundarne cvasti su obično spremne za berbu oko dve nedelje nakon odsecanja primarne cvasti.

Učenje pravilnog uzgoja brokolija se obično zasniva na metodi pokušaja i grešaka. Na skali od 1 (lako) do 4 (teško), baštovani brokoli ocenjuju sa 2,4 u smislu lakoće uzgoja, međutim, kada je reč o tome koliko baštenskog brokolija žele u kuhinji, daju mu ocenu 3,4. Manimo se brojeva, istina je da brokoli povrće kome morate posvećeno da se udvarate pre nego što postane vaša najdraža biljka.

Vodič za uzgoj brokolija

Grupa plodorednih baštenskih biljki

Krucifera (kupusnjača)

Zemljište

Plodno, srednje teško, peskovito ilovasto do glinovito ilovastog, dobro izmešano sa kompostom.

Položaj

Direktna sunčeva svetlost.

Tolerancija na mraz

Netolerantan.

Prihrana

Ako je zemljište dobro, nije potrebna.

Prijateljske biljke

Origano, karfiol i kupus.

Razmak

Razmak između svake biljke – najmanje 60cm.

Razmak između redova – najmanje 60cm.

Setva i sadnja

Setva sredinom ili krajem proleća, direktno u zemlju ili u kontejnere radi kasnijeg presađivanja, ako je zemljište kontaminirano izazivačem kupusne kile. Prilikom sadnje, biljku dobro utisnuti.

Beleške

Oko stabljike postavite podmetač sa prorezom da biste sprečili kupusnu muvu da uništi koren. Tokom leta koristite tanke mreže da biste sprečili leptire da polažu jaja sa donje strane lista – gusenice mogu da unište biljke. Zaštitite mlade biljke i od ptica. Tokom zime zavežite biljke za pritke.

Berba brokolija

Berba se obavlja naredne zime/proleća odsecanjem velike centralne cvasti pre nego što se pupoljci otvore. Manje, bočne cvasti možete brati nekoliko nedelja kasnije.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply