kikiriki gajenje

Možda se pitate kako se uzgaja kikiriki iz semena. Kako se seje seme kikirikija?

U ovom članku ćete saznati kako možete sami da uzgajate kikiriki.

Uzgoj kikirikija – kako da gajite svoj kikiriki

Kikiriki možete i sami da gajite u svojoj bašti Ova biljka toplih krajeva se veoma lako uzgaja u kućnim baštama i na malim površinama.

U ovom članku ćemo vam objasniti kako da gajite kikiriki u bašti.

Kikiriki uzgoj

Kikiriki (Arachis hypogaea) voli dugotrajno toplo vreme za rast i obično se sadi od sredine kasnog proleća (kada prođe opasnost od mrazeva) pa sve do sredine leta. Ako vas zanima uzgoj kikirikija, nađite mu dobro drenirano, peskovito zemljište koje je bogato organskim materijama poput lišća, komposta ili dobro sazrelog stajnjaka. Osim toga, kikiriki voli sunčana mesta.

kikiriki uzgoj

Način setve/sadnje se razlikuje od vrste do vrste kikirikija.Postoje žbunaste vrste i lozaste vrste. Lozaste vrste imaju običaj da formiraju neku vrstu vreže pa im je potrebno malo više prostora u bašti, za razliku od žbunastih. Lozasti kikiriki se obično seje tako što se 3 – 5 semenki sadi na dubini od 5 – 7,5cm, sa razmakom između svake grupe od 17,5 – 20cm, dok bi redovi trebalo da su na udaljenosti od 60cm.

Žbunasta vrsta kikirikija, u koje spadaju varijeteti sorte virdžinija, seje sa na dubini od oko 4cm na razmaku od 15 – 20cm.

Kada mlade biljke dostignu visinu od oko 15cm, može da se doda sloj malča, kao što je slama, da bi se korov držao po kontrolom. Kalcijum je veoma važan za razvoj i rast mahuna pa zato može da bude neophodno da se u zemlju doda malo krečnjaka kada počne cvetanje.

Nedeljno zalivanje je od presudne važnosti jer može da dođe do isušivanja mahuna.

kikiriki sadnja

Kako raste kikiriki ?

Većina vrsta kikirikija počinje da cveta 6 – 8 nedelja nakon što se završi sadnja. Cvetovi se formiraju pri zemlji kod žbunastih vrsta i duž vreža kod lozastih vrsta. I dok je cvet iznad zemlje, plod se razvija pod njom. Kada cvetovi počnu da venu, cvetna drška se savija ka zemlji i nosi mahunu pod zemlju. Pošto period cvetanja kikirikija traje nekoliko nedelja (pa i do 3 meseca), mahune sazrevaju u intervalima. Svaka mahuna sadrži od 2 – 3 semena.

uzgoj kikirikija

Berba kikirikija

Većina vrsta kikirikija je spremna za berbu negde između 120 – 150 dana nakon što se završi sadnja, manje-više. Kikiriki se bere krajem leta/početkom jeseni kada lišće na biljci požuti. Sa sazrevanjem, opna kikirikija menja boju – od bele ili žute do tamnosmeđe ili crne. Zrelost kikirikija možete da proverite tako što ćete oštrim nožem zagrebati po sredini mahune. Tamnosmeđa ili crna opna znači da je spreman za berbu.

Pažljivo iskopajte celu biljku i otresite zemlju. Potom osušite kikiriki tako što ćete okačiti biljke naglavačke u toploj, suvoj prostoriji i ostaviti ih da se suše od 2 – 4 nedelje. Kada je suv, kikiriki spakujte u mrežaste vreće i čuvajte u prostoru sa dobrim provetravanjem sve dok se ne uželite pečenog kikirikija. Ako planirate da barite kikiriki, najbolje vreme za to je odmah nakon berbe i pre sušenja.

gajenje kikirikija

Sadnja semena kikirikija

Ako želite da se oprobate u uzgoju kikirikija u svojoj bašti, trebalo bi da znate nekoliko stvari. Na primer, da li znate da kikiriki nije orašasti plod već mahunarka, bliski srodnik graška i pasulja? Samooprašujuća biljka cveta iznad zemlje, dok se mahune razvijaju ispod površine tla.

Kada je cvet oplođen, latice opadaju, a stabljike, ili cvetne drške, izdužuju deo koji se nalazi odmah ispod tučka, savijaju se ka zemlji i urastaju u tlo. Pod zemljom se tučak izdužuje i formira mahunu kikirikija.

Premda se smatra da je kikiriki biljka toplih krajeva koja uspeva samo u južnim regionima, on može da se gaji i u hladnijim područjima.Za uzgoj kikirikija u hladnijim klimatskim područjima, opredelite se za sortu koja ranije sazreva i koja može da se bere 100 dana nakon setve. (Za naše uslove uspevanja povoljne su ranostasne, prinosne i prema suši otporne sorte.) Seme sadite na južnoj padini, ako je moguće, a ako želite raniji prinos, posejte seme u zatvorenom prostoru 5 – 8 nedelja pre nego što ćete ga presaditi napolju.

Kako se sadi kikiriki ?

I pored toga što uspešno možete da gajite kikiriki i iz semena koje ćete kupiti u prodavnici zdrave hrane (sirov, nepečen), najbolje je da ga nabavite u nekom proverenom rasadniku ili garden centru. Sortno seme dolazi netaknuto, u mahuni koju morate da uklonite pre upotrebe. Sada sadnja kikirikija može da počne.

Seme kikirikija izgleda skoro isto na oba kraja, tako da nije neobično da se zapitate koji kraj ide gore. Sasvim je svejedno na koju stranu ćete okrenuti seme kikirikija kada ga stavljate u zemlju, a jedino o čemu morate da vodite računa je da ono bude oljušteno. Sadnja kikirikija je veoma laka i naročito zabavna za decu koja žele da „pomažu“.

Odaberite mesto koje prima direktnu sunčevu svetlost i gde je zemljište rastresito i dobro drenirano. Seme kikirikija sadite 3 nedelje nakon poslednjeg mraza i kada je temperatura tla oko 160C. Osim toga, potopite seme u vodu preko noći da biste pospešili brže klijanje. Nakon toga ga posejte na dubinu od 5cm, na razmaku od 10 – 15cm. Prve biljčice će početi da se promaljaju oko nedelju dana nakon setve i nastaviće sporo da rastu narednih mesec dana. Ako vas brine mraz u to vreme, prekrijte mlade biljke plastičnom folijom za prekrivanje redova.

Za uzgoj kikirikija u zatvorenom prostoru, napunite veliku posudu vlažnom saksijskom zemljom do 2/3. Stavite 4 semena na zemlju pa ih prekrijte slojem zemlje debljine oko 2,5cm. Kada biljke proklijaju, presadite ih u baštu kao što je prethodno opisano.

Kada biljke dostignu visinu od oko 15cm, okopajte zemlju oko njih veoma pažljivo da biste rastresli tlo. Ovako će cvetne drške lakše izbijati. Završite sa slojem malča, debljine oko 5cm, sačinjenim od slame ili isečene trave.

Kikiriki bi trebalo da zalivate redovno, tako što ćete zemlju duboko natapati 1 – 2 puta nedeljno. Zalivanje je od presudne važnosti 50 – 100 dana od setve kada cvetne drške rastu blizu površine zemlje. Kada biljke budu spremne za berbu, ostavite zemljište da se isuši jer ćete u suprotnom imati pune ruke proklijalih zrelih mahuna.

Berite kikiriki i pecite ga, kuvajte ili napravite najukusniji kikiriki buter na svetu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply