Za lanene semenke je poznato da su jedne od najstarijih semenki s nizom blagotvornih učinaka. Sadrže puno vlakana, vitamina i minerala. Ove hranjive materije se najbolje mogu iskoristiti iz sveže mlevenih lanenih semenki.

Lan je takođe jedan od najbogatijih izvora važnih omega-3 masnih kiselina. Sadrži dijetalna vlakna i lignane-hemijske materije koje imaju jaka antioksidativna svojstva. Od važnih vitamina i minerala sadrži vitamin B, vitamin C, vitamin E, kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, kalijum, natrijum, selen i cink.

kefir i lan za mrsavljenje

Dobra svojstva lana:

-podstiče zdravlje kardiovaskularnog sistema

-poboljšava probavu

-jača imunitet

-održava kožu zdravom

-pomaže kod regulisanja nivoa šećera u krvi

-pomaže kod problema s menopauzom

Povezano>>> Potpuno čišćenje organizma za 3 nedelje sa samo 2 sastojka – RECEPT

Kefir je kiselkasti napitak koji može doprineti boljoj otpornosti i ojačati imunološki sistem. Uz korisne probiotičke bakterije, sadrži i kvasac koji obnavlja crevnu floru. Još jedno pozitivno delovanje kefira je da smanjuje želju za nezdravom hranom. Kefir jača imunitet, smanjuje probavne probleme, čisti telo od toksina, leči upalne procese i smanjuje holesterol.

Lan i kefir

Lan i kefir su odlična kombinacija i jedan od najboljih prirodnih lekova za čišćenje creva. Zdrava crevna flora je vrlo bitna za celokupno zdravlje, stoga je važno imati čista creva i zdravu probavu. Lan i kefir su u tom slučaju najbolja kombinacija, pomoću koje možemo za 3 nedelje napraviti uspešno čišćenje creva.

Recept:

1. nedelja = 1 kašika lanenog brašna ili semenki + 100 ml kefira

2. nedelja = 2 kašike lanenog brašna ili semenki + 100 ml kefira

3. nedelja = 3 kašike lanenog brašna ili semenki + 150 ml kefira

Lan i kefir se u ovoj kombinaciji konzumiraju 3 nedelje umesto uobičajenog doručka, pa se u toku dana pije najmanje 2 litra vode.

Detoksikacija lanenim brašnom i kefirom

Domaći recept sa lanenim brašnom za čišćenje creva je najefikasniji prirodni način da poboljšate svoje zdravlje. Tretman traje 3 nedelje, i sprovodi se jednom godišnje.
Sve što vam je potrebno su samo dve jeftine namirnice- laneno brašno i kefir.
Recept je sledeći:
Prva nedelja: 1 kašikica lanenog brašna pomešana u 1 čašu kefira;
Druga nedelja: 2 kašikice lanenog brašna pomešane u 1 čašu napitka od kefira,
Treća nedelja: 3 kašike lana pomešane u čaši kefira. Ova ukusna mešavina se pije ujutru na prazan stomak.
Ukoliko se opredelite za ovaj način pročišćavanja organizma, morate piti dosta tečnosti, najmanje 2 litre vode dnevno. A preporučuje se i uzimanje zelenog čaja i vode sa medom. Dobra strana ove terapije je to što ne menjate ishranu, ali jedino pre prvog obroka morate popiti ovaj zdravi napitak sa lanenim brašnom i kefirom.
Kefir je probiotski napitak, kiselkastog osvežavajućeg ukusa. Zdrav je i sadrži visok nivo folne kiseline, kalcijuma, magnezijuma i fosfora, kao i vitamine A, sve vitamine iz B kompleksa, D i E. Poznat je po tome da smanjuje rizik nastanka raka debelog creva, utiče na funkciju urinarnog trakta.
Prirodni je antibiotik, pojačava imuni sistem, pomaže kod gastritisa i stomačnih čireva, kao i kod kamena u bubrezima i žuči, snižava holesterol i trigliceride, sprečava pojavu anemije i poboljšava cirkulaciju. Srpečava preuranjeno starenje i smatra se prirodnim pojačivačem potencije kod muškaraca.