Kurkuma svoju lekovitost duguje prvenstveno kurkuminu, aktivnom sastojku koji joj daje prepoznatljivu intenzivnu boju. Izuzetno lekovita biljka iz porodice đumbira svoju lekovitost duguje, prvenstveno kurkuminu, aktivnom sastojku koji joj daje prepoznatljivu, intenzivno žutu boju. U našoj kuhinji kurkuma se koristi retko, ali je zato sve više onih koji “vrata svoje kuhinje otvaraju” kariju, začinu u čijem se sastavu, između ostalog, nalazi upravo i kurkuma.

Osim u kulinarstvu, kurkuma se koristi i kao sredstvo za bojenje i prirodni pesticid. lako nas stručnjaci sve češće upozoravaju na štetnost emulgatora koji se dodaju industrijskoj hrani, ukoliko u deklaraciji proizvoda naiđete na oznaku E100, nema razloga za strah – reč je o kurkumi. Svi od indijske ajurvede do zapadne medicine priznaju lekovite moći kurkume, te nema razloga da sumnjate i ne uvrstite u ishranu ovaj eliksir zdravlja, mladosti i vitalnosti.

zacin kurkuma

Kurkuma začin

Iako se primarno koristi kao začin, kurkuma predstavlja mnogo više od običnog dodatka jelima. Zahvaljujući svom aktivnom sastojku kurkuminu, ona je jedan od najmoćnijih prirodnih lekova. Odlična je za probavne tegobe otklanja parazite i gljivice iz creva, dokazano pomaže u borbi protiv Alchajmerove bolesti, ubrzava metabolizam, smanjuje upalne procese, jača imunitet, pomaže u lečenju raka…

Dobar je izvor kalijuma, gvožđa, mangana, dijetetskih vlakana, vitamina B6, B3, folne kiseline. Kurkumin iz ove biljke deluje antioksidansno, protivupalno, antivirusno, antibakterijski, antimikotički i antikancerogeno, te pomaže u slučaju mnogih oboljenja.

Za zdravlje srca

Kad je zdravlje srca u pitanju, jedna studija je izjednačila značaj kurkume s fizičkom aktivnošću, dok druga ističe da ona deluje kao lek atorvastatin, koji se koristi za snižavanje lošeg holesterola u krvi, a oba navedena svojstva važna su za zdravlje srca i krvnih sudova. Osim toga, kurkumin kontroliše i leci upalu i snažan je prirodni antioksidans, što takođe pozitivno deluje na srce.

Usporava starenje

S obzirom na to da sprečava stvaranje slobodnih radikala i štiti organizam od oksidansnih oštećenja, kurkumin može da regeneriše sve organe, pa samim tim i čitav organizam, što se manifestuje i na spoljašnji izgled. Kad smo zdravi, osećamo se mlado i energično, a i koža nam izgleda podmlađeno. Ako se kurkumin pomeša s medom, efekat se pojačava.

Protiv upale zglobova

Naučnici su dokazali da kurkuma veoma uspešno olakšava tegobe koje prate reumatoidni artritis, često upalno oboljenje zglobova, koje umnogome otežava život obolelih. Istraživanja su potvrdila daje kurkumin delotvorniji čak i od zvaničnog leka za artritis.

Za lečenje anemije

Kurkuma je veoma bogata gvožđem, te je odlična za lečenje malokrvnosti, a koristi se tako što se pola kašičice kurkume pomeša s malo meda i pojede ujutru na prazan stomak.

Kako se koristi

Kurkuma može da se dodaje jelima u količini od osmine do četvrtine kašičice uz svaki obrok. Može se piti tako što se kasičica praha razmuti u čaši vode – ovo je korisno u slučaju gastrointestinalnih tegoba poput nadutosti stomaka i lošeg varenja. Za probleme s kičmom i zglobovima savetuje se takozvano zlatno mleko, za imunitet, lečenje prehlade i gripa “zlatni med” (mesavina meda i kurkume), a usled bolesti desni preporučuje se ispiranje usne duplje rastvorom vode i kašičice praha kurkume.

Pomešati 4 kašičice kurkume, 1/2 kašičice crnog bibera, 120 ml vode i kuvati pet do sedam minuta. Kad se pasta ohladi, sipati je u teglicu i staviti u frižider. Napitak se priprema tako što se 1/4 dobijene paste stavi u 250 ml mleka (kravljeg, kozjeg ili biljnog), tome se doda 1/2 kašičice bademovog ili kokosovog ulja i stavi na ringlu da se zagreva do ključanja (ali da ipak ne proključa). Kad se mleko prohladi, dodati med.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply